Sairauspoissaolot ja perheneuvolan jonot keskusteluttivat valtuustoa: ”Tilanne on muuttunut katastrofaaliseksi”

0
Kaupunginvaltuusto kokoontui viimeistä kertaa ennen joulutaukoa maanantaina. Kokouksessa esiteltiin myös pokaali, jonka Kangasala voitti Tampereen seudun valtuustojen ja viranhaltijoiden salibandyturnauksessa marraskuussa.

Maanantain kaupunginvaltuuston kokouksessa heräsi vilkas keskustelu sosiaali- ja terveyskeskuksen sairauspoissaolojen kulujen rajusta kasvusta.

Kokous hyväksyi yhteensä 700 000 euron lisämäärärahan kuluvan vuoden talousarvioon. Summa koostuu poissaolokuluista ja perheneuvolan jonotilanteen lisäkustannuksista.

Vaikka kokous hyväksyi lisämäärärahan yksimielisesti, se sai aikaan keskustelua muun muassa tilanteeseen johtaneista syistä.

Eija Eskola (vihr) nosti esiin esityksessä olleen kohdan, jossa kerrottiin sijaisten löytämisen hankaluudesta.

Henkilöstöä on kutsuttu vanhuspalveluissa töihin vuosilomilta ja vapaapäiviltä. Työntekijät ovat myös tehneet pitkiä työvuoroja ja ylitöitä. Tästä huolimatta mitoituksen täyttäminen on ollut haasteellista.

– Tämä tuntuu hirveältä. Vapailta töihin tuleminen kertoo henkilöstön sitoutumisesta, mutta sillä on seurauksensa. Ihmiset väsyvät, Eskola huomautti.

Hän muistutti myös vanhasta sanonnasta, jonka mukaan hyvä kello kauas kuuluu, huono kello kauemmaksi.

– Terveydenhuollon ihmiset ovat hyvin verkostoituneita. Tässä käy niin, että ihmiset eivät halua enää Kangasalle töihin.

Eskolan mukaan nyt olisi aika tehdä profiilin nosto.

– Henkilöstön täytyisi kokea, että heillä on työnantaja, joka arvostaa heitä. Tuntuisi olevan kasvojen pesun paikka.

Mahdolliset johtajuuden ongelmat selvitykseen

Muun muassa Soili Uotila-Välimäki (kok) ja Mari Orell (vihr) toivoivat organisaatiomuutosta, jotta työpaikoilla alettaisiin viihtyä.

Samasta asiasta puhui myös Stiina Lahikainen (vihr).

– Joissakin yksiköissä sairauspoissaolot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Tällaisten yksiköiden henkilöstö olisi syytä haastatella ja selvittää mahdolliset johtajuuden ongelmat perin pohjin, Lahikainen totesi.

Myös Jari Haqqvist (kd) toivoi tuoreen tyytyväisyyskyselyn tekemistä henkilöstölle.

Tony Lähde (vihr) nosti esiin perheneuvolan jonojen ongelmat. Hän piti hyvänä asiana sitä, että jonojen purkamiseen on pyritty saamaan lisäresursseja, vaikka vain ostopalveluilla.

– Olisiko nyt vihdoin kuitenkin aika tarkastella perheneuvolan vakituista väkimäärää? Tilanne on muuttunut katastrofaaliseksi. Tänään juuri keskustelin asiasta ja kuulin, että psykologin jonossa on 60 lasta, Lähde kertoi.

Ennaltaehkäisyn merkitys

Jari Leino (ps) peräänkuulutti erityisesti ennaltaehkäisyyn paneutumista.

– Meillä laahaa kiireettömän hoidon perheille annettava tuki nippa nappa lain määräämissä rajoissa. Toivottavasti tähän pystytään jatkossa pureutumaan paremmin, Leino totesi.

Ranja Aukee (vas) ja Jorma Mäntylä (vas) ihmettelivät sitä, miksi lisämääräraha tuotiin valtuustolle vasta talousarviokokouksen jälkeen.

– Menettely ei ole ollut mielestäni korrekti. Sosiaali- ja terveyslautakunnassa ei ole ollut tietoa tästä asiasta ennen talousarviokokousta. Näin saatiin budjetti vietyä läpi ilman ikäviä lisäkysymyksiä, Ranja Aukee sanoi.

Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen huomautti, että talousarvio koski seuraavaa vuotta ja nyt käsitelty lisämääräraha kuluvaa.

– Tilinpäätöstä ja sen toteutumista on arvioitu jatkuvasti. Siinä yhteydessä on nähty, että näille esitetyille lisämenoilla olisi löytymässä kate kuluvan vuoden aikana. Niin ei kuitenkaan valitettavasti käynyt, joten tähän täytyy nyt puuttua, Auvinen avasi.

Lue myös: Kaupungin sote-henkilöstön sairauslomat lisääntyneet selvästi – tuki- ja liikuntaelinvaivat suurin syy poissaoloihin, mielenterveysongelmien osuus kasvanut hieman

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.