Koti Uutiset Sote – rangaistus hyvästä työstä

  Sote – rangaistus hyvästä työstä

  0

  Torstaina kuntakasvot saanut sote-uudistus oli Kangasalle ja muillekin Tampereen seudun kehyskunnille täystyrmäys.
  Kunnanjohtaja Oskari Auvinen toteaa hallituksen lakiesityksen tuottavan Kangasalle sote-kuluina ja valtionosuusmuutoksina yhteensä peräti 17 miljoonan euron menolisäyksen.
  Vuonna 2021, jolloin muutokset vaikuttavat täysimääräisinä, Kangasalan tuloveroprosentti nousee nykyisestä 3,25 prosenttiyksikköä.

  Maan tehokkaimpia

  Kangasala on sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajana maan kärkeä.
  Tehokkuustilastossa se on Suomen 320 kunnan joukossa sijalla 14.
  – Kun yksi asiansa parhaiten hoitaneista pannaan maksamaan näin merkittävästi lisää, voi vain todeta, että sote-ratkaisu on kohtuuton ja epäoikeudenmukainen.

  Sote käy kammeksi

  Auvinen sanoo, että sote-uudistusta on valmisteltu tarkoitushakuisesti. Kuntarakenneuudistus meni hallitukselta puihin, joten suurten kaupunkien kehyskuntia kammetaan nyt sotella keskuskaupunkiensa syliin.
  Keskeinen valuvika itse uudistuksessa on se, että kunnat eivät voi vaikuttaa omiin maksuosuuksiinsa, koska sote-rahat peritään asukkaiden pääluvun ja sairastavuuden perusteella.
  – Kangasalta viedään valta tuottaa palvelut. Meille jää vain laskunmaksajan rooli.
  Kapitaatio-periaate on Auvisesta muutenkin kestämätön peruste jakaa kustannuksia.
  Mielenkiinto ennalta ehkäisevään terveystyöhön, johon Kangasalla on voimakkaasti satsattu, menettää sen myötä täysin merkityksensä.
  – Tämä on uudistuksen valmistelijoilta erittäin iso kömmähdys.

  3,1 miljoonalle lisälasku

  Auvisen mukaan sote-uudistuksesta julkisuuteen annettu lausunto, jonka mukaan puolet kunnista voittaa ja puolet häviää, kaipaa sekin kirkastamista.
  – Oli tarkoitus kaventaa kestävyysvajetta, mutta lopputulos on se, että 3,1 miljoonaa suomalaista joutuu maksamaan lisää veroja.
  Hän muistuttaa, että Kangasalle ja muille kehyskunnille kalliiksi käyvän uudistuksen vaikutukset eivät jää sosiaali- ja terveystoimeen, vaan suhteeton sote-kakku vie pohjat kuntien muilta perustoiminnoilta.
  – Myös edellytykset kehittää kunnille elintärkeätä elinkeinopolitiikkaa vaarantuvat, koska rahat valuvat sote-palveluihin. Miten tähän on varaa maan ollessa tällaisessa taloudellisessa tilanteessa?

  Uudistus tarpeen

  Sote-uudistuksella on takanaan suurten puolueiden tuki. Auvinen kysyy, miksi näin merkittävä asia on voitu sopia hallituksen ja opposition kesken punnitsematta avoimesti sen eri vaihtoehtoja.
  Auvinen tähdentää, että hän ei vastusta sote-uudistusta, vaan suuntaa, johon Kataisen ja Stubbin hallitukset ovat sitä vieneet.
  Kehyskuntien viimeinen oljenkorsi on eduskunta. Se, että kansanedustajat pohtivat todella tarkoin, onko julki tuotu uudistusmalli järkevä ja oikeudenmukainen.
  – Toivon, että myös kuntien perustuslailliset oikeudet otetaan huomioon, kun sotesta lähdetään tekemään lopullisia päätöksiä.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän