Suoraman koulussa oireillaan – Neljä vuotta sitten peruskorjatun koulun lattia kupruilee kosteudesta

0
Suoraman koulun rehtori Jyrki Taipaleen (takana) mukaan koulussa on kahdeksan ilmanpuhdistinta. Aliina (vas.) ja Venla keskittyivät jouluaskarteluihin.

Suoraman koulun 1960-luvulla rakennetussa osassa esiintyy oireilua, joka voi liittyä sisäilmaan. Neljä vuotta sitten peruskorjatun koulun lattia- ja ulkoseinärakenteessa on kosteutta.

Luokkien ja käytävän muovimattojen alta löytyneiden vaurioiden lisäksi sisäilmamittauksissa on todettu yhdisteitä, jotka viittaavat pintamateriaalin vaurioihin. Ensimmäisen kerroksen ulkoseinän eristeissä todettiin mikrobikasvua paikoittain. Asiat ilmenevät sisäilmatyöryhmän tiedotteesta.

Kangasalan kunnossapitovastaavan Toni Lahden mukaan merkkiainekokeiden perusteella eristetilasta on ilmayhteys sisäilmaan.

– Kahdeksaan luokkaan on tuotu viime viikolla ilmanpuhdistimet. Rakenteiden kosteusvauriot vaativat korjauksia, joita pohditaan ensi viikon maanantaina ensimmäisessä suunnittelukokouksessa, Lahti kertoo.

– Osa henkilökunnasta on oireillut jo pidempäään, ja he pyrkivät olemaan muissa tiloissa. Toivotaan, että puhdistimista on apua, Suoraman koulun rehtori Jyrki Taipale toteaa.

Taipaleen mukaan puhdistimet käyvät täysillä öisin, päivällä niitä pidetään melun vuoksi hiljaisemmalla.

Lahden mukaan ensimmäiset havainnot mahdollisista rakenteellisista ongelmista tulivat vuosi sitten, kun sisäilmatyöryhmään saatiin ilmoitus oireilusta. Sen jälkeen selvitettiin ilmanvaihdon toimivuutta.

Rakenteiden tutkiminen alkoi kevät-talvella, ja toukokuussa tehtävää jatkoi asiantuntijayritys. Kuntotutkimusten tuloksia esiteltiin henkilöstölle kuun vaihteessa.

– Tutkimusten edetessä todettiin, että vanhassa osassa on muuallakin samanlaista rakennetta, ja niistä löytyi myös kosteutta, Lahti kertoo.

Lahden mukaan valesokkelissa on vaurioita. Lattiarakenteen kosteudenaiheuttajan selvittäminen on vielä kesken. Selvitysten edetessä myös oireilmoituksia tuli hänen mukaansa lisää.

– Teknisen syyn löytämiseksi teemme vuodenvaihteen välipäivinä salaoja- ja viemärikuvauksia, jotta järjestelmien viat saadaan suljettua pois. Ainakaan remontissa ei ole tehty betonivaluja, joissa olisi vedetty muovimattoja kostean päälle, Lahti kertoo.

Suoraman koulun saneeraustöiden takuuaika on ohi. Alustavasti näyttää siltä, että urakoitsija on toiminut suunnitelmien mukaan.

Lahden mukaan kuntotutkimuksia tehtiin myös toisessa kerroksessa ja uudessa osassa, mutta niissä ei havaittu rakenteellisia ongelmia.

 Lopullisten tutkimustulosten valmistuttua tilojen käyttäjien altistumisolosuhteista ja terveysvaikutuksista tehdään vielä arvio.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.