Seurakunnan Pentosali ottaa kuhmalahtelaiset koululaiset vastaan huomenna

0
Kuhmalahden koulun rehtori Marjaana Myötyri ja opettaja Tiina Keino kantavat ja asettelevat tavaroita paikoilleen Pentosalissa. Koululaiset aloittavat uuden lukuvuoden huomenna torstaina.

Kuhmalahden alueen 3.–6.-luokkalaiset aloittavat koulutyön seurakunnalta vuokratussa Pentosalissa. Valtuusto päätti lakkauttaa Pohjan koulun keväällä. Sivistyslautakunnan linjauksen mukaisesti opetus kuitenkin säilyy Kuhmalahdella. Kun koulu sai tilat kirkonkylällä sijaitsevasta Pentosalista, nimi muutettiin Kuhmalahden kouluksi.

Rehtori Marjaana Myötyri aloittaa toiveikkain mielin uuden lukuvuoden.

– Eiköhän kaikki ala sujua hyvin. Meillä on nyt puhtaat tilat. Täytyy lähteä löysin rantein liikkeelle, hän toteaa.

Uusi paikka vaatii totuttelua ja hieman soveltamista sekä käytännön asioiden että opetuksen osalta. Koulun alkamisaika aikaistettiin puoli yhdeksäksi, koska aika sopii koululaisten käyttämiin bussivuoroihin. Linja-autoreitin ulkopuolella asuvat lapset kulkevat takseilla.

Oppiaineiden opetus onnistuu pääsääntöisesti Pentosalissa. Teknisen työn tuntejen toteutusta täytyy vielä järjestellä.

– Sariolan koulun kanssa voimme pitää esimerkiksi pajapäiviä, Myötyri kertoo.

Seurakunta vastaa seurakuntatalon toimintakunnosta. Kaupunki taas huolehtii, että kiinteistö soveltuu opetuskäyttöön. Myötyri kertoo, että Pentosaliin ja päiväkotiin on kesän aikana asennettu verkko. Lisäksi sinne tuodaan tietokoneet ja muu tarvittava tietotekniikka.

Jouni Vierikka tuo Pentosaliin tuoleja. Seurakuntatalon Pentosali toimii arkiviikoilla 5.–6.-luokkalaisten opetustilana.

Tiloja on kalustettu koulutyöhön sopiviksi. Eteiseen hankittiin kenkätelineet. Kerhohuoneeseen, joka toimii 3.–4.-luokkalaisten luokkahuoneena, ostettiin pulpetit oppilaskunnan keräämillä rahoilla. Huone on kokonaan koulun käytössä.

– Salissa, jossa 5.–6.-luokkalaiset opiskelevat, ei ole pulpetteja, vaan käytämme seurakunnan pöytiä, Myötyri kertoo.

Seurakunnan tilaisuudet keskittyvät viikonloppuihin ja seurakunta ilmoittaa niistä etukäteen, joten arkiviikolla tila on alkuiltaan asti koulun käytössä.

– Yhteistyö sujuu varmasti tuttujen seurakunnan työntekijöiden kanssa, Myötyri uskoo.

Koulun käytössä on myös liikuntasali. Rehtori kertoo, että lukujärjestyksiä laadittaessa on pyritty siihen, ettei käyttövuoroissa tulisi päällekäisyyksiä päiväkodin tai seurakunnan kanssa.

– Viime lukuvuonna meillä ei ollut lainkaan sisäliikuntatilaa. Nyt on, mutta huonommin ulkoliikuntamahdollisuuksia. Salia hyödynnämmekin toisinaan varmasti myös välituntien aikana, Myötyri toteaa.

Pentosalin piha-alue on melko pieni, eikä sillä ole leikkivälineitä. Pohjassa käytössä olleet pallot, maalit ja muut ulkoleikkikalut ­aiotaan kuitenkin kuljettaa uudelle koululle.

– Sopimuksen mukaan saamme pelata myös kirkon parkkipaikalla, kunhan emme riko hautarauhaa, Myötyri kertoo.

Lounaan Pentosalin oppilaat ja henkilökunta syövät ­viereisessä Pentorinteen vanhain-
kodissa.

– Ruokavälitunti vietetään vanhainkodin pihassa. Syömään mennään ja sieltä palataan yhdessä.

Myös terveydenhoitajan vastaanotto palvelee Pentorinteessä.

Kuhmalahden koulussa työskentelee kolme luokanopettajaa ja yksi koulunkäynninohjaaja. Erityisopettaja on paikalla yhtenä päivänä viikossa.

– Me luokanopettajat opetamme vieraat kielet, Myötyri kertoo.

Kaupungin ja seurakunnan vuokrasopimus mahdollistaa koulutyön jatkamisen Pentosalissa tarvittaessa myös lukuvuonna 2020–2021. Kaupungin opetuspäällikkö Merja Lehtonen kertoo, että mahdollisen uuden koulun rakentamista käsitellään marraskuussa talousarvion yhteydessä.

– Ennen sitä päivitämme valtuuston toimesta vuonna 2015 tehdyn kouluverkkosuunnitelman Kangasalan itäisen alueen osalta. Siihen sivistyslautakuntakin ottaa kantaa, Lehtonen sanoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.