Aluehallintovirasto kertoo tiedotteessaan, että se on saanut kyselyitä kuntien velvollisuudesta järjestää koronatestausta. Testausta tarvitaan joissakin tapauksessa tartunnan todentamiseksi ja todistuksen saamiseksi tartuntatautipäivärahan hakemista varten.
Avi kertoo, että Sosiaali- ja terveysministeriö STM on antanut maaliskuun loppupuolella ohjauksen kuntien velvollisuudesta järjestää koronatestausta. STM linjaa, että kunnalla on lakisääteinen velvollisuus järjestää koronatestaus, jos henkilö tarvitsee positiivista testitulosta tartuntatautipäivärahan saamiseksi.
Tartuntatautipäivärahaa maksetaan myös sellaiselle alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalle, joka on poissa töistä koronaan sairastuneen lapsensa vuoksi. Lapsen koronatartunta täytyy olla laboratoriovarmistettu PCR- tai antigeenitestituloksella terveydenhuollon toimiluvallisessa toimintayksikössä.
Jos työterveyshuoltosopimukseen kuuluu koronatestaus, voidaan testi tehdä työterveyshuollossa. Henkilö voi myös halutessaan asioida myös yksityisessä terveydenhuollossa, jolloin koronatestistä maksetaan sairausvakuutuslain mukainen sairaanhoidon korvaus.
STM kertoo, että valtio korvaa kunnille koronatestauksen välittömät kustannukset erillisen valtionavustusmenettelyn kautta.
Kunnat ja sairaanhoitopiirit ovat kuitenkin muuttaneet koronatestausstrategioitaan. Myös päivitetyn kansallisen testausstrategian mukaan koronanäyte tulisi ottaa vain vaikeaoireisilta potilailta lääketieteellisin periaattein, riskiryhmiin kuuluvilta oireisilta henkilöiltä ja raskaana olevilta sekä sote-alan työntekijöiltä. Strategian muutoksen vuoksi koronatestaaminen on vähentynyt.
Kangasalan johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi, pääsevätkö kaikki sellaisetkin kaupunkilaiset Kangasalla testeihin, jotka tarvitsevat tuloksen työpaikkaa ja tartuntatautipäivärahaa varten?
– Meillä on ollut STM:n 10.2.2022 julkaistun testausstrategian mukaisesti linjauksena priorisoida koronatestaus niille asiakkaille ja potilaille, joilla on vaikeita oireita ja siten lääketieteellinen peruste, korkean riskin hengitystieoireisille potilaille, raskaana oleville sekä sote-alan työntekijöille.
– Edelleen STM on ohjeistanut, että testauskapasiteetin salliessa voidaan testata myös muita hengitystieoireisia, ja olemme näin toimineet. Koska oma testauskapasiteettimme on rajallinen, muille kuin STM strategian perusteilla testiin hakeutuville on suositeltu ensisijaisesti työterveyshuollon kautta testausta, jos sellaiseen on mahdollisuus. Oireisia on ohjattu jonkin verran myös Fimlabin Nekalan näytteenottoon.
Kuinka STM:n linjaamaa lakisääteistä velvoitetta Kangasalla noudatetaan? Entä niiden lasten kohdalla, joiden vanhemmat tarvitsevat virallisen tuloksen työpaikalle tai tartuntatautipäivärahaa varten?
– Pelkän sairausvakuutuslain mukaisen tartuntatautipäivärahan vuoksi testattaessa testiajankohta voi olla pidemmällä, kuin lääketieteellisellä tai STM muulla testausstrategian mukaisella syyllä testattavalla, jotka siis priorisoimme. Tästä syystä osalle voidaan antaa testiaika meille muutamien päivien päähän. Tai sitten tehdään lähete Fimlabin Nekalan näytteenottoon.
MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä