SSR linja-autoaseman korttelin rakentajaksi

1
Torin puoleinen rakennus (A) on SSR:n oma, vapaarahoitteinen hanke. Tampereentietä sivuavaan rakennukseen (B) on suunniteltu senioriasuntoja. Havainneluonnos: SSR Länsi-Suomi Oy

Linja-autoaseman korttelin rakentamisessa ollaan vihdoin pääsemässä sanoista tekoihin. Kangasalan kunta ja SSR Länsi-Suomi Oy hyväksyivät viime viikolla hanketta koskevan puitesopimuksen.

SSR Länsi-Suomen toimitusjohtaja Jyrki Lautarinne kertoo, että korttelin purku- ja rakennustyöt on mahdollista aloittaa jo alkukeväästä.

Korttelin rakennusaikeet ovat olleet vireillä vuosia. Kunnan ensimmäinen kumppani oli NCC, toinen SRV. Molemmat rakennuskonsernit vetäytyivät kuitenkin kalkkiviivoilla hankkeesta, SRV pitkällisen harkinnan jälkeen.

Uudiskortteli muodostuu kahdesta rakennuksesta ja niiden välisestä sisäpihasta. Taloista toinen sivuaa Tampereentietä, toinen kulkee torin poikki.

Sapluuna on kutakuinkin sama kuin kunnan ja SRV:n vuonna 2015 tekemässä, sittemmin rauen­neessa esisopimuksessa.
Tampereentien vastaiseen rakennukseen tulee kuusi, toria vasten nousevaan taloon viisi kerrosta. Sen katutasoon sijoittuvat myös korttelin liiketilat.

Yhteensä kortteliin sovitetaan 8 320 kerrosneliötä. Liiketilaksi niistä on alustavasti varattu 400 neliötä, joista osan haukkaa Matkahuolto.

Jos pitkäaikainen tavoite päivittäistavarakaupan saamiseksi kuntaytimeen onnistuu, liiketilojen määrä kasvaa.
Autopaikat sijoitetaan korttelin alle. Maanalaisiin pysäköintitiloihin ajetaan Myllystenpohjantieltä.

Torin puoleinen rakennus on SSR:n oma, vapaarahoitteinen hanke, johon tulee noin 60 asuntoa.

Enimmäkseen asunnot ovat kooltaan 40–70-neliöisiä, mutta Lautarinteen mukaan yhdistelemällä niistä voidaan muodostaa isompiakin huoneistoja.

Tampereentietä sivuavaan taloon on suunniteltu senioriasuntoja ja niiden rakennuttajaksi YH Kodit Oy:tä, joka on ollut alusta pitäen mukana linja-autoaseman korttelin kehittämishankkeissa.

Senioritaloon on Kangasalan Sanomien saamien tietojen mukaan mahdollista sovittaa noin 80 vuokra-asuntoa. 
Senioriasuntojen vuoksi korttelin autopaikkatarve on tavanomaista pienempi, mikä vähentää osaltaan rakentamiskustannuksia.

Lautarinne arvioi kokonaisuutta hyväksi, ydinkeskustaa rikastuttavaksi ja elävöittäväksi. Talojen rajaamaa sisäpihaa hän pitää erityisen onnistuneena.

– Sisäpiha on viihtyisä ja intiimi. Siellä ollaan keskustan ytimessä, mutta silti täysin omassa rauhassa ja palvelujen äärellä.

Omansa lisäksi SSR:n tavoitteena on rakentaa myös senioritalo ja maanalainen pysäköintihalli. Työt olisi hänen mukaansa mahdollista aloittaa jo maaliskuussa senioritalon rakentamisella. Jos koko hanke viedään kerralla päätökseen, linja-autoaseman kortteli on valmis vuonna 2020.

Linja-autoaseman korttelin jalostusta on osaltaan hidastanut hajanainen omistus. Korttelin muodostavasta kahdesta tontista kunta omistaa toisen ja Kiinteistö Oy Kangasalan Liikekiinteistö toisen, jossa kunta on yhtenä omistajana viiden muun osakkaan kanssa.

Tämä ei ole Lautarinteen mukaan kuitenkaan enää ongelma, sillä Liikekiinteistön myyntiehdoista sovittiin jo kunnan ja SRV:n aikaisessa esisopimuksessa, josta kunnan ja SSR:n välillä nyt tehty puitesopimus ei poikkea.

Kunnan osalta puitesopimuksesta päättää lopullisesti elokuun puolivälissä kokoontuva kunnanhallitus. Valtuuston käsittelyyn sopimusta ei tarvitse viedä.

SSR Länsi-Suomi Oy on yksi SSR Group -rakennuskonsernin kahdeksasta tytäryhtiöistä. Parhaillaan se rakentaa Tredun Kangasalan toimipisteen uudistiloja Pikkolaan.

Lautarinteen arvion mukaan SSR Groupin liikevaihto nousee kuluvan vuoden osalta vajaaseen 200 miljoonaan.

1 kommentti

  1. Ei selvinnyt tuostakaan kuvasta, että missä on Linja-autot tai pysäkit? Ehkä se sitten rakennusten valmistuttua, selviää missä odottelen Nysseä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.