Koti Pääkirjoitus Some-julkisuus voi kohdata kenet tahansa

  Some-julkisuus voi kohdata kenet tahansa

  0

  Kuopiolaisessa Hesburgerissa tuskin osattiin viime viikolla kuvitella, minkälaisessa myrskyn silmässä he olisivat tällä viikolla. Heitä kohtasi uskomaton julkisuus, joka valitettavasti on kääntynyt kaikin tavoin heitä vastaan.

  Kaikki alkoi siitä, kun pikaruokapaikan asiakas jakoi Facebookissa kertomuksen iäkkäästä miehestä, joka oli tiputtanut ruokansa lattialle. Asiakkaan mukaan työntekijät vain nauroivat miehelle, joka itse yritti siivota jälkiään.

  Nyt tuon nuoren naisasiakkaan päivitystä on jaettu yhteisöpalvelussa yli 5 000 kertaa. Sosiaalisen median käyttäjät tietävät, että se on aivan valtava määrä. Aivan yksinkertainen viesti on tavoittanut kymmeniätuhansia ihmisiä kaikkialla Suomessa.

  Käytännön arjessa some-julkisuus näkyy Kuopiossa niin, että työntekijöitä jopa uhkaillaan, vaikka lopulta emme voi olla edes aivan varmoja, että tilanne meni juuri noin kuin se on kuvattu.

  Tämä tilanne voi olla edessä aivan missä tahansa – myös täällä Kangasalla. On täysin mahdotonta arvata etukäteen, missä asiassa lumipallo lähtee vyörymään ja missä ei.

  Varmaa on, että kohteena eivät ole enää ainoastaan yritysten, yhteisöjen tai kunnan nokkamiehet ja -naiset. Kuten Kuopion esimerkki osoittaa, kohteena voi olla kuka tai mikä tahansa.

  Henkisesti tämä on kova paikka myös työntekijöille. Nyt he tulevat tuomituksi koko kansan edessä. Normaalitapauksessa huonosta työstä riittää esimiehen moitteet ja asiassa voidaan siirtyä eteenpäin.

  Jokaisessa kriisiviestinnän oppaassa kerrotaan, että tällaisiin tilanteisiin kannattaa reagoida todella nopeasti.

  Siinä, missä ikävä palaute entisaikaan kerrottiin naapurille tai muutamalle kaverille, nyt palautteen voi antaa hyvin nopeasti koko Suomen kansan silmissä julkisesti.

  Kangasallakin asioita puidaan julkisesti erilaisissa keskusteluryhmissä. Virkamiehiä noissa ryhmissä ei näy. Monet kunnanvaltuutetut seuraavat keskusteluja, mutta vain harvat uskaltavat kommentoida sielläkään mitään.

  Ne, jotka uskaltavat, laittavat itsensä peliin. Vaikka joskus sataa kuraa niskaan, kyllä siellä voi myös hoitaa suhteita vaikkapa äänestäjiin.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän