Sahalahtelainen väänsi Suomen mestariksi – ”Kipua on otettava vastaan uudestaan ja uudestaan”

0
Mansen Voiman Juha Salminen (vas.) on tuore kädenväännön Suomen mestari. Suomenmestaruuksia on tilillään myös paluuta kädenvääntöpöydille tekevällä Toni Honkapäällä, joka antaa tiukkaa vastusta harjoituksissa. Tässä miehet kuitenkin vasta virittelevät itseään vääntöön.

Mansen Voimaa edustava Juha Salminen sietää raastavaa kipua kerrasta toiseen, koska tietää, että tunne helpottaa lopulta.

Kaksi miestä tarttuu toisiaan kädestä. Nyt ei anneta kultaista kädenpuristusta. Ei, näissä otteissa on rautaa. Miehet luovat toisiinsa niin tuiman katseen, että ulkopuolisia lähes pelottaa.
Sahalahtelainen Juha Salminen ja seuratoverinsa Toni Honkapää valmistautuvat vääntämään näytöksenomaisesti kättä Mansen Voiman harjoitussalilla Tampereen Jankassa. Vaikka miehet vasta hakevat painetta vääntöön, kädet tärisevät ja lihakset pullistelevat.
Sitten kolmas voimalainen, Mika Putkonen, käskee miehiä vääntämään tosissaan.
Lihakset kiristyvät entisestään, verisuonet sykkivät käsissä ja miesten otsilla. Toinen käsi puristaa vastustajan kättä, toinen kädenvääntöpöydän vetotappia. Pöytä lähes tärisee sen päällä jylläävän voiman alla.
Väännön jälkeen miehet puuskuttavat kuin olisivat juuri siirtäneet vuoria.

Kädenvääntöä voi verrata yleisurheilussa sadan metrin pikajuoksuun. Voima ja nopeus ovat valtavat, maitohapot jylläävät ja hapenottokyky on koetuksella.
Salminen vertaa kädenvääntöä keihäänheittoon.
– Tekniikan, voiman ja nopeuden on oltava kohdallaan, jotta voi tulla tulosta.
Jos harjoitussalilla harjoitellaan pitkilläkin väännöillä, itse kisassa vääntö voi olla ohi puolessa sekunnissa. Niinpä räjähtävä voima on tärkeässä osassa lajia.
– Jos nostaa penkistä 250 kiloa, tässä se ei merkkaa yhtään mitään. Tämä on aivan oma lajinsa.

Vuonna 2005 kädenväännön aloittanut Salminen voitti vastikään kädenväännön Suomen mestaruuden alle 90-kiloisten sarjassa niin oikealla kuin vasemmallakin kädellä.
Samalla Salminen palasi kolmen vuoden tauon jälkeen kummankin käden kansalliseksi mestariksi.
Muutamana aikaisempana vuonna vasemmalla kädellä on tullut hopeaa, vaikka oikea onkin kantanut voittoihin.
– Tässä lajissa ikä ei niin vaikuta. Huipulla voi olla yli viisikymppisenäkin. EM- ja MM-kisoissakin monet ovat yli 40-vuotiaita.
Muutama viikko sitten järjestetyissä EM-kisoissa Salminen sijoittui oikealla kädellä viidenneksi.
Salminen aloitti uransa Nääsväännössä, mutta oli mukana perustamassa Mansen Voimaa nelisen vuotta sitten.
Jankan harjoitussalilla kädenvääntäjät harjoittelevat paljon nimenomaan vääntöä. Samalla vääntöoppeja jaetaan salailematta toisille.
Vaikka kyse on tekniikkalajista, tekniikat perustuvat lihasvoimaan ja sen ohjaamiseen.
Vääntötreenien lisäksi Salminen käy kuntosalilla muutamia kertoja viikossa.
Siellä vahvistetaan käden eri lihaksia monipuolisesti esimerkiksi erilaisilla kierreliikkeillä, mutta myös peruskuntosaliharjoitteet ovat tärkeitä. Esimerkiksi vatsa- ja selkälihasten on oltava kunnossa.
Salmisen mukaan aloitteleville vääntäjille tulee käsiin helposti hermosärkyjä. Moni onkin jättänyt lajin sikseen juuri niiden takia.
– Kipua on otettava vastaan uudestaan ja uudestaan. Lopulta helpottaa.
Hän myös kannustaa kädenvääntöön mukaan lähteviä osallistumaan mahdollisimman nopeasti kisoihin, sillä ne ovat paikkoja, joissa lajin lopulta oppii ja joissa huomaa helpoiten puutteensa. Tappioita ei kannata pelätä, sillä niitä tulee.
– Otin alkuun turpaan monta kertaa. Niin ovat tehneet kaikki vääntäjät.
Suomessa kisoja on 8–12 vuodessa. Välillä Salminen on käynyt hakemassa kokemusta myös ulkomaiden vääntöpöydiltä.
Seurakavereiden mukaan Salmisen kisapää on kova. Mies myöntää, että hän saa kisoissa helposti hurmoksen päälle ja siten itsestään paljon irti.
– Mitä enemmän jännittää, sitä herkempi on kisatilanteessa. Ei tietysti saa mennä ylikään.
Salminen ei etukäteen tutki vastustajien vääntötapoja, mutta kisoissa hän seuraa herkällä silmällä tulevien vastustajiensa vääntöä. Tekniikkaa pitää pystyä vaihtamaan vastustajan mukaan.
Salminen tarkkailee myös tuomarien tapaa lähettää kisaan.
Kädenväännössä tuomari antaa vääntöluvan, mutta käskyä yleensä ennakoidaan. Muuten väännössä on auttamattomasti myöhässä ja pahimmassa tapauksessa käsi tyynyssä.
Salminen toistaa useaan otteeseen, että kädenväännössä voiman, nopeuden ja tekniikan on oltava kunnossa. Kehitettävääkin löytyy.
– Pitäisi olla helvetisti nopeampi.
Kaiken muun treenin lisäksi vääntäjän on katsottava, miten syö, sillä oikealla ravinnolla on merkitystä esimerkiksi jaksamiseen. Välillä haluamaansa painoluokkaan päästäkseen on vääntäjän myös pudotettava painoaan.
Salminen on vääntänyt eri sarjoissa 80 kiloisista alle 90 kiloisiin.

Kisoissa pääsee helpoimmalla, kun voittaa ottelunsa. Yhden väännön hävinnytkin voi edetä kilpailuissa finaaliin asti, mutta silloin kisasuorituksia tulee enemmän.
– Jos kilpailussa jokin vääntö ennen finaalia kestää sekunteja, voi sanoa, että koko kisat ovat pilalla. Palautuminen suorituksesta kestää niin kauan. 
Viime SM-kisoissa Salminen marssi kultaan häviämättä yhtäkään vääntöä. Ennakkoon hankalinta vastusta vastaan Salminen joutui ensin altavastaajaksi, mutta sai vastustajan vedon kiinni ja laittoi vastaan niin, että kilpakumppanin ranne hajosi.
Urallaan Salminen ei ole kohdannut loukkaantumisia, vaikka kipuja on toki usein.
Lokakuussa Salmista odottavat MM-kisat Turkin Antalyassa.
– Siellä ovat mukana maailman parhaat, eikä ketään voiteta helposti.

Kuka?

Juha Salminen
Ikä: 35 vuotta
Laji: kädenvääntö
Seura: Mansen Voima
Saavutukset: 22 SM-mitalia, joista kultaisia 17. EM-kisoissa parhaimmillaan 5. sija.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.