Koti Pääkirjoitus Säästöä syntyy, kun pidämme itsestämme huolta

  Säästöä syntyy, kun pidämme itsestämme huolta

  0

  On ainakin yksi taho, johon lama ei pure. Se on Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Tiistaina tulleen tiedotteen mukaan tammi-huhtikuun tuloksen perusteella sairaanhoitopiiri on saavuttamassa kuluvan vuoden ylijäämätavoitteensa eli kuusi miljoonaa euroa.

  Ylijäämätavoitteen ennustetaan ylittyvän jopa niin paljon, että sairaanhoitopiiri hyvittää kunnille alkuvuoden toteuman perusteella 3,9 miljoonaa euroa.

  Välitilinpäätökseen sisältyy ennuste koko vuoden toteumasta. Sen mukaan vuodelta 2014 kertyisi ylijäämää lähes 18 miljoonaa euroa, ellei hyvityksiä tehtäisi.

  Kangasalakin saa tästä summasta oman osuutensa. Se ei kuitenkaan paljon lohduta, koska kunta käyttää tänäkin vuonna reilusti yli miljoonan enemmän erikoissairaanhoidon kustannuksiin kuin se oli alun perin suunnitellut.

  Nyt luvattu palautus ei riitä kattamaan kustannuksissa tapahtuvaa ylitystä.

  Sairaanhoitopiirin ylijäämäinen tulos kertoo siitä, että me pirkanmaalaiset – kangasalalaiset mukaan lukien – sairastamme paljon. Hoitoa tarvitaan ja sitä on selkeästi saatavilla, koska laskuakin kertyy vuosi vuodelta enemmän. Toki kustannuksetkin nousevat jatkuvasti.

  Sairaanhoitopiiriä on arvosteltu myös jättimäisistä rakennushankkeista, joita se aikoo lähivuosina toteuttaa. Hankkeisiin uppoaa satoja miljoonia euroja tulevien vuosien aikana.

  Tulevissa uusissa tiloissa annetaan varmasti hyvää ja edistyksellistä hoitoa. Siitä huolimatta herää kysymys, onko kaikkien uusien seinien rakentaminen lopulta aivan välttämätöntä.

  Milloin herätään ymmärtämään, että rahan sijoittaminen sairauden alkulähteelle voi säästää huomattavia summia loppupäässä?

  Kyllä ihan tavallisilla, terveydenhuollon kustannuksia aiheuttavilla kuntalaisillakin on peiliin katsomisen paikka. Ihmiset ryyppäävät, syövät ja tupakoivat aivan liian paljon sekä liikkuvat aivan liian vähän.

  Jos me pitäisimme hiukan paremmin huolta omasta itsestämme, syntyisi terveydenhuollossa paljon vähemmän kustannuksia. Ennaltaehkäisyyn sijoittaminen ei ole Suomessa kuitenkaan minkäänlainen trendi muutamia kokeiluluontoisia projekteja lukuun ottamatta.

  Ja sen kyllä huomaa, kun seuraa muun muassa sairaanhoitopiirin kustannuskehitystä.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän