Soiko suvivirsi kaikille? Koulut saivat ohjeet uskonnollisista tilaisuuksista

7
Asettamasi evästeasetukset estävät jakopainikkeiden käytön.
Muun muassa suvivirsi 571 tulkitaan suomalaiseksi kulttuuriperinnöksi eikä uskonnon harjoittamiseksi.

Kangasalan koulut saivat yhtenäiset toimintaohjeet uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä. Koulu järjestää suomalaiseen kulttuuriperintöön liittyviä uskonnollisia tilaisuuksia yhteistyössä Kangasalan evankelis-luterilaisen seurakunnan ja muiden…


Tämä sisältö on vain Kangasalan Sanomien tilaajille

Jos olet tilaaja, saat sisällön käyttöösi kirjautumalla sisään. Mikäli sinulla ei ole vielä tunnuksia, rekisteröi tunnuksesi tästä.

TilaaKirjaudu

7 kommenttia

 1. Opetuspäällikkö on väärässä. JOKAINEN oppilas, katsomuksestaan riippumatta, saa valita joka ikinen kerta, kumpaan/mihin tilaisuuteen osallistuu.

 2. ”Kirkkoon kuuluvat oppilaat osallistuvat aina uskonnolliseen tilaisuuteen.”

  Väite ei pidä paikkaansa. Ev.lut. kirkon ja ortodoksisen kirkon jäsenille tulee myös tarjota mahdollisuutta valita vaihtoehtoinen ohjelma. Tätä valintaa ei pidä myöskään vaatia tehtäväksi yksittäisenä päätöksenä esim lukukauden alussa, vaan jokaisen tilaisuuden kohdalla erikseen.

 3. Erittäin merkittävä virhe ja perustuslain vastainen väittämä artikkelin viimeisessä lauseessa opetuspäällikkö Lehtosen suusta!
  Uskonnonvapaus koskee jokaista ihmistä riippumatta katsomusainevalinnasta tai siitä, kuuluuko uskonnolliseen yhdyskuntaan vai ei, eikä uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistuminen ole velvollista kenellekään.

 4. Korjaan edellistäni; siis toiseksi viimeisessä lauseessa oli em. virhe, mutta myös viimeinen lause on virheellinen: uskonnollinen tilaisuus ei koskaan kuulu opetussuunnitelmaan, sillä opetuksen on lain mukaan oltava uskonnollisesti sitouttamatonta. Uskonnollinen tilaisuus on AINA ylimääräinen, opetussuunnitelman ulkopuolinen tilaisuus.
  Hankaluus ja lisätyö tilaisuuksien järjestämisen suhteen ei siis johdu uskonnottoman tilaisuuden järjestämisestä vaan siitä, että VALITAAN järjestää uskonnollinen tilaisuus, jolle sitten on lain mukaan oltava uskonnoton vaihtoehto. Helpointa olisi valita järjestää vain kaikille sopivia tilaisuuksia.

  • Kevät- tai joulujuhlaa varten ei tarvitse järjestää vaihtoehtoista ohjelmaa, koska järjestettävän juhlan tulee olla kaikille yhteinen ja sopiva jokaiselle. Juhla saa sisältää kulttuuriperinnön nimissä uskonnollisen elementin, kuten kevätjuhla suvivirren ja joulujuhla joulukuvaelman tai enkeli taivaan. Muissa tilaisuuksissa näitä elementtejä ei saa olla, tai vaihtoehtoinen kaikille sopiva tilaisuus on järjestettävä.

   Tässä on pielessä lähestulkoon kaikki. Jokaisella oppilaalla on uskonnonvapaus riippumatta katsomusaineen opiskelusta tai uskontokuntaan kuulumisesta.

   Ohjeistus kaipaa muokkaamista vielä reilusti.

   • Tärkeä huomio Heidi, että koulun opetussuunnitelmaan kuuluvien juhlien (lukukauden päätösjuhlat ja esim. itsenäisyyspäiväjuhla) tulee olla kaikille yhteisiä.

    Itse painotin kaikenlaisia tilaisuuksia ylipäätään; että ei ole uskonnottoman ja kaikille sopivan vaihtoehdon syy se, että koululle aiheutuu lisätyötä ja opettajille kuormitusta vaan uskonnollisen, opetussuunnitelmaan kuulumattoman tilaisuuden syy. Uskonnottomaan voisivat kaikki osallistua eikä sille tarvitsisi järjestää vaihtoehtoa. Yksi tilaisuus riittäisi.

 5. Miksi rehtori on suunnitellut kouluille tarkoitettua ohjeistusta seurakunnan edustajan kanssa? Sehän on ongelman ydintä, että kouluissa halutaan järjestää uskonnollista ohjelmaa, vaikka se ei ole kaikille, erottelee lapsia.

  Kristittyjen lapsilla ei ole mitään erityisoikeutta tai -tarvetta osallistua uskonnollisiin tilaisuuksiin koulun järjestäminä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.