Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Sarsan ihmeestä matkailutuote

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 29.1.2016 kello 8.00

Joukko yrittäjiä, kunnan virkahenkilöitä ja muita asiasta kiinnostuneita kokoontui tiistaina Mobiliaan pohtimaan, kuinka Sarsan alueesta saataisiin entistä kiinnostavampi matkailukohde.
Alueella on jo valmista yrittäjyyttä. Auto- ja tieliikennemuseo Mobilia, Kisarannan tanssilava, Pohtiolampi, Vääksyn kartano ja Vehoniemen automuseo toimivat kukin tahoillaan, mutta tähän saakka yhteistyö on jäänyt melko vähäiseksi.
Nyt toimijat saatiin saman pöydän ääreen kunnan elinkeinotoimen järjestämässä tilaisuudessa. Yhdessä he pohtivat konsulttien johdolla, mitkä ovat Sarsan nykyiset ja tulevat vetonaulat.

Puhutaan Sarsan ihmeestä. Kangasalla syntyneille alue ja siellä tapahtuneet luonnonmullistukset ovat tuttu asia, mutta monet uusiokangasalalaiset eivät tiedä niistä mitään.
Tämä kuvaa hyvin sitä, miten vähän Sarsan aluetta ja tarinaa on hyödynnetty kunnan matkailumarkkinoinnissa. Alueen myyminen edellyttää tuotteistamista eli irrallisten matkailutuotteiden nivomista järkeviksi kokonaisuuksiksi, hinnoittelua ja myyntiä.
Toki alueelle täytyy tehdä myös yleinen ilmeenpuhdistus, sillä paikoin alue on melkoista ryteikköä. Professori Aulis Aarnio muistelikin tiistain tilaisuudessa, että hän ei edes kehdannut esitellä tv-kanavalle Sarsan kivikautista liesirakennelmaa.
Hän mieluummin valehteli, ettei ollut löytänyt sitä kuin näytti pusikoitunutta aluetta tv-kameroille.

Miksi Sarsasta sitten kannattaa tehdä tuote?
Siksi, että alueella on ainutlaatuinen tarina. Siellä on asuttu jo jääkaudella, arviolta 9 000 vuotta sitten.
Sarsan varsinainen ihme tapahtui 1600-luvun alkuvuosina. Sarsanvirta virtasi vuolaana, kunnes se kuivui äkisti, käytännössä yhdessä yössä. On helppo uskoa, että sen ajan ihmiset uskoivat maailmanlopun koittaneen.
Tutkijat uskovat, että ilmiö liittyi jääkauden jälkeisen ajan maankuoren kohoamiseen.
Tästä kertomuksesta riittää ammennettavaa jälkipolville. Siksi on hyvä, että kunnan elinkeinotoimi on aktivoitunut asiassa. Paikalliset yrittäjät tarvitsevat välilleen liiman. Täysin omaehtoisesti yhteistyö ei todennäköisesti lähde liikkeelle.

 

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös