Sillä on merkitystä, miten elämäänsä elää

0

Joskus tuntuu siltä, että elämän perusasiat, kuten syöminen, juominen ja lepääminen, ovat ihmisille vaikeita. Monet meistä syövät epäterveellisesti, myrkyttävät vapaaehtoisesti alkoholilla ja tupakalla kehoaan ja nukkuvat liian vähän.
Tällä kaikella on valtava kansantaloudellinen kustannusvaikutus, ihmisen omasta elämänlaadusta puhumattakaan.
Suomalainen yhteiskunta toimii kuitenkin niin, että esimerkiksi sairaanhoidossa keskitytään pääasiassa oireiden hoitoon. Sairauden syyt jätetään olemaan, vaikka ne poistamalla syntyisi sitä todellista ja kaivattua säästöä.
On kuitenkin paljon helpompi määrätä purkki pillereitä kuin puuttua ihmisen tekemisiin ja saada vieläpä muutos aikaiseksi. Sellaista ei hoideta kuntoon yhdellä 15 minuutin vastaanottokäynnillä.

Kangasalan kunnan lasten ja nuorten painonhallintatyöryhmä on antanut oman, tärkeän panoksensa tämän asian eteen.
Työryhmä on tehnyt nuorten kanssa valistusvideon, jossa asioita käydään läpi nuorten näkökulmasta ja nuorille ominaisen, videon keinoin.
Samalla työryhmässä syntyi merkittävä oivallus. Nuori tekee koko ajan erilaisia valintoja – ei ainoastaan ruuan suhteen – joilla on suuri merkitys koko hänen elämälleen.
Nuori valitsee, ottaako hän mopoauton kyytiin ylimääräisiä, jolloin onnettomuusriski kasvaa. Hän valitsee, tarttuuko hän torilla kaupattuun pilleripurkkiin tai hämäräperäiseen nesteeseen.
Kyse on elämänhallinnasta kokonaisuudessaan, ja ruoka on tässä vain yksi pieni osa-alue.
Kaikki toimenpiteet, jotka auttavat nuoria ymmärtämään näiden valintojen seurauksia, ovat tärkeitä. Tästä syystä olisi toivottavaa, että Voi elämä -video saisi vielä jatko-osankin.

Kukahan osaisi ravistella aikuisia vastaavalla tavalla?
Tiedonpuutteesta ei ainakaan voi olla kyse, sillä nykypäivänä kyllä tiedetään, mitä seu­rauksia ylensyönnillä ja -juonilla on, muista paheista puhumattakaan.
Kaunis puhe ei tunnu riittävän, tarvitaan rajumpia tekoja. Tässä mielessä uudet, puhuttelevammat kuvat tupakka-askeihin ovat tervetulleita.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.