Pääuutiset | Uutiset

Sijaispula supistaa kesäajan sote-palveluita Kangasalla, Tays Valkeakosken yöpäivystys on suljettuna kahdeksan viikkoa

Henkilöstöpulan vuoksi terveysasemien palvelut keskitetään Kangasalan keskusterveysasemalle ja Pälkäneen terveysasemalle. 27.6.-7.8. välisenä aikana. Kuva: Sari Heliövaara / KS arkisto

Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueen sosiaali- ja terveyspalveluita joudutaan supistamaan kesän ajaksi. Lisäksi Kangasalan kaupunginvirastot ja puhelinvaihde ovat suljettuna 4.–31. heinäkuuta välisenä aikana.

Terveyspalveluiden kiireetöntä vastaanottotoimintaa supistetaan 27. kesäkuuta – 7. elokuuta välisenä aikana. Terveyspalvelut keskitetään pelkästään Kangasalan keskusterveysasemalle ja Pälkäneen terveysasemalle. Tänä aikana Ruutanan, Sahalahden, Vatialan ja Luopioisten OmaAsemat ovat kokonaan suljettuina.

Kesäaikana toiminta keskittyy kiireelliseen hoitoon, ja esimerkiksi reseptien uusinnat kaupunki ohjeistaa hoitamaan ennen juhannusta.

Suun terveyspalvelut keskitetään puolestaan Kangasalan keskushammashoitolaan muiden hammashoitoloiden ollessa suljettuna kahdesta kuuteen viikkoon toimipaikasta riippuen. Esimerkiksi Sahalahden ja Luopioisten hammashoitolat on suljettuna 27.6.-7.8.

Vanhustyön johtaja Elina Rissa vahvistaa, että kesäajan palveluiden supistaminen johtuu heikosta henkilöstötilanteesta.

– Koko kevään on tehty erinäisiä ratkaisuja ja pyritty saamaan koko palvelualueelle eli vanhuspalveluiden lisäksi myös sosiaali- ja terveyspalveluihin henkilöstöä ja sijaistavaa henkilöstöä. Tämänhetkisten asukkaiden hoidon turvaamiseksi joudumme väliaikaisesti supistamaan avoimia paikkoja, Rissa selvittää ja toteaa vanhuspalveluiden osalta tilanteen olevan aivan poikkeuksellinen.

– Aikaisemmin emme ole joutuneet tällaisiin tilanteisiin.

Rissan mukaan poikkeuksellisen sijauspulan taustalla on valtakunnallinen henkilöstötilanne, joka on asteittain heikentynyt.

Tilanne elää päivittäin. Meille mahtuu hyvin töihin, eli jos joku vielä kaipaa kesätöitä niin tervetuloa.

Rissa kertoo, että lähi- ja sairaanhoitajien lisäksi työtä on tarjolla hoiva-avustajille sekä tukipalveluiden tuottamiseen tarvittavalle henkilöstölle, jotka huolehtivat esimerkiksi siisteysteen ja pyykkihuoltoon liittyvistä asioista.

Rissa arvioi elokuun olevan vielä haasteellinen kuukausi, vaikka henkilöstön lomia on hajautettu tavanomaisen kahden kuukauden sijasta useammalle kuukaudelle.

– Meillä kuitenkin toteutuu hyvä hoito ja asiakkaiden palvelu, siitä emme lähde tinkimään. Nämä toteutetaan turvallisella tavalla, sillä ne, jotka ovat meillä töissä, ovat osaavia ja ammattitaitoisia henkilöitä, hän lisää.

Fakta: Sosiaali- ja terveyskeskuksen kesäsulut Kangasalla

 • Kangasalan sosiaalikeskuksen toimintaa supistetaan 4.-31.7. Puhelimitse palvellaan päivystysluonteisesti.
 • OmaAsemien palvelut on keskitetty 27.6.–7.8. Kangasalan keskusterveysasemalle ja Pälkäneen terveysasemalle. Ruutanan, Sahalahden, Vatialan ja Luopioisten OmaAsemat ovat tänä aikana suljettuina.
 • Suun terveyspalvelut on keskitetty Kangasalan keskushammashoitolaan. Sahalahden ja Luopioisten hammashoitolat ovat suljettuna 27.6.–7.8., Suoraman ja Ruutanan hammashoitolat ovat suljettuna 4.7.–7.8. ja Vatialan hammashoitola on suljettuna 11.7–7.8. välisenä aikana.
 • Äitiys- ja lastenneuvolassa tehdään kesäaikana vain raskaana olevien, alle 1-vuotiaiden sekä välttämättömät leikki-ikäisten lasten tarkastukset.
 • Kangasalan keskusneuvolassa palvellaan Suoraman ja Vatialan, keskustan alueen sekä Ruutanan ja Sahalahden neuvoloiden asiakkaat.
 • Mielenterveys- ja päihdepalveluiden toimipisteet ovat avoinna, mutta toimintaa on supistettu 20.6.–7.8. välisenä aikana.
 • Diabeteshoitajan vastaanotto on suljettuna 18.7.–29.7. välisenä aikana.
 • Muistihoitajan vastaanotto on suljettuna 18.7.–7.8.

Valkeakosken yöpäivystys suljetaan

Henkilöstöpula vaikuttaa myös Tays Valkeakosken toimintaan kesäaikana. Valkeakosken yöpäivystys on suljettuna 27.6.–21.8. Tänä aikana päivystys palvelee päivisin vain kello 8–22. Tays Valkeakosken päivystys hoitaa Valkeakosken lisäksi Akaan, Urjalan, Lempäälän, Vesilahden, Kangasalan ja Pälkäneen asukkaiden päivystyksellisiä sairauksia ja vaivoja.

Sulku joudutaan tekemään hoitohenkilöstön hankalan rekrytointitilanteen takia, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa kerrotaan.

Sulun aikana omatoimisesti päivystykseen hakeutuvat asiakkaat voivat tulla Valkeakosken päivystykseen kello 21:een asti. Tapauskohtaisesti asiakas voidaan ottaa vastaan myös kello 21–22, jos kyseessä on esimerkiksi haavan ompelu.

Sairaanhoitopiiri ohjeistaa, että ennen omatoimista päivystykseen hakeutumista tulee aina ensin soittaa päivystysapunumeroon 116117, jolloin päivystysavusta saa juuri omaan tilanteeseen sopivat ohjeet. Päivystysvastaanotto on tarkoitettu vain äkillisesti sairastuneille ja loukkaantuneille, joiden tulee saada hoitoa välittömästi ja jotka eivät voi odottaa virka-aikaista vastaanottoa.

Ensihoito kuljettaa potilaita Valkeakosken päivystykseen kello 8–20.

Valkeakosken yöpäivystyksen ollessa suljettuna Tays Päivystys Acuta hoitaa edellä mainittujen kuntien yöaikaisen päivystyksen.

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä

Yksi kommenttiKommentoi

 • ANTTI14.6.2022 klo 15:15

  Tuo Valkeakoskelle kuljettaminen on kyllä todella merkillinen ilmastoteko. kangasalan kunta ei näköjään välitä ilmastonmuutoksesta tuon taivaallista, kun asiakkaat joutuvat menemään parhaimmillaan 50 kilometrin päähän, vaikka samaan aikaan on TAYS lähes kivenheiton päässä.

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.