Seurakunta järjestää taas kokoavaa toimintaa turvavälit huomioiden – riparit pidetään erityisjärjestelyin

0
Kaikki seurakunnan rippileirit järjestetään tänä kesänä Pyysalossa tavallista pienemmin ryhmin.

Kangasalan seurakunta on rakentanut poikkeuksellisen kesän toimintaa valtiovallan ja piispojen antamia ohjeita seuraten. Tämän hetken tilanne on, että kokoavan toiminnan maksimihenkilömäärä on seurakunnassa 500 henkeä. On kuitenkin varauduttava siihen, että tilanne voi muuttua.

– Käytännössä tämänhetkinen rajaus perustuu siihen, että pystymme säilyttämään toiminnassa turvavälit. Esimerkiksi
Kangasalan kirkkoon voidaan ottaa 200 henkilöä, mikä on noin neljäsosa siitä, mitä kirkkoon mahtuu, sanoo kirkkoherra Seppo Jarva.

Turvavälien säilyttäminen on oleellisen tärkeää missä tahansa tilaisuudessa – esimerkiksi kastejuhlissa. Juhlien järjestäjien on huolehdittava siitä, että osallistujamäärä mitoitetaan oikein. Kirkollisen toimituksen jälkeen järjestettävät juhlat (kuten kastejuhlat, hääjuhlat sekä muistotilaisuudet) ovat yksityisiä tilaisuuksia. Niitä koskee valtioneuvoston linjauksen mukainen 50 hengen enimmäisosallistujamäärä.

Jumalanpalvelukseen osallistuvien määrästä huolehtivat suntiot, jotka kirkon ovella katsovat, että rajasta pidetään kiinni.

Toivomme, että muut seurakuntalaiset osallistuisivat muihin jumalanpalveluksiin kuin konfirmaatioihin. Näin siksi, että riparilaiset voivat kutsua läheisensä kirkkoon.

Seppo Jarva
kirkkoherra

– 200 henkeä on noin kaksinkertainen määrä normaaliin kävijämäärään verrattuna. Lisäksi osa yli 70-vuotiaista kävijöistä jäänee tulematta. Uskon, että raja on toimiva ja toivon, ettei ketään tarvitse käännyttää ovelta, kirkkoherra Jarva toteaa.

Myös muiden Kangasalan kirkkojen ja kappelin henkilömäärää on rajoitettu: Kuhmalahden kirkko 90, Sahalahden kirkko 135, Vehkajärven kirkko 40 ja Huutijärven kappeli 40 henkilöä.

– Ehdottoman tärkeää on, ettei kukaan tule kirkkotilaan sairaana, Jarva painottaa.

– Jokaisella kirkkovieraalla on vastuu siitä, ettei epidemia pääse leviämään.

Myös ehtoolliselle pääsee nyt messun yhteydessä. Turvaväleistä ja hygieniasta on huolehdittava.

– Seurakunnan työntekijät varmistavat, ettei kirkon keskikäytävälle tai alttarille muodostu suuria ihmismääriä. Jumalanpalveluksen alussa annetaan ohjeet ehtoollisella käymiseen.

Ehtoollista jaetaan ensi sunnuntaina jumalanpalveluksen jälkeen kello 13:een asti. Näin tarjotaan mahdollisuus esimerkiksi niille yli 70-vuotiaille, jotka haluavat tulla ehtoolliselle rauhallisessa tilanteessa.

Seurakunnan muu kokoava toiminta on leirejä lukuun ottamatta perinteisesti ollut kesällä melko hiljaista. Näin siis nytkin. Pihaseurat ja Pyysalon juhannusjuhla on peruttu.

– On päätetty, että muutakin kuin jumalanpalveluselämää ja leirejä koskevaa kokoavaa toimintaa voidaan avata kesän aikana. Toiminnoissa pitää kuitenkin aina olla mukana seurakunnan työntekijä.

Keskiviikon keskipäivän musiikkituokiot Kangasalan kirkossa järjestetään.

Riparit pidetään Pyysalossa nelipäiväisinä

Kangasalan seurakunnan kaikki rippikoululeirit ovat tänä kesänä Pyysalossa. Leirikeskus on täydessä toiminnassa, sillä riparilaisia on paikalla jokaisena päivänä juhannuksesta koulujen alkamiseen. Ryhmien kokoja on pienennetty niin, että osallistujamäärä on kullakin leirillä noin 25 henkeä – normaalisti on ollut 40 hengenkin leirejä. Leiritoimintaa varten on saatu terveydenhuollon ohjeita siitä, miten leirielämässä toimitaan.

– Tämä on poikkeava kesä, sillä leirillä ei olla niin pitkästi kuin normaalisti. Kaikki ovat Pyysalossa neljä vuorokautta, minkä lisäksi on yksi etäpäivä ja omaehtoisia tehtäviä, Jarva kertoo.

Konfirmaatiot ovat periaatteessa julkisia jumalanpalveluksia, mutta tänä vuonna ne on suunnattu erityisesti riparilaisten läheisille. Konfirmaatiot myös striimataan riparilaisten sukulaisia ajatellen.

– Toivomme, että muut seurakuntalaiset osallistuisivat muihin jumalanpalveluksiin kuin konfirmaatioihin. Näin siksi, että riparilaiset voivat kutsua läheisensä kirkkoon.

– Joka sunnuntai on jossakin seurakunnan kirkossa jumalanpalvelus, johon voi osallistua silloin, kun Kangasalan kirkossa on konfirmaatio, Jarva sanoo.

Muuta leiritoimintaa uusin järjestelyin

Lasten ja perheiden leirit muuttuivat päiväleireiksi. Kangasalan seurakunnan lasten ja perheiden kesätoimintaan osallistuu tänä kesänä kaikkiaan 150-200 henkeä. Kesätoimintaan kuuluvat päiväleirit ja kesäkerhot.

Päiväleirit oli alun perin suunniteltu pidettäväksi leireinä Pyysalossa, mutta koronatilanteen vuoksi ne muutettiin kahden päivän päiväleireiksi Suoramalla. Koululaisten kesäkerhot kokoontuvat Ruutanassa ja Vatialassa.

Tämä on poikkeava kesä, sillä leirillä ei olla niin pitkästi kuin normaalisti. Kaikki ovat Pyysalossa neljä vuorokautta, minkä lisäksi on yksi etäpäivä ja omaehtoisia tehtäviä

Seppo jarva
kirkkoherra

– Kesäkuun päiväleirejä ovat Brave boys -leiri (2006-2009 syntyneille pojille), isä-lapsi-leiri, aikuinen-lapsi-leiri ja kaksi äiti-lapsi-leiriä. Heinäkuussa järjestetään kolme pienempien lasten (2010-2012 syntyneiden) Veturileiriä ja kaksi Young Ladies -leiriä (2006-2009 syntyneille tytöille), kertoo varhaiskasvatuksen esimies Tiia Ritola.

Leiripäivien ohjelmaa on muokattu niin, että vaikka esimerkiksi uinnit ja saunomiset jäävät pois, on mukana leirimäisiä elementtejä – leiristä riippuen – kuten tikkupullan paistoa, askartelua ja pihaleikkejä.

– Leireille aiemmin keväällä ilmoittautuneet ovat ymmärtäneet hyvin muuttuneen tilanteen. Vain joitakin peruutuksia on tullut, Ritola kertoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.