Seura ja liikkeelle lähteminen piristävät vauva-arkea

0
Elisa Leino aloitti kunnonkohotuksen äitiyslomalla. Kangasalle on saatu uusia liikuntaryhmiä äideille sitten Leinon edellisen äitiysloman. Leino kokee tärkeäksi myös äiti-vauvaliikuntaryhmien vertaistuen. Käveleminen paikasta toiseen tukee muita liikuntaharrastuksia.

Äitien mahdollisuudet päästä liikkumaan Kangasalla vauvan kanssa ovat parantuneet huomattavasti.

– Viisi vuotta sitten en löytänyt Kangasalta yhtään pienten vauvojen äideille tarkoitettua liikuntaryhmää, viime keväänä toisen lapsen saanut Elisa Leino toteaa.

Edellisellä äitiyslomalla Leino kulki äiti-vauvajumpissa Tampereella. Leino valmistautui jo kaupungissa ramppaamiseen, kun sopivia liikuntaryhmiä löytyikin kotinurkilta.

– Olen aina tykännyt liikkua monipuolisesti, mutta liikkuminen väheni ensimmäisen lapsen jälkeen, Leino kertaa monelle äidille tuttua tarinaa.

Oma liikkuminen muuttui aiempaa epäsäännöllisemmäksi tai reippailu tapahtui lapsen ehdoilla. Lenkille, kuntosalille tai esimerkiksi jumpalle pääsi, jos ehti.

Kunto onkin parantunut huomattavasti viime keväästä.

– Jos aikoo liikkua silloin, kun on aikaa, niin sitä ei koskaan ole riittävästi. Pitää olla selkeät aikataulut liikuntaa varten, Leino on huomannut.

Odotusaikana Leino kävi mammapilateksessa, joka vaihtui synnytyksen jälkeen babypilatekseen. Mette-vauva oli menossa mukana tai nukkui päiväunia, ja 5-vuotias Tinja oli joko osa-aikahoidossa tai seurakunnan kerhossa.

– Harjoituksissa vahvistettiin muun muassa lantionpohjan lihaksia ja keskivartaloa. Harjoitteet auttoivat paitsi palautumaan synnytyksestä myös parantamaan ryhtiä kantamisen, imettämisen ja huonosti nukuttujen öiden jälkeen. Vauvakin nautti, kun hän sai olla äidin lähellä.

Kun lapsi alkoi liikkua, Leino siirtyi takaisin tavalliseen pilatekseen. Lastenhoidossa auttoivat mies tai isovanhemmat.

– Tuntuu hyvältä keskittyä vain liikkeisiin ja hengitykseen, jolloin muut asiat eivät eivät pääse pyörimään mielessä, Leino kuvaa rentoutumista pilatestunneilla.

Äiti-vauvaliikunnan myötä Leinolle kirkastui, mikä saa hänet liikkeelle.

– Tajusin, että olen ennen kaikkea ryhmäliikkuja. Opiskeluaikojen ja lapsen jälkeen ei ollut enää kaveriporukkaa, ja yksin ei aina tullut lähdettyä, Leino arvelee.

Itselleen sopivia ryhmiä Leino on löytänyt myös Malm Areenalta. Hän käy Mette-vauvan kanssa muun muassa äiti-vauvatanssissa.

– Äitien liikuntaryhmässä olemme kokeilleet eri lajeja palloiluista, kahvakuulaan ja frisbeegolfiin tai olemme vetäneet portaita ylös ja alas harjulla, Leino kertoo.

Leino on huomannut, että vertaisseuraa löytyy nyt paremmin kuin esikoisen kanssa Tampereen jumpparyhmissä käydessä, koska kotipaikkakunnalla törmää samoihin ihmisiin useissa äiti-vauvaryhmissä. Kuntokin nousee, kun liikuntapaikkoihin pääsee nyt kävellen. Samalla vaunukävelyistä päiväkodille, kauppaan tai harrastuksiin on tullut tapa.

– Äitien liikuntaryhmässä olemme perustaneet WhatsApp-ryhmän, jonka kautta voi sopia myös muuta liikuntaa, retkiluistelutreffejä toisten äitien kanssa sopinut Leino kertoo.

Vertaistukea saa toki muistakin ryhmistä, mutta kun kohdataan kahvikupin äärellä, homma lipsuu helposti herkuttelun puolelle.

– Kohentunut kunto on tuonut iloa ja jaksamista elämään, ja hyvä olo koukuttaa aina uudelleen liikkumaan. Kun ryhmiä on myös päivällä, liikuntaan käytetty aika ei ole muulta perheeltä pois. Se vain huolettaa, että saavatko ryhmät riittävästi uusia kävijöitä, jotta niitä olisi tarjolla tulevaisuudessakin, Leino pohtii.

Nyt Elisa Leino miettii jo keinoja, joilla liikunnan säännöllisyys pysyisi yllä myös työhönpaluun jälkeen. Työmatkapyöräily ja tyky-liikunta ovat harkinnassa, samoin perheen sisäiset järjestelyt, jotta kaikki pääsevät liikkumaan mieleisellään tavalla.

– Eri ikäiset lapset tuovat haastetta, samoin se, että liikkua voi vain iltaisin ja viikonloppuisin. Haaveena olisi, että Kangasalla voisi jumpata taaperon kanssa, ja samalla olisi isommalle lapselle liikunnallista tekemistä, Leino esittää kehitysehdotuksia liikunta-alan toimijoille.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.