Sadan tonnin Vompatti

0
Jarmo Toivan mukaan Vompatti on säyseä lehmä ja ominaisuuksiltaan hyvä maidontuottaja.
Järvikulmalla sijaitsevassa Kaukajärven tilan pihatossa saavutettiin vastikään melkoinen rajapyykki: tilan yksi lehmistä, Vompatti nimeltään, saavutti elokuussa 100 000 lypsetyn maitokilon rajan.
Vastaavaa ei ole Päivi Vaaralan, Heikki Toivan ja Jarmo Toivan navetassa ennen nähty.
Tosin uusia kandidaatteja pihatosta löytyy, sillä tänä vuonna 50 000 kilon rajan on ylittänyt jo useampikin eläin.
Jarmon mukaan lehmät ovat hyviä työkavereita, ja niin säyseitä, ettei niiden seassa kulkiessaan tarvitse pelätä. Samanlainen on myös tilalla vuonna 2006 syntynyt ennätyslehmä.
– Kiima-aikana sitä tosin kannattaa väistää, Jarmo naurahtaa.
Vompatilla on hyvät jalat, suora selkä ja hyvä utarerakenne. Se on tiinehtinyt hyvin, eikä se ole tarvinnut eläinlääkäriäkään.
Vompatti on myös tottunut ihmisiin.
 
– Lehmien hyvinvoinnin eteen teemme kaikkemme. Sen vaikutus näkyy viivan alla, tilan isäntä Heikki Toiva tietää.
Tärkeä osatekijä lehmien hyvinvoinnissa on ravinto. Huonompilaatuinen ravinto näkyy heti tuotoksessa.
– Tänä vuonna ensimmäinen rehusato oli hyvä, mutta toista ei päästy keräämään ajoissa sateiden takia, Jarmo harmittelee.
Toivassa lehmät saavat päivittäin rehuseosta, johon on rehun lisäksi sekoitettu viljaseosta, rypsiä ja kivennäistä. Viljaseoksessakin on seassa hernettä, kauraa, ohraa ja vehnää; nurmiseoksessa montaa eri timotei-laatua, natoja, apiloita ja raiheinää.
Nyt tilan pelloilla kasvaa ensimmäistä kertaa myös härkäpapua. Sillä on tarkoitus saada korvattua osa rypsistä. Käärepaaleissa lehmiä odottaa tänä vuonna myös korsineen paalattua hernettä.
– Ruokavaliota voisi monipuolistaa lisäksi esimerkiksi perunalla. Joillakin tiloilla rehun sekaan laitetaan myös leipomoilta ylijääneitä leipiä, Heikki tietää.
 
Vompatti on lypsänyt parhaana vuotenaan eli vuonna 2013 huikeat 17 tonnia maitoa.
Vompatin hyvät maitogeenit ovat siirtyneet myös eteenpäin. Toivan navetassa Vompatin jälkeläisiä on jo neljä.
Tilalla on lypsyssä noin 60 lehmää. Nuori karja ja vasikat mukaan lukien lehmiä on tilalla noin 120. Rodultaan ne ovat holsteineja ja ayrshireja.
Vompatti ei ole suinkaan ainoa, josta virtaa maitoa. Esimerkiksi vuonna 2015 Toivan tila tuotti sitä yhteensä 758 000 litraa.
 
Heikki ja Päivi perustivat keväällä maatalousyhtymän Heikin pojan, Jarmon kanssa
– Päivi hoitaa navetan, isä konehommat, minä ruokinnan ja seilaan muutenkin siinä välissä, Jarmo kertoo tilan työnjaosta.
Tilalla rakennettiin viitisen vuotta sitten uusi pihatto ja samalla siirryttiin robottilypsyyn. Kun ennen lehmiä lypsettiin kaksi kertaa vuorokaudessa, robottien aikaan lehmät käyvät tyhjentämässä utareensa keskimäärin kolme kertaa vuorokaudessa omassa tahdissaan.
– Parhaat lehmämme lypsävät 50–60 litraa päivässä, Heikki kertoo.
Näihin lukuihin yltää myös Vompatti.
Robottilypsy on osaltaan lisännyt tuotettuja maitolitroja ja helpottanut karjanpitoa. Se auttaa myös helpommin tarkkailemaan maidon laatua.
Laadun kanssa Toivan tilalla ei ole ollut ongelmia aikaisemminkaan. Viime vuonna tila palkittiin maitohygienialiiton Walter Ehrnströmin säätiön kultamitalilla, joka myönnetään maitotilalle, jonka maito on pysynyt parhaassa maidon laatuluokassa 25 vuoden ajan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.