Sähköautojen latauspiste ja energiaa taivaalta – Kuhmalahden vuoden yrittäjä vaalii kestävää kehitystä

1
Taka-alalla puhelinkoppi muistuttaa menneestä ajasta. Muuten Hannu Knaapi on moderni kauppias, jonka katolla 161 aurinkopaneelia ottavat talteen energiaa taivaalta.

Kauppias Hannu Knaapi on jo pitkään ollut mukana Kuhmalahden yritystoiminnoissa. Asuessaan vielä Nokialla hän omisti yhtiökumppaninsa kanssa kylmäaseman, baarin ja kaupan kiinteistöt. Neljä vuotta sitten Knaapi päätti tulla itse kauppiaaksi Kuhmalahdelle.

– Työt loppuivat UPM:n tarratehtaalla Tampereella ja ostin tämän yhtiökumppanilta. Pitkä-Seppä ja kylmäasema myytiin pois jo aiemmin. Nyt olemme asuneet vaimoni Sarin kanssa Kuhmalahdella kolme vuotta, Knaapi kertoo. 

Kaupan asiakkaita ovat kesäaikaan etenkin mökkiläiset. Sijainti vilkasliikenteisen tien varrella on hyvä myös ohikulkijoita ajatellen. Kuhmalahden kauppa toimii myös tiedonvälitystoimistona paikallisten yrittäjien ja vapaa-ajan asukkaiden välillä.

– Aika paljon kysellään ammatti-ihmisiä, sorakuskeja tai kuka toimittaa polttopuita, monenmoista kysytään.

Yrityksillä on aina myös työllistävä vaikutus. Yrittäjän lisäksi kaupassa on yksi työntekijä ja kesällä pari kausiapulaista. Myös tettiläisiä on syksyisin ja keväisin.

– Hyvä, että pystyn tarjoamaan nuorille tet-paikkoja, ei niitä Kuhmalahdella turhan paljon ole.

Oma asunto on samassa kiinteistössä kaupan kanssa. Kaupan alakertaan taas on remontoitu tiloja nuorisolle. Siellä kokoontuu esimerkiksi 4H-kerho. Knaapeilla on myös ollut kesämökki Kuhmalahdella 30 vuotta. Kauppias onkin ehtinyt olla monessa mukana.

– Kai tässä on kiinteistöjä pitkäjänteisesti ehostettu ja kehitetty. Alussa olin mukana Kuhmalahden Bioenergiassakin, mutta luovuin osakkuudestani sittemmin.

Kuhmalahden yrittäjät valitsevat keskuudestaan vuoden yrittäjän. Knaapi on itsekin aktiivinen toimija yhdistyksessä. Kauppias näkisi Kuhmalahden mieluusti kehittyvän. Siksi esimerkiksi uuden koulun saaminen olisi tärkeää.

– Yrittäjät ovat tehneet kaupungille reilun kädenojennuksen lupaamalla hoitaa osan maanrakennustöistä talkoilla.

Myös nuorten harrastusmahdollisuudet sekä matkailu ovat asioita, joita Kuhmalahdella olisi mahdollista viedä eteenpäin.

– Esimerkiksi ulkoliikuntareitti tästä Saappeeseen olisi ihan toteutettavissa oleva hanke. Ilmastosyistä lentäminen ei ole enää niin muodikasta, lähimatkailu on nykyaikaa.

Kestävän kehityksen ajattelu näkyy myös kaupalla. Katolla olevat 161 aurinkopaneelia kattavat noin kolmanneksen kiinteistön vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Knaapi arvelee, että paneelit maksavat itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa. Paljon riippuu sähkön hinnasta ja etenkin siirtomaksuista, jotka ovat koko ajan kallistuneet.

– Paneelien nimellisteho on 40 kilowattia, mutta invertteriin sähköä tulee 27 kilowattiin asti. Kahdessa vuodessa taivaalta on tullut 49 000 kilowattituntia. Se on noin kolmen omakotitalon vuoden kulutuksen verran.

Kuhmalahden kaupan pihaan on suunnitteilla myös sähköautojen latauspistoke.

– Hybridiautoja on jo aika paljon liikenteessä. Tässä kun lataa, niin pääsee sähköllä taas jonkin aikaa eteenpäin.

1 kommentti

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.