Sorolan montusta tehdään ulkoilijoiden yhteinen keidas

3
Sorolan montussa pidettiin vuorovaikutustilaisuus, jossa kaupunginpuutarhuri Jari Järvinen (keskellä) esitteli suunnitelmia.

Vanha soramonttu on saanut uinua omissa oloissaan Kirkkoharjun kupeessa jo vuosikymmeniä. Ulkoilijat ovat sen kuitenkin löytäneet ja alueelle on syntynyt erilaisia toimintoja ihan spontaanisti. Nyt kaupunki aikoo kehittää aluetta suunnitellusti. Tavoitteena on ympärivuotinen liikunnallinen virkistysalue.

Suunnitelmissa montussa liikkuvat niin kävelijät, kuntoilijat, hiihtäjät, pyöräilijät kuin ratsastajatkin. Pohjoisrinteeseen syntyneitä alamäkipyöräilyratoja parannetaan ja tehdään siihen liittyen myös paluureitti. Montun pohjalle tulee kaksi vaikeustasoltaan erilaista bmx-rataa, jotka talvella toimivat suksikrossialueena.

– Mitään massiivisia maanrakennustöitä ei ole luvassa, paikan ehdoilla mennään, kaupunginpuutarhuri Jari Järvinen kertoo.

 Suunnitelmissa on myös kotamainen tulistelupaikka sekä ulkokuntovälineitä. Iso satsaus tulee olemaan rinteen jyrkimpään kohtaan suunnitellut kuntoportaat.

Talouspuolta kaupunginpuutarhuri ei halua vielä avata, sillä hinta-arviot ovat tässä vaiheessa hyvin karkeita.

– Ne lähtevät pian totena liikenteeseen. Sitten kun toteutussuunnitelma etenee, voi jo kertoa jotain.

Viime vuonna laadittiin yleissuunnitelman Sorolan montun alueesta.

– Määrärahaa jatkosuunnitteluun on jo tälle vuodelle, joten jos suunnitelma menee elinympäristölautakunnassa läpi, alkaa toteutussuunnitelman teko.

Ensilumenlatu on todennäköisesti ensimmäisiä toteutuvia toimintoja. Sorolan monttu on hyvä paikka tykkilumen varastointiin ja hyödyntämiseen.

– Parhaillaan käydään vesilaitoksen kanssa keskusteluja, voidaanko ottaa vesi Harjunsalon vesirunkoputkesta. Kyllä meillä kovat odotukset on, että syksyllä päästäisiin jo tykittämään lunta, Järvinen sanoo.

Hiihtoporukoissa tällaiset kommentit otetaan mielihyvin vastaan.

– Jos kaupunki haluaa panostaa yhteiseen liikunta-alueeseen, niin vastavuoroisesti olemme toki apuna suunnittelussa ja toteutuksessa, Urmas Tiits, Kangasalan Kisan hiihtojaostosta kertoo.

Kaupunki kyseli urheiluseurojen toiveita ja ajatuksia alueesta viime vuonna, kun yleissuunnitelma laadittiin. Yhdessä on ideoitu esimerkiksi hiihtomaata.

– Hiihtomaassa on monenlaisia maastonmuotoja, pujottelurataa ja pientä hyppyriä. Siinä voi opetella hiihtotekniikkaa ja kaikenlaista suksilla tekemistä, hiihtojaostoon myöskin kuuluva Pekka Seppänen sanoo.

– Samaa aluetta voi käyttää luonnollisesti pyöräilyyn. Tämä on turvallinen paikka aloitteleville pyöräilijöille, kun ei tarvitse lähteä liikenteen sekaan. Tursolan koulu käyttää myös tätä aluetta, Tiits toteaa.

Kolmen koiransa kanssa ulkoileva lähialueen asukas Outi Salo on kiinnostunut siitä, miten koirien liikkuminen on huomioitu.

– Koirille ei ole omaa toiminta-aluetta, mutta kaikki ovat tervetulleita. On viime kädessä käyttäjistä kiinni, miten sopu säilyy. Emme haluaisi eriyttää toimintoja, vaan niin, että sopu sijaa antaa, kukaan ei omisi aluetta ja otettaisiin muut huomioon, Järvinen sanoo.

Pro Kirkkoharjun edustajat Pekka Kannus ja Ari Mänttäri ovat huolissaan Sorolan montun reuna-alueille suunnitelluista harvennushakkuista. Aralla alueella kasvaminen on hidasta, joten hakkuissa tulisi olla hyvin varovainen.

– Isolukon luonnonsuojelualueen laajennusehdotus ulottuu montun reuna-alueelle. Nämä olisi ehdottomasti jätettävä suoja-alueeksi, Kannus toteaa.

Ketokasvisllisuuden lisäämisestä ollaan mielissään. Mänttäri kertoo, että luontoharrastajat ovat jo istuttaneet alueelle hyönteisiä houkuttelevia kasveja, muun muassa ruusuruohoa, mäkitervakkoa ja nuokkukohokkia.

– Liikunta on tietysti pääasia, mutta olisi kiva, että täällä viihtyisi ihmisten lisäksi myös muut eläimet, Mänttäri sanoo.

Sorolan montun suunnitelmiin voi tutustua Teknisessä keskuksessa tai kaupungin verkkosivuilla 2.5. asti. Tänä aikana voi esittää ehdotuksia tai mielipiteitään alueeseen liittyen sähköpostitse tai kirjeellä kunnan tekniselle keskukselle tai suoraan kaupunginpuutarhurille. 

3 kommenttia

  1. Eikö vieläkään koirapuistoa?! Jokaisessa kaupungissa sellainen löytyy, monessa pienemmässäkin kaupungissa jopa useita. Kangasallakin on kohtuullisen paljon koiria. Aidatulle alueelle (isoille ja pienille koirille erikseen) olisi varmaan käyttöä!

  2. Missä koirapuisto? Miksi Kangasalla ei ole sellaiseen onvestoitu? Juu sopu tilaa antaa. Niin pitäisi. Kyllä se on nähty. Ei koirien ulkoiluttajat ole tervetulleita joka paikkaan ei aina harjuunkaan.

  3. Kiva, että aluetta kehitetään. Pulkkamäki paikka olisi tervettullut myös. 2 valoa mäen varteen ja puut pois, niin homma on valmis. Satsaus on pieni hyötyihin verrattuna!

    Lisäksi yksi asia silti mietityttää. Missä on frisbeegolfbrata suunnitelmat? Etenkin nuoriso pelaa todella aktiivisesti frisbeegolffia ja harjussa olisi hyvin tilaa tehtä rata, mikä purkaisi rantakoiviston ruuhkaa. Laji on todella suosittu ja korkeusvaihtelut ovat mukava lisä radalle. Rataa vastustaa varmasti muutama lähialueen mummo, mutta heille ei saa kumartaa, sillä muuten pyllistetään tuhannelle nuorelle. Nuoret eivät tule kapinoimaan nettiin, vaan hengailevat sitten illat koulujen pihoilla kuningasideoita kehitellen. Radan voi suunnitella niin, että kävelijät ja lenkkeilijät ovat turvassa kiekkosateelta!!!!!!
    Toivottavasti uusi rata saadaan harjuun mahdollisimman pian!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.