Sekajätteessä jätteet sekaisin

0

Saapuu lämpö, saapuu kesä, saapuvat mökkeilijät, täyttyvät jätteenkeräyspisteet.
On jälleen se aika vuodesta, jolloin mökkitielle kääntyessä silmiin osuvat ensimmäisenä yli äyräidensä tulvivat jäteastiat ja niiden ympärillä karkeloiva kärpäsjoukkio. Sekajäteas­tioihin on nimensä mukaisesti sullottu kaikki mökillä oleilun aikana kertyneet jätteet iloisesti sekaisin. Kertakäyttöastioita, ruoantähteitä, lehtiä, tölkkejä, ruokapakkauksia, joista osa vielä avaamattomia. Osuupa silmiin toisinaan rikkinäisiä kodinkoneitakin.
Jäteastioiden täytyttyä keräyspisteen ympäristökin alkaa täyttyä roskapusseista. Muutoin puhtaan, luonnonkauniin maiseman keskellä näkymä on irvokas.
Kuulemani mukaan jotkut jopa piilottavat jätteensä maastoon tai lähimpään järveen. Ehkä juuri siksi, että jätteenkeräyspisteet ovat täynnä. Tai siksi, että keräyspiste on vastenmielinen paikka hajuineen ja kärpäsfestivaaleineen.

Kesän viettoon sankoin joukoin saapuvat mökkeilijät tuottavat valtavan määrän jätettä. Jätehuollon toimimattomuudesta voidaan puhua, mutta ongelman ydin on kuitenkin kertyvän roskan yletön määrä.
Jätteen synnystä vastaa kuluttaja. Voisimmeko koittaa muuttaa tilannetta muutamilla helpoilla valinnoilla? Vähentää kertakäyttöastioiden kulutusta? Kiinnittää mökkikaupoille mentäessä huomiota pakkauskokoihin ja -tapoihin? Olla kaukaa viisaita, ja tehdä vain tarvittavat ruokaostokset, jottei jääkapista päädy mökiltä lähdettäessä roskiin käyttämättömiä ruokapakkauksia? Pyrkiä lajittelemaan ja kierrättämään siihen soveltuvat jätteet?

Lajittelu ja kierrättäminen voi tuntua hankalalta, jos lähimmältä jätepisteeltä löytyy pelkkiä sekajäteastioita. Mökille voi kuitenkin askaroida oman kompostin, jonne ruoantähteiden nakkaaminen käy helposti kuin heinänteko. Kompostin perustamiseen on eriaisia vaihtoehtoja joista jokainen voi valita itselleen sopivan.
Pullot ja tölkit voi palauttaa kauppareissun yhteydessä melko vaivattomasti, tai vaikka säilöä pahan päivän varalle ja kärrätä ne keräyspisteeseen rahan tarpeen yllättäessä.
Esimerkki ylenpalttisesta kulutuksesta ja jätteen tuottamisesta siirtyy huomaamatta jälkkasvulle, kun mökiltä lähtemiseen liittyy luonnollisena osana useiden roskasäkkien pakkaaminen auton takakonttiin.
Kiinnittämällä huomiota tekemiimme valintoihin voisimme vaihtoehtoisesti kasvattaa fiksua ja ympäristötietoista mökkeilijäsukupolvea.
Olisi tekopyhää olla myöntämättä, että sorrun itsekin kertakäyttöastioiden kulutukseen mökkeillessäni. Jääkaapin täytettä haalin toisinaan aivan liian suuria määriä.
Muutama viikko sitten tunkiessani täpötäyttä jätesäkkiä roska-astiaan vain kaksi päivää kestäneen mökkivisiitin jälkeen, mieleeni juolahti, olisikohan aika järkevöityä. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa jätteen syntyyn, ja pikku puroista syntyy joki.
Mitäpä jos koittaisimme tänä kesänä yksissä tuumin mökkeillä enemmän ympäristön ehdoilla?

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.