Uutiset

Soiko suvivirsi kaikille? Koulut saivat ohjeet uskonnollisista tilaisuuksista

Muun muassa suvivirsi 571 tulkitaan suomalaiseksi kulttuuriperinnöksi eikä uskonnon harjoittamiseksi.

Kangasalan koulut saivat yhtenäiset toimintaohjeet uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä. Koulu järjestää suomalaiseen kulttuuriperintöön liittyviä uskonnollisia…


Tämä sisältö on Kangasalan Sanomien tilaajille

Tilaa lukuoikeus alkaen 3,50 €.

TilaaKirjaudu

7 kommenttiaKommentoi

  • Pirjo M16.9.2019 klo 12:36

    Opetuspäällikkö on väärässä. JOKAINEN oppilas, katsomuksestaan riippumatta, saa valita joka ikinen kerta, kumpaan/mihin tilaisuuteen osallistuu.

  • Mika Ruusunen16.9.2019 klo 12:42

    "Kirkkoon kuuluvat oppilaat osallistuvat aina uskonnolliseen tilaisuuteen." Väite ei pidä paikkaansa. Ev.lut. kirkon ja ortodoksisen kirkon jäsenille tulee myös tarjota mahdollisuutta valita vaihtoehtoinen ohjelma. Tätä valintaa ei pidä myöskään vaatia tehtäväksi yksittäisenä päätöksenä esim lukukauden alussa, vaan jokaisen tilaisuuden kohdalla erikseen.

  • Olga Suomi16.9.2019 klo 20:06

    Erittäin merkittävä virhe ja perustuslain vastainen väittämä artikkelin viimeisessä lauseessa opetuspäällikkö Lehtosen suusta! Uskonnonvapaus koskee jokaista ihmistä riippumatta katsomusainevalinnasta tai siitä, kuuluuko uskonnolliseen yhdyskuntaan vai ei, eikä uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistuminen ole velvollista kenellekään.

  • Olga Suomi16.9.2019 klo 20:11

    Korjaan edellistäni; siis toiseksi viimeisessä lauseessa oli em. virhe, mutta myös viimeinen lause on virheellinen: uskonnollinen tilaisuus ei koskaan kuulu opetussuunnitelmaan, sillä opetuksen on lain mukaan oltava uskonnollisesti sitouttamatonta. Uskonnollinen tilaisuus on AINA ylimääräinen, opetussuunnitelman ulkopuolinen tilaisuus. Hankaluus ja lisätyö tilaisuuksien järjestämisen suhteen ei siis johdu uskonnottoman tilaisuuden järjestämisestä vaan siitä, että VALITAAN järjestää uskonnollinen tilaisuus, jolle sitten on lain mukaan oltava uskonnoton vaihtoehto. Helpointa olisi valita järjestää vain kaikille sopivia tilaisuuksia.

    • Heidi Matkaselkä17.9.2019 klo 02:22

      Kevät- tai joulujuhlaa varten ei tarvitse järjestää vaihtoehtoista ohjelmaa, koska järjestettävän juhlan tulee olla kaikille yhteinen ja sopiva jokaiselle. Juhla saa sisältää kulttuuriperinnön nimissä uskonnollisen elementin, kuten kevätjuhla suvivirren ja joulujuhla joulukuvaelman tai enkeli taivaan. Muissa tilaisuuksissa näitä elementtejä ei saa olla, tai vaihtoehtoinen kaikille sopiva tilaisuus on järjestettävä. Tässä on pielessä lähestulkoon kaikki. Jokaisella oppilaalla on uskonnonvapaus riippumatta katsomusaineen opiskelusta tai uskontokuntaan kuulumisesta. Ohjeistus kaipaa muokkaamista vielä reilusti.

    • Olga Suomi17.9.2019 klo 23:01

      Tärkeä huomio Heidi, että koulun opetussuunnitelmaan kuuluvien juhlien (lukukauden päätösjuhlat ja esim. itsenäisyyspäiväjuhla) tulee olla kaikille yhteisiä. Itse painotin kaikenlaisia tilaisuuksia ylipäätään; että ei ole uskonnottoman ja kaikille sopivan vaihtoehdon syy se, että koululle aiheutuu lisätyötä ja opettajille kuormitusta vaan uskonnollisen, opetussuunnitelmaan kuulumattoman tilaisuuden syy. Uskonnottomaan voisivat kaikki osallistua eikä sille tarvitsisi järjestää vaihtoehtoa. Yksi tilaisuus riittäisi.

  • Veisaava mies takarivistä17.9.2019 klo 04:03

    Miksi rehtori on suunnitellut kouluille tarkoitettua ohjeistusta seurakunnan edustajan kanssa? Sehän on ongelman ydintä, että kouluissa halutaan järjestää uskonnollista ohjelmaa, vaikka se ei ole kaikille, erottelee lapsia. Kristittyjen lapsilla ei ole mitään erityisoikeutta tai -tarvetta osallistua uskonnollisiin tilaisuuksiin koulun järjestäminä.

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.