Sairaala ei ole koti – hätä, huoli ja harmi ovat palveluasuntoa jonottavan vanhuksen seurana

0
Hoivapaikan odottaminen terveyskeskuksessa on tuntunut Anneli ja Matti Vartiaisesta piinaavan pitkältä. Kangasalan kaupungilla on pitkät jonot palvelu­asumiseen. Osa odottaa hoivapaikkaa kuntoonsa nähden väärässä paikassa.

Toukokuusta saakka Matti Vartiainen on odottanut palvelutalopaikkaa terveyskeskuksen vuodeosastolla. Mies sai aivoinfarktin helmikuussa ja kohtauksen jälkeen hän ei ole päässyt enää jaloilleen.

Hieman toivuttuaan hänen teki mieli kotiin, ja aluksi vaimo Anneli Vartiainenkin arveli paluun onnistuvan. Vartiaiset päätyivät kuitenkin hakemaan ympärivuorokautista hoivapaikkaa terveydenhuollon ammattilaisia kuultuaan. Paikkaa haettiin toukokuussa, kun Matin tulehduskierre oli ohitse, eikä hän enää tarvinnut sairaalahoitoa.

Päätös sijoituspaikasta tuli heinäkuun alussa, mutta edelleen mies makaa vuodeosastolla viiden hengen huoneessa. Kaupungin rahapulan vuoksi hoitopaikkaa joutui jonottamaan kuukausia, nyt odotetaan enää yksityisen hoitopaikan remontin valmistumista.

– Hyvä hoitohan täällä vuodeosastolla on, mutta ei sairaala koti ole, Matti Vartiainen toteaa.

Pariskunta on toipunut pahimmasta järkytyksestä, mutta edelleen kyynel karkaa silmäkulmaan elämänmuutoksen edessä.

Helmikuussa päivää ennen infarktia pariskunta oli ostamassa Matille housuja Tampereelta. Silloin mies käveli vielä omin jaloin, vaikka välillä pitikin huilata.

Nyt miehen nostaminen sängystä ylös vaatii kaksi henkilöä ja apulaitteen. Puhekyky sentään säilyi aivoinfarktista huolimatta.

Pettymys on seurannut toistaan, kun Kangasalan kaupungilta on tullut kahden viikon välein tieto, että hoitopaikkaa ei ole. Vartiaisen mukaan syyksi on kerrottu kaupungin rahapula.

– Odottaessa harmitti ja lujaa! Vanhoilla ja sairailla ei ole väliä, vaikka tietää että kaupunki tekee hyvää tulosta ja ostelee tontteja sun muuta, Anneli Vartiainen sanoo tuohtuneena.

Epävarmuutta lisäsi vielä virhe: Vartiaiselle tarjottiin vääränlaista sijoituspaikkaa, jossa hoito ei ole ympärivuorokautista.

Matti Vartiainen epäröi välillä epäkohtien esiin nostamista, sillä hoito vuodeosastolla on ollut hyvää, vaikka paikka on Matin kuntoon nähden väärä.

Viisi kuukautta on pitkä aika ilman yksityisyyttä ja järkevää ohjelmaa. Matti Vartiaisen päivät kuluvat televisiota katsellessa, seuraavaa ruokailua, kahvitusta tai vierailijaa odotellessa.

Potilashuoneessa on aina ylimääräisiä silmiä ja korvia, vaikka verhot toki vedetään sängyn ympärille intiimien toimenpiteiden ajaksi. Öisin voi olla levotonta, ja suihkuun pääsee vain kerran viikossa.

Hoivapaikalta Vartiaiset odottavat yksityisyyttä ja henkilökohtaisuutta, siis sellaista hoitoa mikä Matille kuuluu.

– Matilla on alkava muistisairaus, ja hoitajien pitäisi olla silloin mielellään samoja tuttuja. Täällä ne vaihtuvat koko ajan. Matti on kiltti ja sopeutuva, ei hän valita, vaikka kahvit jäisivätkin välillä saamatta, Anneli Vartiainen kertoo.

Hänen mukaansa päätös hoivapaikasta huojensi, mutta matkan varrella silmät ovat avautuneet vanhusten hoidon todellisuudelle.

– En tiedä miten tällaisesta selviää, jos ei ole ketään puolia pitämässä, Anneli Vartiainen miettii nyt, kun kuntoon nähden sopiva hoito on monien vaiheiden jälkeen varmistunut.

– Anneli auttaa jaksamaan, muuten homma pysähtyisi, Matti Vartiainen antaa tunnustusta vaimolleen.

 

Hoitoketju kangertelee hoitopaikkojen ja määrärahojen puutteen vuoksi – vuodeosastot tukkeutuvat vanhuksista, jotka tarvitsevat palveluasunnon

Vanhukset joutuvat odottamaan palveluasuntopaikkaa Kangasalan kaupunginsairaalan vuodeosastolla, koska kaupungilla ei ole riittävästi paikkoja eikä määrärahoja palveluasuntopaikkoihin.

Kaupunginsairaala on toiminut alkuvuoden yli 100 prosentin käyttöasteella. Helmikuusta saakka potilaita on ohjautunut muiden kuntien sairaalaosastoille jatkohoitoon.

Tilanne ruuhkauttaa myös erikoissairaanhoidon. Potilaat eivät pääse nopeasti erikoissairaanhoidosta perusterveydenhoitoon, koska ikäihmiset odottavat vuodeosastolla pitkäaikaisen asumisen paikkaa.

Hoitoketjun toimimattomuus aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia, kun asiakkaat makaavat kuntoonsa nähden liian järeässä hoidossa.

Kangasalan kaupunki on varannut talousarvioon 3,9 miljoonaa euroa tehostetun palveluasumisen ostopalveluihin.

Kesäkuussa Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueen kaikki palveluasumisen paikat olivat täynnä. Tehostetun palveluasumisen ostopalveluihin oli sijoitettuna 108 asiakasta. Määrärahat riittävät keskimäärin kuitenkin vain 97 asiakkaan palveluasuntopaikan ostoon kuukaudessa.

Viime vuonna kysyntä ylitti määrärahan 300 000 eurolla. Sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanteen mukaan kysyntä jatkuu tänä vuonna samankaltaisena.

Puuttuvien määrärahojen vuoksi vanhuspalveluiden asiakkaat jonottavat vapautuvia hoitopaikkoja vuodeosastolla.

– Näitä jonottajia on kau­pungin­­sairaalassa ollut 5–10 kuukausittain, mikä tarkoittaa, että kaupunginsairaalan paikkakapasiteetista 10–20 prosenttia on jatkuvasti varattuna potilaille, joilla ei ole sairaalahoidon tarvetta, Lanne kirjoittaa laatimassaan pöytäkirjassa, joka on luettavissa kaupungin verkkosivuilla.

Kaikki vanhukset eivät tarvitse yöaikaista hoitoa, mutta jos heidät sijoitetaan ympärivuorokautisen hoidon paikkaan, mitoitetaan hoiva sen mukaan. Yöaikainen hoito nostaa kustannuksia. Pelkkä palveluasuminen on tehostettua palveluasumista kevyem­pi ja puolet edullisempi palvelumuoto.

Kangasalle perustettiin työryhmä, joka pohtii palveluvalikoiman laajentamista uusiin palvelu- ja asumismuotoihin. Työryhmä aloittaa toimintansa elokuussa.

Heinäkuussa alkoi pilottikokeilu, jossa Attendolta, Esperiltä ja Ikifitiltä pyydettiin tarjouksia palveluasumisesta. Palvelun hankinta kilpailutetaan vuoden lopulla, jos kokeilun tulokset puoltavat palveluvalikoiman laajentamista.

Hankkeen kustannukset katetaan ikäihmisten tehostettuun palveluasumiseen varatusta määrärahasta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.