Koti Uutiset Sähköinen hoitoaikavaraus on sujunut hyvin

  Sähköinen hoitoaikavaraus on sujunut hyvin

  0
  Elias on saapunut päiväkotiin. Äiti Laura Kuusinen vaihtaa kuulumiset Marjo Tiilikan kanssa, ja tagin kosketus puhelimeen kirjaa pojan sähköiseen järjestelmään

  Kangasalan kaupungin varhaiskasvatuksessa lapsen hoitoajat ja poissaolot voi ilmoittaa Päikky-palvelun avulla. Mobiiliseuranta otettiin päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa käyttöön vuonna 2015, samalla kun kunta siirtyi aikaperusteiseen laskutukseen.

  Viime syksynä myös varhaiskasvatuksen henkilökunta ryhtyi käyttämään sähköistä työaikaseurantaa. Tänä vuonna päivähoidon mobiilijärjestelmään liittyy ateriapalvelun Jamix-ohjelma.

  Päikky-järjestelmässä huoltajat varaavat lastensa hoitoajat sähköisesti ja tiedot siirtyvät suoraan päivähoitoyksikköön.Todellinen hoitoaika tarkentuu vielä, kun huoltajat leimaavat lapsensa tullessa sisään ja lähtiessä pois.

  – Sähköinen hoitoaikavaraus helpottaa henkilöstön työaikasuunnittelua ja vapauttaa aikaa hallinnollisista tehtävistä kasvatustyöhön. Aiemmin lasten hoitoajat ja poissaolot jouduttiin naputtelemaan tietokoneelle käsin, varhaiskasvatuksen johtaja Anni Aalto-Ropo kertoo.

  Vatialan päiväkodin vastuuhenkilö Marjo Tiilikka vahvistaa, että hoitoaikavarausten ansiosta henkilökuntaa pystytään mitoittamaan paremmin.

  – Vähempi työntekijöiden tarve ajoittuu päivän ääripäihin eli aamuun ja iltapäivän loppuun.

  Päikky toimii myös viestintävälineenä. Sen kautta on mahdollista ilmoittaa esimerkiksi lapsen sairastumisesta.

  Sähköisyys lisääntyy ja käsin tehtävä työ vähenee entisestään, kun Päikky ja Jamix alkavat tämän talven aikana keskustella keskenään. Jatkossa kun huoltajat ilmoittavat lapsensa hoitoajat Päikkyyn, tieto välittyy myös kaupungin ateriapalveluun. Ateriapalvelu saa suoraan viestin siitä, ketkä ovat hoidossa ja ketkä pois. Näin ollen hoitohenkilökunnan ei enää tarvitse erikseen ilmoittaa poissaoloja.

  – Täsmällinen tieto vähentää ruokahävikkiä, eikä esimerkiksi erityisaterioita tehdä suotta, ateriapalvelun tuotannonsuunnittelija Tanja Kajava sanoo.

  – Toivomme, että nekin huoltajat, jotka eivät vielä käytä sähköistä hoitoaikavarausta, ottaisivat sen käyttöön, Aalto-Ropo kannustaa.

  – On kaikkien kuntalaisten etu, että aterioita valmistetaan oikea määrä, jolloin hävikki ja kustannukset pienenevät.

  Jos huoltaja ei ole tehnyt hoitoaikavaraushta, oletuksena on, että lapsi on paikalla.

  Päikyn ja Jamixin yhteiskäyttöä on testattu ensimmäisenä Vatialan päiväkodissa. Koeajoja on jo tehty useita.

  – Haluamme varmistua muun muassa siitä, että kaikki lapsen ruokailua koskeva erityistieto varmasti välittyy perille, Kajava sanoo.

  Vatialasta systeemi laajenee muihin päiväkoteihin. Uudistus ei vaadi vanhemmilta mitään uusia toimenpiteitä.

   

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän