Suoraman Elementti Oy:n tehdas tuhoutui täysin – Jälkisammutus ja raivaus jatkuu

0
Liekit loimottivat omakotitaloalueelle.

Suoraman Elementti Oy:n elementtitehdas Pikonkankaalla tuhoutui täysin. Päivystävä palomestari Ville Naskali kertoi 13.30, että palo on hallinnassa, mutta jälkisammutuksessa on vielä 15 autoa.  Nostolava-autolla sammutetaan vielä siiloa ja raivauskaivinkone tukee jälkitöitä.

­ – Liekit lyövät vielä välillä kattopeltien alta, Naskali kuvaa.

Naskalin mukaan rakennuksen kaksi palavan nesteen säiliötä ovat ilmeisesti ehjiä. Tämän hetken tiedon mukaan niistä ei ole valunut nesteitä maastoon. Tilanne varmentuu, kun pelastuslaitos pääsee vielä pystyssä olevien seinärakenteiden sisäpuolelle.

– Eniten haittaa lienee sammutusvedestä. Alue on pohjavesialueen reunalla ja sammutusveden mukana maastoon valuu erilaisia palossa syntyneitä partikkeleita muun muassa kemikaaleista ja sähköjohdoista, Naskali kertoo.

Suoraman Elementti Oy:n tehtaanjohtaja Tommi Heinosen mukaan tehdas on käytännössä palanut maan tasalle.

– Liiketoiminnan kannalta tilanne on katastrofaalinen, Heinonen sanoo.

Tehtaan kapasiteetti oli varattu huhtikuulle saakka. Alueella oli valmiita elementtejä lähdössä varastoon ja työmaille kahden viikon tuotannon edestä.

– Nyt selvittelemme yhteistyöverkoston kautta, saammeko tulevia töitä jaettua muiden firmojen tehtaille, Heinonen kertoo.

Suoraman Elementin Lempäälän tehtaan kapasiteetti on niin ikään varattu keväälle saakka. Heinosen mukaan edessä ovat joka tapauksessa yt-neuvottelut. Pahimmassa tapauksessa yritykselle tulee sanktioita tilaajilta, jos elementtejä ei saada toimitettua aikataulussa.

Heinonen arvioi palovahingot useiden satojen tuhansien arvoisiksi.

– Onneksi henkilövahinkoja ei tapahtunut, itsekin rakennuksessa ollut Heinonen toteaa.

Pelastuslaitos sai hälytyksen aamulla kello 7.03. Halli paloi täysillä, kun ensimmäinen yksikkö saapui paikalle.

Tehtaanjohtaja Tommi Heinonen oli itsekin tehtaalla palon syttyessä. Hän ja työnjohtaja olivat toisen kerroksen toimistossa, kun alkoi tapahtua. Ensimmäiset työntekijät olivat saapuneet työpaikalle jo viideltä ja heitä saapui porrastetusti pitkin aamua.

­ – Joku henkilökunnasta huusi, että Mäkelä äkkiä alas sieltä. Tommi alas -huudon kuultuani näin, kuinka lieskat löivät jo hallin kattoon, Heinonen kertoo.

Heinosen mukaan palo oli niin raju, ettei henkilökunta ryhtynyt edes yrittämään alkusammutusta. Työntekijöiden vointi tarkistettiin pelastuslaitoksen teltalla.

Päivystävän palomestarin mukaan kello yhdeksän maissa arvioitiin, ettei tehdasta pystytä pelastamaan.

– Yhdentoista maissa päätettiin rajoittaa vedenkäyttöä, jotta sammutusvedestä olisi mahdollisimman vähän haittaa pohjavedelle, Naskali kertoo.

Sammuttajat suojasivat tehtaan torninosturia. Liekkejä rajoitettiin nosturin puolelta ja itse nosturia jäähdytettiin, jottei metalli sulaisi ja torni kaatuisi.  

Sankka savu levisi alkuun harjun toiselle puolelle Tursolaan. Pelastuslaitos kehotti alkuun sulkemaan ikkunat ja ilmanvaihdon kyseisellä alueella. Kirkkoharjun koululla koulutyö jatkui normaalisti, eikä savusta ollut rehtori Timo Santamäen mukaan haittaa.

Savunmuodostus laantui jo alkuiltapäivästä, eikä varotoimia enää tarvitse. Raivaustyöt jatkuvat vielä iltapäivällä ja vartiointi jatkuu yöhön.

­– Kangasalan ja lähistön vpk:t ovat olleet suureksi avuksi, Naskali kiittelee.

Päivitetty kello 15.40. Lisätty kommentteja ja selostus palon kulusta. Korjattu Tommi Heinosen titteliksi tehtaanjohtaja.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.