Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Sähköinen ylioppilaskoe vaikutti toimivalta

Ylioppilaskirjoitusten muuttamisesta sähköisiksi on puhuttu jo vuosia. Perjantaina lukiot pääsivät testaamaan digitalisoitua ylioppilaskoetta. Myös joukko Kangasalan lukion opiskelijoita pääsi kokeilemaan tietokoneilla tehtävää koetta ja sen järjestelyjä. Liikuntasalissa järjestettyyn kokeilukokeeseen oli valittu testaajia lukion kaikilta vuosikursseilta. Heihin lukeutuivat kuhmalahtelainen ensimmäisen vuoden opiskelija Aleksi Tammilehto ja suoramalainen abiturientti Aino Tervakangas. Koe oli äidinkielen aineistokoe, ja kaikki annetut aiheet liittyivät mediaan.

Uutiset - 6.10.2015 kello 8.22
Jarkko Hakala
Sähköinen ylioppilaskoe vaikutti toimivalta
Kangasalan lukiossa testattiin perjantaina tietokoneilla tehtävää ylioppilaskoetta ja sen järjestelyjä. Atte Riihimäki (etualalla) oli yksi testaajista. Kuva: Teuvo Ropo

Sekä Tammilehto että Tervakangas arvelivat kokeen sujuneen osaltaan hyvin. Kuitenkin leimansa koekokemukseen löivät testaajien kokemat tekniset ongelmat.
– Esimerkiksi minulla ja monella muullakin tekstiä alkoi pyyhkiytyä pois kesken kirjoittamisen. Ilmeisesti vika liittyi kuitenkin koneisiin eikä koejärjestelmään, Tervakangas kertoo.
Kangasalan lukiossa testikirjoittajia oli vain kourallinen mutta hankaluuksia usealla. Tammilehdon mukaan järjestelmä vaikutti silti käyttökelpoiselta.
– Se alkaa varmasti toimia paremmin, kun koulut tottuvat käytäntöön ja se tulee opettajille tutuksi, hän uskoo.
– Tekninen kokemattomuus näkyi hieman, sillä olihan tämä opettajillekin uusi asia.

Tietokoneet käynnistettiin muistitikulta niin, että niillä pystyi käyttämään ainoastaan tikuille asennettua koeohjelmistoa.
Kokeessa sai käyttää joko omaa tai koulun tietokonetta. Sekä Tammilehto että Tervakangas valitsivat koulun laitteen.
Koevastauksen kirjoittaminen tietokoneella oli opiskelijoiden mielestä kätevää. Esimerkiksi tekstiä pystyi muokkaamaan eri tavalla kuin käsin kirjoitettaessa.
– Jos oli kirjoittanut jo vaikkapa neljä kappaletta, pystyi palaamaan vielä ensimmäiseen ja muuttamaan sitä pyyhkimättä kaikkea muuta tekstiä pois, Tervakangas mainitsee.
– Lisäksi koneella pystyi kirjoittamaan vastausta nopeammin kuin käsin. Nykyäänhän nuorilla on jo tuntuma juuri näppäimistöllä kirjoittamiseen.
Tavallisesti aineistokokeiden aineistona on ollut vain painettuja kuvia ja tekstejä. Sähköisessä testikokeessa oli otettu heti mukaan tietokoneiden tuomat mahdollisuudet: käytettävissä oli myös videota.
Ääniraidan kuuntelemiseksi kaikilla testaajilla oli pöydällään tietokoneiden lisäksi kuulokkeet.
Kaksikosta vain Tammilehto ehtinee tekemään virallisen sähköisen ylioppilaskokeen.
– Me abiturientithan valmistumme ennen kuin sähköinen koe tulee käyttöön, mutta tämä toimi hyvin kirjoitusten harjoitteluna, Tervakangas sanoo.

Oppilaitoksen kannalta sähköiset kokeet yksinkertaistavat koulun työtä, kun koepaperiden käsittely ja postittelu jäävät historiaan.
Vastaisuudessa itse kokeissa valvojien rooli korostuu, koska jokainen oppilas ja hänen tietokoneensa on tarkistettava koejärjestelmään kirjautuessa.
Kangasalan lukion opiskelijoiden käytössä oleva laitekanta saattaa vaatia muutoksia, koska koetilanteissa tarvitaan paljon kannettavia tietokoneita. Tätä nykyä opiskelijoilla on iPadit.
– Saa nähdä, pitääkö meidän siirtyä iPadeista kannettaviin tietokoneisiin. Asia pitää ratkaista tämän lukuvuoden aikana, kertoo rehtori Teuvo Ropo.
Testikokeen tarkoitus oli, että lukiot kirjaavat muistiin sen ongel­mat ja kehittämisen kohteet sekä toimittavat huomionsa ylioppilastutkintolautakunnalle kokeen parantelua varten.
Ensimmäiset oikeat sähköiset ylioppilaskokeet on määrä tehdä syksyllä 2016.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös