Pääuutiset Suoraman koulun kuntotutkimukset valmistuivat – Korjaukset aloitetaan kevään aikana

Suoraman koulun kuntotutkimukset valmistuivat – Korjaukset aloitetaan kevään aikana

0
Suoraman koulun lattia muun muassa kupruilee kosteudesta.
Suoraman koulun lattia kupruilee kosteudesta. Kuntotarkastuksessa vikoja löytyi muun muassa liikuntasalin ja ruokasalin alapohjasta.

Suoraman koulun kuntotutkimukset ovat valmistuneet.

Tutkimusten perusteella merkittävimpiä korjaustarpeita rakennuksessa ovat rakenteelliset epätiiveyskohdat, liikuntasalin alapohjan kosteusteknisesti riskialtis rakenne sekä ruokasalin alapohjan paikalliset vauriot ja puutteet. Lisäksi rakennuksen alakattotilat on puhdistettava.

Oppilaille syksyllä tehdyn sisäilmakyselyn tulokset eivät kuitenkaan suoraan viittaa sisäilmaongelmaan oireiden taustalla.

Rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmästä löytyi vikoja, joita on jo osittain korjattu. Ilmanvaihdon nuohous ja tasapainotus tehdään kevään aikana. Tutkimukset jatkuvat vielä näiden töiden jälkeen.

Ensimmäiseksi korjataan kuitenkin alkuperäisen osan ulkoseinien ilmatiiveyspuutteet. Korjaustyöt tehdään tila kerrallaan ja ne aloitetaan tänä vuonna. Korjausten ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin tarkemmin.

Pienempiä töitä, jotka eivät vaadi suunnittelua, tehdään myös jo tämän vuoden aikana. Ruokasalin alapohjan ja liikuntasalin alapohjan korjaukset ajoittuvat alustavasti vuosille 2021–2022.

Päänsärkyoireita tavanomaista enemmän Suoramalla

Suoraman koulun sisäilman laadusta ja rakennuksessa koetuista ongelmista ja oireiluista on keskusteltu syksyn aikana kahteen eri otteeseen moniammatillisessa sisäilmatyöryhmässä.

Kuntotutkimuksen toteutti  Vahanen Rakennusfysiikka Oy, joka myös vastaa ulkoseinien korjaussuunnittelusta.

Koulun oppilaille teetettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sisäilmakysely viime syksynä. Kyselyyn vastanneilla Suoraman koululaisilla oli hengitystie-, silmä- ja iho-oireita tavanomainen määrä verrattuna suomalaisiin koululaisiin. Hengenahdistus- ja hengityksen vinkunaoiretta oli hieman tavanomaista enemmän.

Kyselyssä vain kuusi prosenttia oppilaista oli huolissaan sisäilman laadusta. Päänsärky- ja väsymysoiretta heillä sen sijaa oli tavanomaista enemmän. Terveydenhuollon arvion mukaan kyselytuloksen perusteella ei voida päätellä, mistä syystä koettu päänsärky- ja väsymysoireilu oli yleisempää. Kyselyn tulokset eivät suoraan viittaa sisäilmaongelmaan oireiden taustalla.

Kangasalan kaupungin tiedotteessa toivotaan, että oireita epäilevät oppilaat ottavat yhteyttä kouluterveydenhuoltoon. Varhaiskasvatuksen lasten osalta oikea yhteydenotto-osoite on oma lääkäri. Mahdollisesta oireilusta pyydetään ilmoittamaan myös varhaiskasvatusyksikön johtajalle.

Mahdolliset kysymykset kaupunki pyytää välittämään sisäilmastotyöryhmän puheenjohtaja Olli Rissaselle, joka tuo kysymykset sisäilmastotyöryhmän käsiteltäväksi.

Lue myös: Sisäilmaongelma: Suoraman koulun korjaustyöt viivästyvät – Uusia selvityksiä tulossa

Lue myös: Suoraman koulussa oireillaan – Neljä vuotta sitten peruskorjatun koulun lattia kupruilee kosteudesta

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän