Sähköverkon tuhoja selvitellään – katkojen pituudesta ei vielä tarkkaa tietoa

0
Keskiviikkoaamuna sähköttä oli satoja kangasalalaistalouksia. Kuvakaappaus: Elenia

Keskiviikkoaamuna ilman sähköä oli Elenian vikakarttapalvelun mukaan 752 kangasalalaista kotitaloutta. Katkoja on muun muassa Pelisalmen, Majaalahden, Raikun ja Kuohenmaan alueella, jonkin verran myös Kangasalan pohjoisosissa. 

– Sähköjä on saatu palautettua sähköverkon vaurioitumattomiin osiin, mutta päivän aikaan voi myös tulla lisää katkoja. Nettisivuillamme oleva kartta on reaaliaikainen. Sieltä voi seurata tilannetta, Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas kertoo.

Yöllä riehuneen talvimyrskyn tuhoja päästään toden teolla korjaamaan valoisana aikana, kun vikapartiot liikkuvat maastossa tutkimassa vahinkoja. 

– Myrsky oli erityisen hankala, koska lumentulo alkoi kosteana, sitten tuli pakkasta perään. Sähkökatkoja ovat aiheuttaneet puiden kaatumiset sekä lumikuorman alla taipuvat puut.

Vikojen kartoittamiseen ja korjaamiseen menee ainakin keskiviikkopäivä, ehkä huomiseenkin asti. Työjärjestys on, että ensin runkoverkko kuntoon ja sitten siirrytään pienjänniteverkon puolelle. Kuntakohtaisia tietoja sähkökatkojen pituuksista Kuusela-Opas ei osaa vielä tässä vaiheessa sanoa. 

– Nyt vasta saadaan tietoa maastosta, millaisia tuhoja siellä on. Sitten vasta voidaan arvioida, kuinka pitkiä katkot ovat.

Vikapaikat ovat suunnilleen Elenian tiedossa, joten sähkökatkoista ei tarvitse ilmoittaa erikseen. Jos sen sijaan näkee selkeän vikapaikan, on syytä ottaa yhteyttä vikanumeroon. 

– Haja-asutusalueella, jos tietää että johdolla on puita, niin soitto meidän vikapalveluun, niin saamme tiedon siitä, Kuusela-Opas toteaa.

Sähkökatkoista on monenlaista harmia. Sähkölämmitteisessä talossa pitkä katko voi aiheuttaa lämpötilan laskun eikä sähköllä toimiva pumppu tuo vettä kaivosta. Sähkökatkot eivät yleensä riko sähkölaitteita, mutta esimerkiksi kellonajat voivat ajastetuista laitteista kadota. 

Vaaraakin saattaa aiheutua. Joskus vaurioituneeseen sähköverkkoon tulee niin kutsuttu nollavika, joka syntyy kun sähköjohtojen nollajohdin katkeaa. Tällöin jännitteet voivat pahimmillaan nousta 230 voltista 400 volttiin. 

Nollavian tunnistaa erikoisesti käyttäytyvistä sähkölaitteista, esimerkiksi osa valoista palaa normaalia kirkkaammin tai himmeämmin etenkin silloin, kun muut sähkölaitteet käynnistyvät tai sammuvat. Sähkölaitteita saattaa myös hajota, sähkökeskuksesta kuuluu särinää ja pauketta sekä saattaa haista palaneen käryä.

Jos epäilee nollavikaa, tulee sähköt katkaista pääkytkimestä välttäen metalliosiin koskemista ja soittaa Elenian vikapalveluun 020 690 911. Reaaliaikaiseen vikakarttapalveluun pääset tästä

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.