Sote vietävä kuntien kanssa eteenpäin

0
Riki ja Luca ovat Hanna Laineen rakkaat lenkkikaverit.

Hanna Laineen vaaliagendalla yksi asia on ylitse muiden. 
– Sote-uudistusta on vietävä eteenpäin, ja se on tehtävä yhdessä kuntien kanssa.
Hänestä uudistuksen avainkysymys on erikoissairaanhoidon kulujen kääntäminen laskuun. Siihen päästään vain perusterveydenhuoltoon ja sairauksien ennalta ehkäisyyn satsaamalla.
– Tähän asti on valitettavasti toimittu toisin.
Suomen velkakierteen oikaiseminen edellyttää talouden kasvua, mikä on Laineesta mahdollista vain työllisyyttä tehostamalla.
Tehokkaimmat keinot ovat pk-yritysten tukeminen ja julkisen sektorin väylähankkeiden virittäminen.
– Valtion ja kuntien rakenteita tulee myös muuttaa. Esimerkiksi ELY-keskuksissa ja aluehallintovirastoissa saattaa hyvinkin olla liikaa väkeä.

Vaaleihin Laine lähtee luottavaisin mielin. Hän povaa demareille voittoa samoin kuin gallupkärkenä keikkuvalle keskustalle, koska kriisitilanteissa ne ymmärtävät pientä ihmistä oikeistoa paremmin.
Kokoomuksen ja perussuomalaisten hän arvelee laskettelevan vaaleissa alamäkeä.
– Kokoomuksen kova linja ei enää pure entiseen malliin, ei myöskään perussuomalaisten populismi.

Kangasalan ääniharaviksi Laine veikkaa Hanna Holmaa ja itseään. Myös Jorma Jussilan hän sanoo pärjäävän, sillä miehellä on vaaleista toiseen oma, uskollinen kannattajakuntansa.
Riittävätkö omat äänet läpimenoon, sitä Laine ei lähde arvailemaan.
– Luotan itseeni. Jos tulen valituksi, uskon, että pystyn viemään Kangasalan ja muiden kotikuntamme kokoluokan kuntien asioita eteenpäin.
Hänen mukaansa päättynyt vaalikausi opetti, miten helppoa on sivuuttaa niiden kuntien kannat, joilla ei ole edustajaa vallan ytimessä.
Näin kävi Kangasalle ja Tampereen muille kehyskunnille surullisenkuuluisissa kuntarakenne- ja sote-väännöissä.

Laineesta kansanedustajien oikeus ja velvollisuus on jo asioiden valmisteluvaiheessa kertoa painokkaasti, mitä mieltä niistä ollaan kunnissa ja maakunnissa.
Viime vuosina Pirkanmaan ääni ei ole kantanut eikä sitä ole kuultu, vaikka maakunnan pitäisi jo kokonsa puolesta saada nykyistä laajemmin näkyvyyttä ja nykyistä painavampia ministerinsalkkuja.
Yksi syy paitsioon on pirkanmaalaisedustajien vaatimattomat asemat puolueissaan.
Laine kaipaa tilanteeseen korjausta.
– Minusta puolueen johtotehtäviin pitää pyrkiä. Niillä on merkitystä erityisesti silloin, kun päätetään valtion hankerahoituksen piiriin kuuluvista asioista.

Keskinen kysyy Laineelta

Ehdokas Timo Keskinen kysyy Hanna Laineelta: Voidaanko työpaikoilla sopimista laajentaa yleissitovien työehtosopimusten ulkopuolelle, jotta työllisyyttä voidaan parantaa?
– Yhteisesti sovitusta on pidettävä kiinni. Jo nyt sopimiseen on laajat valtuudet. Minimin alle ei pidä mennä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.