Koti Kolumni Söpö luonto

  Söpö luonto

  0

  Kylmän kevään jälkeen puutarha heräillä kesään. Lopultakin juhannusruusut availevat nuppujaan. Keräänpä maljakkoon tuoksuvan kimpun!

  Aurinko lämmittää selkää, paljaiden varpaiden alla taipuu pehmeä, vähän ylipitkäksi venähtänyt nurmi. Pörriäiset surisevat ja kastepisarat kimaltavat hämähäkinseiteissä.

  Oikein imen itseeni kesän ihanuutta. Tunnen olevani osa tätä ekosysteemiä. Ihana luonto!

  Pam. Tietenkään mitään pamahdusta ei kuulu, mutta äkillinen kipu iskee hermostoni läpi kuin laukaus. Kurja ampiainen oli piilossa vasta avautuneen ruusun kukinnossa.

  Sormeni tykyttää ja turpoaa. Kiedon ratamonlehteä pistokohdan ympärille ja olen hirmuisen pettynyt luontoon. Todella epäreilu temppu. Eikö ennen moista ultimatumia voisi vain varoittaa?

  Olen ihan itse istuttanut nuo pensaat, lannoittanut, leikannut ja hoitanut. Tien toisella puolen olisi niittykukkia yllin kyllin. Niitä kasvaa vaikeakulkuisessa louhikossa, mutta ampiaiselle ei olisi temppu eikä mikään lentää sinne herkuttelemaan.

  Oli sitten aivan pakko tunkea tänne meidän ruusupuskaamme ja vielä pistää myrkkypiikki sormeeni.

  Istahdan laiturille ja viilentelen jomottavaa kättäni vedessä. Kaislikossa sorsaemo opettaa poikasiaan etsimään ahvenvitan juuria.

  Yksi utelias nuori ui aivan viereeni ja katselemme toisiamme hiljaa. No, siinä se sopusointu taas on! Luonto on jälleen kiva ja söpö.

  Olen alun perin kaupunkilaiskakara. Muutin Kangasalle vasta 30-vuotiaana. Suhteeni luontoon on varmaankin aika urbaania mukavuusajattelua. Me söpön luonnon ystävät poimimme vain parhaat leivoshaarukkapalat. Ihailemme kauniita perhosia, mutta värisemme inhosta, kun kasvihuoneen paprika on täynnä niiden toukkia.

  Laulamme lapsillemme Lennä lennä leppäkerttu ison kiven juureen , mutta kerttu olisi mielestämme vain ällöttävä koppakuoriainen, jos se ei olisi punainen ja pilkullinen.

  Linkitämme Facebook-seinällemme saimaannorpan kuvia, mutta rauhoitettu kyy saa rautalapiosta iskun niskaansa.

  Suomen kesä on lyhyt. Elokuussa on haikeaa jättää hyvästit lämmölle ja valolle. Olen huomannut, että loppukesää kohti iltapäiväuutiset alkavat tehdä talviteloille siirtymistä helpommaksi meille pullamössö-eräihmisille.

  Syyskesän otsikoissa luonto lakkaa olemasta söpö, se alkaa näyttää oikukkaalta ja uhkaavalta. On hirveitä ukkosmyrskyjä, henkeä uhanneita kyynpistoja, sairaalahoitoa vaatineita mehiläishyökkäyksiä, uimarien varpaisiin iskeneitä haukia ja jos mikään muu ei enää auta, niin taivaalta putoaa kilon lahna (Ilta-Sanomat 3.8.2016).

  Kamalan luonnon vaarojakin uhmaten toivotan kaikille ihanaa juhannusta!

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän