Koti Pääkirjoitus Sote-uudistus tuskin valmistuu ennen vaaleja

  Sote-uudistus tuskin valmistuu ennen vaaleja

  0

  Huhtikuussa Suomeen valitaan uusi eduskunta. Vaaleihin on aikaa vain muutama kuukausi, puolueissa mietitään keinoja vaalimenestyksen takaamiseksi – ja samaan aikana pohditaan viime vuosikymmenten suurinta kuntauudistusta.

  Hanketta ei virallisesti kutsuta kuntauudistukseksi, mutta sellainen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus kuitenkin todellisuudessa on. Nyt esitetyssä muodossaan se vaikuttaa merkittävästi kuntien rooliin itsenäisenä toimijana.

  Viime viikolla kuntalehti.fi julkaisi listan, jossa kaksi asiantuntijaa oli laskenut uudistuksen mahdollisia kustannusvaikutuksia kunnissa. Juuri näitä lukuja kunnissa olisi kaivattu ihan viralliseltakin taholta, kuten ministeriöstä, 14. lokakuuta jätettävän lausunnon taustatiedoksi.

  Toki esimerkiksi Tampereen seudulla kunnat ovat tehneet omiakin laskelmiaan, jotka ovat hyvin yhteneväiset viime viikolla julkitulleiden lukujen kanssa.

  Kangasalan kunnan maksuosuuden ennustetaan kasvavan kuusi miljoonaa euroa. Tampereen ennustetaan hyötyvän uudistuksesta noin 70 miljoonaa euroa.

  Kun Kuntalehden lista tuli julkisuuteen, alkoi yläkerrassakin tapahtua. Jo samana iltapäivänä julkisuuteen paukahti viesti, jonka ydinsisältö oli, että kyllä ministeriössä nyt lasketaan.

  Rakenneuudistuksen painopiste on yhdenvertaisten palveluiden takaaminen kaikkialla Suomessa. Tällä perusteella kuntienkin tulisi ministeriön mielestä hyväksyä kulujensa kasvaminen.

  Kangasala on yksi itsepäisistä kunnista, joka ei purematta niele ministeriön selityksiä. Täällä pelätään aidosti kustannusten karkaavan käsistä. Kunnan virkamies- ja luottamushenkilöjohdon tehtävä on miettiä käytännössä, mistä ne rahat palveluihin kaivetaan.

  Me kuntalaiset tuskin ilahdumme kovin suurista maksujen tai kunnallisveroprosentin nostosta.

  Uudistusta ajetaan nyt kuin käärmettä pyssyyn. Ministeri Antti Rinnekin totesi hiljattain Kangasalla vieraillessaan, että valmista on tultava.

  Näin vaalien alla on kuitenkin vaikea uskoa, että joku puolueista alkaa ratsastaa sillä ajatuksella, että kuntien menoja lisätään näin merkittävissä määrin uudistuksella, joka selkeästi on vielä keskeneräinen.

  Todennäköistä on, että asia siirtyy vaalien yli.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän