Suoraman koululaiset kävivät tehtaalla ja sanoivat sanansa kehitteillä olleista valmisaterioista – ”Välillä syödään valmisruokaa, jos mummu ei tee ruokaa”

0
Minja Myllyniemi, Roope Saastamoinen, Santeri Huhtasalo ja Roosa Kivioja pääsivät kertomaan mielipiteensä Saarioisten uusista lastenaterioista testivaiheessa. Mieleen jäi pyöryköiden ja kebakoiden maistelu sekä ison tehtaan "raikkaus".

Suoraman koulun oppilaiden makunystyröillä on ollut näppinsä pelissä uusien valmisruokien kehittämisessä. 5d-luokka nimittäin pääsi testailemaan uusia lastenaterioita Saarioisten ruokatehtaalle Sahalahdelle viime lukuvuonna.

– Silloin kuudennella luokalla ollut oppilas, jonka äiti oli töissä Saarioisilla, pyysi meidän opettajalta meitä mukaan lastenaterioiden kehittämiseen, Roosa Kivioja muistelee.

Kehittelytyön tuloksena syntyneet kaksi lastenateriaa tulivat kauppoihin alkuvuonna.

Suoraman koululaisten lisäksi kehittelytyöhön osallistui satoja muitakin lapsia. Ruoista haluttiin lasten makua miellyttäviä, mutta myös sellaisia, että heidän on helppo lämmittää niitä tarvittaessa itse esimerkiksi koulupäivän jälkeen.

Roosa sekä hänen luokkakaverinsa Santeri Huhtasalo, Roope Saastamoinen ja Minja Myllyniemi olivat vaikuttuneita isosta ruokatehtaasta ja sen toiminnasta. Roosa kuvailee tehdasta raikkaaksi. Maisteltavista mieleen jäivät erityisesti kebakot ja pyörykät.

Perinteiset ja aasialainen maistuvat

Nelikko kertoo, että heidän kodeissaan turvaudutaan silloin tällöin valmisruokiin.

– Välillä syödään niitä, jos mummu ei tee ruokaa. Menen aina mummulaan syömään koulun jälkeen, Roope kertoo.

Hänen mielestään mummun sekä isän ja äidin kokkaama ruoka onkin parasta, vaikka kaupan valmis maksalaatikkokin pojalle maistuu.

Myös Santeri pitää maksalaatikosta. Hän on jo syönyt kotona uusia valmisaterioita, joita pääsi maistelemaan testivaiheessa.

Kotona tehty on erityyppistä. Siitä saa sellaista kuin haluaa. Valmisruoat maistuvat hyvältä.

– Maku oli vähän muuttunut, hän arvioi.

Minjan mielestä parasta valmiina saatavaa syötävää ovat ”lättypitsat”, kun taas Roosa tykkää susheista, joita saa irtomyynnistä joistain isoista ruokakaupoista.

Sushi on myös Roopen lempiruokaa. Minja ja Santeri taas pitävät eniten kalapuikoista. Minjan mielestä hyvä ruoka on kalapuikkojen tavoin rapsakkaa.

Ehkä hieman yllättäenkin kaikkien lasten lempiruoissa on mukana kalaa.

– Olen tykännyt kalasta ja merenelävistä ihan pienestä asti, joten meillä on silloin tällöin kalaruokia, Roosa selittää.

– Minä sain kerran kolmen kilon kuhan, ja siitä tehtiin ruokaa, Roope innostuu kertomaan.

Olen tehnyt lihakastiketta ja makaronilaatikkoa.

Ilahduttavasti jokainen kertoo myös pitävänsä kasviksista, hedelmistä ja marjoista, vaikka inhokkejakin, kuten paistetut kasvikset, tomaatti ja paprikat, löytyy.

Keittiöpuuhissa mukana

Mikä oppilaiden mielestä erottaa valmiin ja kotona alusta asti laitetun ruoan?

– Kotona tehty on erityyppistä. Siitä saa sellaista kuin haluaa. Valmisruoat maistuvat hyvältä, Roosa miettii.

Nelikosta kaikki ovat joskus päässeet touhuamaan keittiössä. Eniten ruokaa on laittanut Minja.

– Olen tehnyt lihakastiketta ja makaronilaatikkoa.

– Minä keitän vain kananmunia, Santeri heittää.

Roosa ja Roope kertovat, etteivät ole laittaneet ruokaa, mutta ovat leiponeet – tai ainakin toimineet maistelijoina vanhempien leipoessa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.