Suositus asettaa kovia tavoitteita kouluruokailulle

0
Suomi on kouluruokailun mallimaa, ja sitä kannattaa vaalia.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi alkuvuodesta uudet kouluruokasuositukset, joihin tähdätään myös Kangasalla.
Tavoitteet ovat korkealla; suositusten mukaan ruokailuun pitäisi varata aikaa puoli tuntia ja lisäksi 15 minuutin välitunti ennen tai jälkeen ruokailun. Tehdyn kyselyn mukaan suurimmassa osassa Kangasalan kouluja ruokailuun on aikaa 20–29 minuuttia, osassa kouluja tämän yli, osassa ali.
Ympäristön pitäisi olla rauhallinen, viihtyisä, siisti ja oppilasmyönteinen, ei jonoja. Tarjolla olisi hyvä olla kaksi pääruokaa ja mahdollisuus ksylitolituotteiden nauttimiseen. Kasvikset kuuluu laittaa menekin takaamiseksi linjastolle ensin, mikä Kangasalla pääosin toteutuukin. Lisää ruokaa hakeville olisi syytä olla oma piste.
– On myös todettu, että malliaterian kuvan pitäminen esillä edesauttaa oppilaita rakentamaan ateriansa oikein, kunnan ravitsemussuunnittelija Hilpi Linjama kertoo.

Ravitsemusneuvottelukunta korostaa oppilaiden osallisuutta. Esimerkkeinä kouluruokapaneeli,
palautejärjestelmä, makuraati, tutustumisvierailut keittiöön, ruokajärjestäjät ja tarjoilijat. Näitä keinoja on Kangasalla jo käytössä.
– Tankkausajattelusta on onneksi jo päästy pitkälle. Sen kertoo jo suosituksen nimikin Syödään ja opitaan yhdessä, Linjama huomauttaa.Linjamaa oli yksi puhuja kunnan henkilökunnalleen ja muille aiheesta kiinnostuneille järjestämässä ravitsemuskoulutuksessa.

Ateria- ja siivouspalvelupäällikkö Hannakaisa Haanpää lupaili, että ateriapalvelu täyttää sille asetetut suositukset sataprosenttisesti. Näin on hankinnoista alkaen.Kotimaisuusaste on 80 prosenttia. Käytetty liha ja maito on suomalaista, satokauden aikana myös vihannekset. Syyskuussa kunnassa siirrytään luomumaitoon.
Ruoka-annoksen hinta on Kangasalla 2,76 euroa, josta raaka-aineiden osuus on 82 senttiä. Haanpään mukaan summa on riittävä ja kestää vertailun.

– Viime vuosina sokerin määrää on tietoisesti vähennetty ja salaattien osuutta lisätty. Kouluruoka on vähäsuolaista, mikä saattaa olla syynä siihen, ettei se maistu kaikille, hän totesi ja muistutti, että kouluateria auttaa jaksamaan vain, jos sen syö.
Tilastojen mukaan Pirkanmaan yläkoululaisista 70 prosenttia käy kouluruokailussa päivittäin ja 23 prosenttia syö aterian kaikki osat.
Kouluruoka on kuitenkin oleellisen tärkeä osa, sillä se kattaa noin kolmanneksen oppilaan koko päivän energiantarpeesta.

Osastonhoitaja Anu Bjurström suun terveyspalveluista  toi koulutustilaisuuteen tilastotietoja. Lasten suun terveydentila on heikentynyt huomattavasti ja hampaita paikataan paljon. Kangasalan lapsista on viisivuotiaana täysin tervehampaisia 92 prosenttia. Ensimmäisellä luokalla luku on 87, viidennellä 43 ja kahdeksannella luokalla enää 33 prosenttia. Suomalaisten lasten sokerinsaanti ylittää suositukset keskimäärin jo 2–3-vuotiaana.

Kangasalan suun terveydenhuolto on mukana kampanjassa, joka haastaa Kangasalan ja Pälkäneen aikuiset ohjaamaan lapsia terveellisimpiin valintoihin.Bjurström antaa yhden esimerkin: –  Olisi hienoa, jos päiväkodeissa ja kouluissa voitaisiin kokonaan luopua syntymäpäiväsankarin tuomista karkeista. Sopisivatko tilalle vaikka tarrat?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.