Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Sote jatkuu ja niin myös Tavase

Sari Eerolainen
Kolumni - 13.11.2015 kello 8.00

Jos sallitaan säälinpurkaus omaa ammattikuntaa kohtaan, niin harvoin on työuran aikana ollut niin turhauttavaa juttuaihetta kuin sote. Aina kun jotain välähdyksiä sen sisällöstä on tullut julkisuuteen, asiaa on pitänyt suomentaa ensin itselleen ja sen jälkeen lukijoille.
Kun sote-polun jonkun etapin on saanut kirjoitettua ymmärrettäväksi jutuksi, sisältö on hetken kuluttua vanhentunut. Päätös onkin pyörretty ja alettu taas sorvata uutta ajattelumallia.
Suurin myötätunto on kuitenkin kunnan virkamiesten ja -naisten puolella. He ovat joutuneet lukemattomia kertoja muotoilemaan kommenttejaan kulloinkin meneillään olevan tilanteen edessä. Lausuntoja on kirjoitettu metritolkulla ja toimittajille avattu, mitä sote-remontointi sillä hetkellä tarkoittaa. Ja kohta taas on pitänyt kommentoida uutta ehdotusta ja laatia siitä uudet lausunnot.

Yksi ratkaiseva päätös on nyt viimein saatettu loppuun ja aika näyttää, kuinka toimiva se on. Tämän kanssa eletään.
Kuten Kangasalan sosiaali- ja terveysjohtaja osuvasti muotoilee: liki kymmenen vuoden ajan on rakennettu pyörää uudelleen ja aina aloitettu alusta. Jatkuva epätietoisuus on kestämätöntä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon parissa työskentelevät eivät hekään totisesti ole olleet miellyttävässä asemassa, kun oman toimialan tulevaisuus on ollut ja on edelleen kysymysmerkki. Yksi jos toinen kunnan työntekijä varmasti miettii, mikä instanssi tulee olemaan tuleva työnantaja, ja onko mikään. Onhan niinkin tulkittu, että uudistus suosii yksityisiä markkinoita ja heikentää julkisten palvelujen osuutta.
Tälle tulkinnalle antaa sijaa uudistus, jonka mukaan kuntalaiset saavat tulevaisuudessa valita, käyttävätkö julkisia, yksityisiä vai kolmannen sektorin tuottamia palveluja. Tämän epäillään aiheuttavan epätasa-arvoisuutta. Se löisi pahasti korvalle sote-uudistuksen kuningasajatusta taata kaikille yhdenvertaiset palvelut.

Tässä vaiheessa, kun selvillä ovat vasta rakenteet, eivät käytännöt, tulkintoja on monia, varmasti myös vääriä.
Jotta vääriltä luuloilta vältyttäisiin, kaikkien etu on, että käytännöistä saadaan mahdollisimman pian faktatietoa. Mutta paljon on vielä veivattavaa rakenteissakin.
Jos on ollut käänteitä sotessa, niin niitä on mahtunut myös tekopohjavesihanke Tavaseen, joka nousi taas tällä viikolla otsikoihin.
Aluehallintovirasto on kieltänyt tekopohjavesilaitoksen rakentamisen Vehoniemen-Isokankaan harjualueelle. Päätöksestä on valitettu. Tällä viikolla korkein hallinto-oikeus puolestaan antoi yhtiölle luvan jatkaa kokeiden tekemistä alueella. Kirjoitettavaa siis riittää tästäkin aiheesta.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös