Suoramalla asuvalla hämähäkkiharrastajalla on noin 20 tarantulaa ja ”orpokodissa” joukko poikasia kasvamassa

0
Osa tarantuloista viihtyy näkösällä. Osa on hyvin arkoja. Pääasiassa hämähäkit liikkuvat yöaikaan. Kuvassa Brachypelma hamorii. Kuva:Petri Hile

Suoramalaisen Petri Hilen olohuoneen hyllyköissä on luonnonmateriaaleilla ja tekokasveilla sisustettuja lasisia terraarioita. Yhden etulasia pitkin astelee kahdeksaa karvaista jalkaansa oikova ja heilutteleva tarantula eli lintuhämähäkki. Hile osti ensimmäisen yksilön eläinkaupasta noin kaksi ja puoli vuotta sitten.

– Olin miettinyt lemmikin hankkimista jo pidemmän aikaa. Olen kuitenkin allerginen kaikille karvaisille eläimille, ja liskot tai käärmeet eivät kiinnosta minua, hän kertoo.

Hämähäkit veivät nopeasti miehen mennessään. Tällä hetkellä Hilellä on noin 20 aikuista tai lähes aikuista eri lajista lintuhämähäkkiä. Lisäksi hänellä on niin sanottu orpokoti, jonka miniterraarioissa kasvaa tarantulojen uusi sukupolvi. Kun juniorit kehittyvät tarpeeksi isoiksi, ne muuttavat asumaan isompiin terraarioihin.

Tarantulat jaetaan maa- ja puulajeihin, jotka jakautuvat niin sanottuihin uuden ja vanhan maailman lajeihin. Uudella maailmalla tarkoitetaan Amerikan mannerta ja Karibiaa ja vanhalla muita maanosia. Trooppisilla alueilla luonnonvaraisena elelevät lintuhämäkit ovat myrkyllisiä, mutta eivät tiettävästi hengenvaarallisesti. Eri lajien myrkyllisyysaste vaihtelee.

– Vanhan maailman lajit ovat myrkyllisempiä kuin uuden maailman lajit, Hile kertoo.

Petri Hilen hämähäkkien orpokodin miniterraarioissa kasvaa hämähäkkien uusi sukupolvi.

Hämähäkit puolustautuvat uhittelemalla. Uuden maailman maalajit pystyvät potkimaan takapäänsä karvoja vastustajan silmille. Karvat ovat urtikoivia, eli ne voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Tarantulat eivät kuitenkaan hyökkää syyttä ja pureminen on niiden viimeinen puolustautumiskeino. Ne ovat arkoja lähinnä yöaikaan liikkuvia otuksia.

– Eivät ne syöksy kimppuun, kun terraarion avaa. Pikemminkin pakenevat pesiinsä. Toki ne voivat puolustautua agressiivisesti kokiessaan itsensä uhatuiksi, Hile kertoo.

Lintuhämähäkit ovat melko helppohoitoisia lemmikkejä. Niiden perushoitoon kuuluu ruokinta ja veden antaminen.

Ravinnoksi kelpaavat hyönteiset. Hile antaa hämähäkeilleen sirkkoja ja torakoita.

– Pääsääntöisesti ruokin kerran viikossa, mutta en kaikkia. Hämähäkin nahanluonnin lähestyessä se piiloutuu useimmiten luolaansa eikä syö viikkoihin tai kuukausiin. Nahan vaihtamisen jälkeen ruoka taas maistuu. Eli ruokintaväli vaihtelee viikosta kuukausiin.

Normaalisti tarantuloilla on pohjaton ruokahalu, joten joskus ne myös ylensyövät. Kun hämähäkin peräpää alkaa pullottaa, Hile laittaa lemmikkinsä hetkeksi paastolle.

Jokaisella tarantulalla on oma asumuksensa, jonka sisustus mukailee asukkinsa luonnollista elinympäristöä. Puulajiset tarvitsevat nimensä mukaisesti puun, jonka sisässä niiden luola sijaitsee. Maalajit taas kaivavat luolansa terraarion pohjalle laitettavaan turvekookoskuituseokseen. Huoneenlämpöisten terraarioiden pitää pysyä sopivan kosteina, joten niiden pohjalla on pieni vesiastia.
Jokainen hämähäkki tarvitsee oman yksiönsä, koska hämähäkit sietävät huonosti toisiaan.

– On olemassa muutama laji, jotka sietävät toisiaan ja voivat tulla toimeen kommuunissa, mutta minä en ole onnistunut saamaan niitä elämään yhdessä. Jopa lajitoverien paritteluyrityksissä käy joskus huonosti. Naaras saattaa pistää koiraan poskeensa, Hile kertoo.

Hämähäkkiharrastaja on hankkinut lähes kaikki lemmikkinsä eurooppalaisilta kasvattajilta ja myyjiltä, koska Suomessa harrastus on melko pieni. Tarantuloiden hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta satoihin euroihin sen mukaan, onko yksilö naaras vai koiras sekä miten iso ja harvinainen se on.

– Harvinaisemman lajin puolen sentin poikanen tosin saattaa maksaa jopa yli 200 euroa, Hile kertoo.

Petri Hile on sisustanut jokaisen hämähäkkinsä terraarion lajille sopivaksi. Jokainen tarvitsee oman yksiönsä.

Täysikokoisten lintuhämähäkkien koko vaihtelee. Suurimman lajin, Theraphosa blondin, yksilöt saattavat kasvaa 30-senttisiksi. Osa lintuhämähäkeistä elää vain muutaman vuoden, mutta vanhimmat voivat olla yli 25-vuotiaita.Hämähäkin ikä näkyy kasvuvauhdissa; mitä pidempi-ikäistä lajia se on, sitä kauemmin kasvu täysikokoiseksi kestää. Elinikään ja sitä kautta suosioon sekä hintaan vaikuttaa myös sukupuoli.

– Naaraat elävät noin neljä kertaa pidempään kuin koiraat. Koiraan ainoa tehtävä on kasvaa aikuiseksi, löytää naaras ja hedelmöittää se. Täysikaivuisena se yleensä lopettaa syömisen ja kuihtuu hiljalleen pois. Siksi naaraat ovat halutumpia.

Hileen olohuoneessa istuskellessamme ja hämähäkkejä tarkkaillessamme on kysyttävä, onko yksikään päässyt koskaan karkuun?

– Kerran sentin kokoinen poikanen pääsi terraarion ilmareiästä, mutta löysin sen. Pieni hämähäkki ei selviydy terraarion ulkopuolella ilman ruokaa ja vettä, eli ei ole pelkoa, että asunnossa kasvaisi vaivihkaa joku 30-senttinen monsteri. Jos täysikasvuinen karkaisi, mitä tosin ei tapahdu, niin se olisi huomattavasti helpompi löytää. Tosin joutuisin mylläämään läpi asunnon kaikki nurkat.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.