Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Sote-uudistus merkittävin vuosikymmeniin

Pääkirjoitus - 5.9.2014 kello 6.06

Poliittiset puolueet pääsivät Arkadianmäellä viime keväänä sopuun uudistuksesta, joka koskee sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä Suomessa. Ainakin näennäistä sovintoa edelsi pitkä vääntö, jota käytiin milloin kenenkin johdolla.

Sitä ennen silloinen kuntaministeri Henna Virkkunen ajoi kuntauudistusvankkureilla ympäri Suomea paasaamassa, miten kuntien asiat tulee tulevaisuudessa järjestää.

Nyt tilanne on se, että kuntauudistuksesta ei enää juuri puhuta. Jos sote-uudistus menee läpi esitetyssä muodossa tai edes likimain, kuntien elämä muuttuu joka tapauksessa peruuttamattomasti.

Sosiaali- ja terveyspalveluita suunnitellaan keskitettävän viidelle jättimäiselle alueelle. Kunta ei enää itse tuota palveluita, vaan se maksaa palveluista palveluntuottajalle.

Äkkiseltään uudistus saattaa näyttää hyvältä, mutta todellisuudessa sillä on dramaattinen vaikutus kuntaan ja sen toimintoihin.

Sosiaali- ja terveyspalvelut muodostavat noin puolet kunnan budjetista. Kun tähän päälle lasketaan näiden tukipalvelut, kunnilla on pelissä vielä enemmän.

Miten käy kuntien, jos niissä ei jatkossa ole omia palveluja?

On suunniteltu, että maksuperuste määräytyy asukasluvun ja kuntalaisten sairastavuuden mukaan. Tämän jälkeen kunnalla on vain näennäinen päätäntävalta omiin sosiaali- ja terveyspuolen asioihinsa.

Myös Kangasalan hyvät ennaltaehkäisevät toiminnot menettävät merkitystään. Ne eivät vaikuta kunnan maksuosuuksiin eivätkä linkity luontevasti uuteen sote-koneistoon.

Lausuntopyyntö järjestämislaista tuli kuntaan elokuun puolivälissä. Kunnilla on aikaa lausua asiasta lokakuun 14. päivään saakka.

Kun ottaa huomioon lautakunta-, hallitus- ja valtuustovaiheen, lausuntoaika on järkyttävän lyhyt. Nyt sorvataan sentään kuntien merkittävintä toimintauudistusta vuosikymmeniin.

Lakiluonnos ei ole likimainkaan valmis, ja sitä ei voi missään tapauksessa hyväksyä tuollaisenaan. Lausunnossaan Kangasala saa ja sen tuleekin tuoda voimakkaasti esiin huoli omasta asemastaan.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös