Sahalahden palvelukorttelia esiteltiin ikäihmisille

0
Tiedotustilaisuus keräsi lähialueen ikäihmisiä kuulemaan asumispalvelujen tulevaisuudesta.

Sosiaali- ja terveyskeskuksen järjestämä infotilaisuus keräsi kuulijoita Sahalahden Omenatarhaan, josta toivotaan tukikohtaa alueen ikäihmisille.
Tulevaisuuden asumispalveluihin tutustunut Kangasalan sosiaali-ja terveysjohtaja Marika Lanne kuvaili esimerkkejä erilaisista yhteisöllisistä asumismuodoista.
Kotihoidon johtaja Kirsi Kalliomäki taas muistutti, että asumispäätökset kannattaa tehdä ennen kuin liikkuminen vaikeutuu tai muistisairaus hankaloittaa kotona asumista.

Tiedotustilaisuudessa tulevaisuuden suuntana esiteltiin palvelukortteliasumista. Siinä ikäihmisille soveltuvat asunnot ja tarvittavat palvelut niputetaan yhteen.
Kunnan kannalta on järkevää, että kotihoitoa tarvitsevat asuvat lähekkäin.
Ikäihmisiä muuttoon kannustaa yhteisöllisyys, asumisen helppous ja keskeinen sijainti. Vuorovaikutus naapureiden kanssa ja yhdessä tekeminen ylläpitävät myös toimintakykyä.
Laitoshoitoa pidetään nykyään sekä passivoivana että kalliina, joten vanhainkodeista pyritään pikku hiljaa eroon.
Lainsäädäntökin velvoittaa kuntaa huolehtimaan ikäihmisten hoidosta ensisijaisesti kotona tai kodinomaisessa asumisessa.

Omenatarhan kerrostalosta on tarkoitus saada Sahalahden oma palvelukortteli.
Talo on rakennettu esteettömyysnäkökohdat huomioiden, ja kunta tekee yhteistyötä kiinteistön omistajien kanssa.
Omenatarhan alakertaan on kaavailtu tiloja sekä kotihoidon yksikölle että vapaaehtoistoiminnalle. Asunnot on tarkoitettu pääosin pitkäaikaisiksi vuokra-asunnoiksi, ja niitä vuokrataan myös muille kuin ikäihmisille.

Veljekset Keijo ja Jorma Halme tulivat tilaisuuteen lehti-ilmoituksen houkuttelemina. Molemmat asuvat omakotitalossa ja voisivat harkita muuttoa jossain vaiheessa.
– Minulle lumityöt ovat jo käyneet raskaiksi. Vaimo vielä jaksaa niitä tehdä, ja onneksi tytär ja tyttärenpojat auttelevat, Keijo kertoo.
– Toistaiseksi olen pärjännyt ihan hyvin, mutta ikää tulee koko ajan lisää. Myöhemmin tämä voisi olla ihan varteenotettava vaihtoehto. Vuokra hieman mietityttää, mutta saahan tähän asumistukea, Jorma pohtii.
Jorma asuu omakotitalossaan yksin, joten seura ei olisi välillä pahitteeksi.
– Jos hyvä kaveri olisi lähellä, sekin kiinnostaa. Ehdotin juuri yhdelle rouvalle, että ostetaan porukalla asunto, Jorma toteaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.