Koti Uutiset Siivouspalveluiden työntekijät ovat kaupungin palveluksessa – yksikköihin ei ole mahdollista saada omaa,...

  Siivouspalveluiden työntekijät ovat kaupungin palveluksessa – yksikköihin ei ole mahdollista saada omaa, vakituista tekijää

  0
  Ateria- ja siivouspalveluiden työntekijät tunnistaa nykyisin vihreästä paidasta ja sinisistä housuista. Pitkäaikainen sijainen Sini Myllymäki teki välillä muita töitä ja palasi takaisin pitämään huolta siisteydestä.

  Opetustoimen henkilökunta on esittänyt huolensa koulujen siivouspalveluiden tilanteesta. Kuuden koulun 172 työntekijää on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa toivotaan, että kunkin koulun siisteydestä huolehtisivat pääsääntöisesti vakituiset, samat siivouspalvelun työntekijät.

  Ateria- ja siivouspalvelupäällikkö Hannakaisa Haanpään mukaan tämä ei ole käytännössä mahdollista.

  – Henkilökuntamme palkataan kaupungin, ei tietyn työpisteen palvelukseen. Tämä on yleisesti tukipalvelujen luonne, Haanpää selvittää.

  Siivouskohteita on toistasataa ja työntekijöitä noin 170,  jotka osallistuvat sekä ateria- että siivouspuolen töihin. Henkilökunta työskentelee alueittain tiimeissä, ja jokaisella on alueen sisällä kohdennettu työskentelypaikka.

  – Tähän palapeliin tulee väkisin muutoksia sairastumisien, lomien ja henkilöstövaihdoksien takia. Talousarvio antaa raamit sijaisten käyttämiseen, eikä sijaista voi laittaa pieneen yksikköön, jossa hänellä ei ole opastajaa. Silloin kokenut työntekijä pitää irrottaa isosta yksiköstä.

  – Lisäksi kohteessa on aina järkevää olla yhtä aikaa sekä vanhoja että uusia työntekijöitä, jotta osaaminen siirtyy.

  Kaupunki haluaa myös toteuttaa työnkiertoa.

  – Mikäli työntekijä on liian pitkään samassa paikassa, saattaa ilmetä ylipalvelua. Asiakasta voi ihmetyttää, kun uusi työntekijä ei toimikaan samoin. Ainoa oikea tapa on kuitenkin tehdä vain se, mitä palvelusopimukseen on kirjattu.

  Haanpää huomauttaa, että palvelusopimusta ja sen laajuutta pohdittaessa mukana on aina myös käyttäjän, esimerkiksi opetustoimen tai varhaiskasvatuksen edustaja.

  Palveluesimies puolestaan käy sopimuksen läpi työntekijöiden kanssa, ja työt mitoitetaan valtakunnallisen ohjelman avulla.

  – On toivottavaa, että tilojen kaikki käyttäjät tietävät, mitä palvelusopimukseen kuuluu. Vastuu sopimuksen sisällön informoinnista kuuluu kohteen esimiehelle.

  Viimeisten vuosien aikana kaupungin ateria- ja siivouspalveluissa on tehty isoja toimintatapamuutoksia. Näihin kuuluu muun muassa siivouspuolen iltavuoro, joka voi kestää kello 18:aan ja tarvittaessa kello 21:een saakka.

  – Ei ole järkevää, että esimerkiksi kouluissa siivotaan seitsemän ja kolmen välillä, kun taloissa on täysi tohina päällä ja luokkaan pääsyä voi joutua odottelemaan. Mahdollisuus esteettömään siivoukseen helpottaa huomattavasti ajankäytön suunnittelua.

  Kaupungissa laaditaan paraikaa siivottavuusopasta, joka tarjoaa tilan käyttäjälle ohjeistusta siitä, miten siivouksen ammattilainen saa tehtyä työnsä mahdollisimman hyvin.

  – Vain vapaat pinnat siivotaan. Työntekijän ei siis ole lupa siirrellä papereita pöydällä tai lattialla olevia tavaroita, Haanpää muistuttaa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän