Sahalahti saa palvelutalon – Kuhmalahden Pentorinne tiensä päässä

1

Kangasalan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että Sahalahdelle aletaan rakentaa ikäihmisten palvelutaloa.

Talousarviossa on kirjattuna, että kaupunki kohdentaa YH-kodeilta kertyvän noin 120 000 euron osinkotuoton joko osin tai kokonaan ikäihmisten pitkäaikaishoidon yksikön rakentamisvalmisteluihin. Rakennusta on suunniteltu Sahalahden terveysaseman yhteyteen.

Kokouksessa nousi kuitenkin huoli siitä, että uusi palvelutalo tarkoittaa samalla Kuhmalahden Pentorinteen vanhainkodin lakkauttamista.

Heikki Mäkelä (kesk) esittikin muutosehdotuksen, jonka mukaan ikäihmisten palvelutalon rakentamisen valmistelu aloitetaan Sahalahden sijaan Kuhmalahdella. Sakari Eerola (kesk) kannatti esitystä.

– Tämä on äärimmäisen huonoa aluepolitiikkaa, sillä Pentorinne on Kuhmalahdella monen työpaikka. Tällaista asiaa ei voi ajaa läpi ilman kuntalaiskeskustelua, Mäkelä sanoi.

Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen totesi, että palvelutalon sijoittamispäätökseen on vaikuttanut muun muassa Sahalahden suurempi koko ja saavutettavuus.

Pentorinteessä mikrobivaurioita

Muun muassa Jorma Mäntylä (vas) oli Heikki Mäkelän ehdotuksen kannalla.

– Pentorinteen alasajaminen olisi tyhmä temppu. Kunnan eri osia on kohdeltava tasapuolisesti, hän sanoi.

Miia Kinnari (ps) nosti kuitenkin esiin, että Pentorinteen henkilökunta on itse kertonut talon tilojen olevan toimimattomia. Lisäksi hän muistutti, että Sahalahdelle on luvattu kuntaliitoksen yhteydessä uuden hoitolaitoksen rakentuminen.

Kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne vahvisti Kinnarin tiedon siitä, että Pentorinteen tilat eivät ole enää pitkään käyttökuntoisia.

– Kuntotutkimuksessa löydettiin mikrobivaurioita useista rakennuksen osista. Tietyillä toimenpiteillä voidaan mahdollistaa sen toiminta nyt, mutta se on eittämättä tiensä päässä. On arvioitu, että tuo pää on vuonna 2022, Lanne kertoi.

Asiasta päädyttiin äänestämään. Äänestyspäätöksen mukaan YH-kodeilta saama osinkotuotto kohdennetaan Sahalahdelle suunniteltavaan palvelutaloon.

Heikki Mäkelän esitys kaatui äänin 44-6. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

1 kommentti

  1. Kiitos Heikki Mäkelälle kuhmalahtelaisen vanhustyön puolestapuhujana jo pitkällä aikajänteellä.
    Kiitos ehdotusta puoltaneille.

    Sahalahti on hyvä paikka palvelutalolle, mutta Kuhmalahden vanhainkodin kaltainen yksikkö on nykyajan monisairaille ja raihnaille vanhuksille korvaamaton turvapaikka. Tämä tullaan kyllä huomaamaan, mutta ehkä valitettavasti vasta sitten, kun palvelu on alasajettu. Surettaa kaikkein vanhimpien ja/tai sairaimpien vanhusten puolesta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.