Savusauna ajoi Kuhmalahden koululle – lempeät löylyt kruunasivat sauna-aiheisen koulupäivän

0
Isabella Kortelainen, Amanda Adu-Gyimah, Emma Renvall, Milja Keino, Maire Hinkkala ja opettaja Tiina Keino kipusivat savusaunan lauteille.

Kuhmalahden koulussa Pentosalilla vietettiin tänään saunapäivää. Oppilaat ja opettajat pääsivät rentoutumaan suloisen pehmeisiin löylyihin seurakuntatalon pihalle tuotuun savusaunaan.

Pyörillä liikkuva saunarakennus on kaupungilla työskentelevän, kuhmalahtelaisen Jouni Vierikan alusta asti väsäämä.

– Yhtenä talvena sen tein. Se valmistui silloin sopivasti juhannukseksi, Vierikka kertoo.

Savusaunan lämmittämiseen on oma tekniikkansa eikä lempeitä löylyä saa hetkessä. Tänään Vierikka aloitti lämmitystyöt kuuden aikaan aamulla. Puolilta päivin sauna oli valmis ottamaan ensimmäiset saunojat lauteilleen.

– Kymmenen aikaan heitin ämpärillisen vettä kiukaalle ja laitoin luukut auki, jotta sauna tuulettuu.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jouni Vierikka on tehnyt pyörillä kulkevan saunan itse. Toisessa päässä on sauna ja toisessa vilvoittelutila. Seinillä on erilaisia entisaikojen työkaluja.

1.–2.-luokkalaisten saunottua lauteille kipusivat 3.–6.-luokkalaiset tytöt opettaja Tiina Keinon kanssa.

– On kiva, kun ei ole ollut oppitunteja. Aika rentouttava päivä, tytöt pohtivat.

– Minun puolestani saunominen voisi olla jokaviikkoista, Keino totesi naurahtaen.

Löylyistä tytöt siirtyivät vilvoittelemaan paljuun, joka syyspäivän kirpeydessä höyryävine lämpimine vesineen taisi olla suurimmalle osalle lapsista koulupäivän mieluisin kokemus. Oppilaskunta oli vuokrannut paljun kuhmalahtelaiselta Sami Sepiltä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mila Santala, Josefina Korpela, Minttu Mäkelä ja Sanni Karjalainen hyppäsivät paljuun löylyjen jälkeen.


– En ole ollut paljussa aikaisemmin, Emma Renvall totesi.

– Minä olen, hänen kaverinsa Isabella Kortelainen ehätti kertomaan.

Savusauna sen sijaan oli paljon saunoville kaveruksille aivan uusi juttu.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lauri Häivälä nautti saunajuomaksi pillimehun. Kuhmalahden kyläkaupan kauppias lahjoitti koululaisille saunajuomat teemapäivästä kuultuaan.

Savusaunapäivä aloitti koulussä tällä viikolla vietettävän hyvinvointiviikon. Maanantain aikana koululaiset askartelivat muun muassa saunan sytykkeitä kananmunakennoista ja valmistivat jalkakylpypakkauksia.

– Tein jalkakylpysuolan itselleni ja iskälle, kun se auttoi paljun lämmittämisessä. Omaani laitoin ruusun terälehtiä, vihreää ja valkoista teetä sekä tyrniteetä, kookoshiutaleita, laventelia ja mustaherukanlehtiä, Tytti Uusimaa luettelee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ennen saunaa oppilaat ja opettajat ottivat hikeä pintaan saunalenkillä.

Koulupäivään kuuluivat myös sauna-aiheiset laulut. Isommat oppilaat kävivät ennen löylyjä myös hikeä nostattavalla saunalenkillä.

– Saunominen on ollut teemana eri oppiaineissa. Olemme puhuneet saunomisen perinteistä, ennen vanhaan saunaan jopa synnytettiin, Keino huomauttaa.

Keinon mukaan lähes kaikki koululaiset suhtautuivat saunomiseen innolla. Maanantain koulupäivää odotettiin jo viime perjantaina.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.