Arjessa mukana Suvi Rosellin esikoisteoksen päähenkilö herää pahimpaan painajaiseensa

Suvi Rosellin esikoisteoksen päähenkilö herää pahimpaan painajaiseensa

0
Suvi Rosellin esikoisteoksessa perinteiset ja vapaamieliset arvot törmäävät toisiinsa. ˗ Kyse ei ole uskonnollisesta romaanista. Kuka tahansa voi ottaa muut ihmiset huomioon tekemisissään ja sanomisissaan, hän painottaa.
Suvi Rosellin esikoisteoksessa perinteiset ja vapaamieliset arvot törmäävät toisiinsa. ˗ Kyse ei ole uskonnollisesta romaanista. Kuka tahansa voi ottaa muut ihmiset huomioon tekemisissään ja sanomisissaan, hän painottaa.

Toimittajan työ ei kuulunut Suvi Rosellin nuoruuden haaveisiin toisin kuin kirjan kirjoittaminen. Ovi tosipohjaisten, tarinan muotoon puettujen juttujen maailmaan kuitenkin avautui parikymmentä vuotta sitten Kangasalan Sanomissa, jossa hän oli suorittamassa opintoihinsa liittyvää harjoittelua.

Ammattikirjoittajan uralle antoi tietämättään vauhtia myös Kangasalla asuva tenori Pentti Hietanen, joka Ilmajoen musiikkijuhlilla kehaisi Rosellin kirjoittajan taitoja juuri oikealle ihmiselle. Suositukset kantautuivat Kurikka-lehteen, jonne Roselli kelpuutettiin tekemään juttuja opintojensa ohessa.

Pohjanmaa sai jäädä, kun opinnot päättyivät. Roselli jatkoi tarinointia Pirkanmaan Sanomissa, jonka toiminta parin nimen- ja linjanmuutoksen jälkeen hiipui. Se tiesi viime keväänä pistettä myös Rosellin työlle toimittajana.

­ – Aloitin viime syksynä matkailualan opinnot, sillä toimittajan työtä tuskin enää löytyy Tampereen seudulta tällaiselle alan tutkintoa suorittamattomalle.

Kaikesta huolimatta Roselli sanoo olevansa kiitollinen jo kokemastaan ja kohtaamisistaan.

– Toimittajuus on loistava koulu kirjailijaksi mielivälle. On palkitsevaa muokata kulloisenkin haastateltavan sanomisista tarinallinen juttu, joka pitää lukijan otteessaan.

Esikoisteos sai odottaa, koska ensin piti kerätä tarinansiemeniä sekä rakentaa kirjoittajan identiteetti ja oma ääni.

Suvi Roselli

Ensimmäinen oma tarina tallessa

Elämänsä ensimmäiset 19 vuotta Suoramalla asunut Roselli muistaa jo hyvin nuorena haaveilleensa oman kirjan kirjoittamisesta.

­ – Olen aina nauttinut tarinoiden kuuntelemisesta ja kirjoittamisesta. Ensimmäinen itse kirjoittamani tarina on yhä tallessa äidilläni. Sen syntyaikaan en ollut vielä vuosilla pilattu.

Teini-iässä Roselli löysi kirjoittamisesta kanavan itsensä ilmaisemiseen sekä tunteiden ja asioiden pohtimiseen. Kirjahaaveensa hän antoi rauhassa kypsyä.

– Esikoisteos sai odottaa, koska ensin piti kerätä tarinansiemeniä sekä rakentaa kirjoittajan identiteetti ja oma ääni. Myös aihe odotutti itseään.

Toissa vuonna siemenistä alkoi versoa romaani, jonka kantavia teemoja ovat arvoristiriidat ja omien rajojen asettaminen – kummatkin Rosellille erittäin merkityksellisiä asioita.

Hän mieltää itsensä syvälliseksi pohdiskelijaksi, joka kaihtaa toimimasta vain omien halujensa mukaan hetken mielijohteesta.

– Tahdon perusteellisesti pohtia, millaisia seurauksia toimillani on niin muille ihmisille kuin laajemmaltikin: toiminko moraalisesti oikein vai väärin. Ahdistun nykypäivälle tyypillisestä itsekkyydestä, jonka varassa moni tekee valintansa toiset unohtaen.

Esikoisteoksen suhteen Roselli tosin teki valinnan oman haaveensa toteuttamiseksi. Sinne, minne en tahdo on omakustanne.

– Lähetin käsikirjoituksen pariin kustantamoon, mutta sitten päätin näin. Halusin saada kirjani valmiiksi, en myyntilistojen kärkeen.

Kuten Alinallekin, myös Rosellille omien ajatusten ja mielipiteiden julkituominen etenkin moraalikysymyksissä voi olla toisinaan vaikeaa.

Omat rajansa voi määritellä

Rosellin kirjan päähenkilö on perinteisiä arvoja ihannoiva nuori nainen, Alina. Hän tahtoo hyvää kaikille: naapuruston mummoille ja lapsille, itselleenkin.

Alinalta riittää aikaa ja lämpimiä sanoja. Hän varjelee itseään mielipahalta välttelemällä ahdistavaksi arvelemiaan tilanteita. Itsesuojelu kuitenkin pettää, ja Alina sananmukaisesti herää pahimpaan painajaiseensa.

– Halusin kuvata vaikeaa ihmissuhdetta, jossa heikompi ei pysty pitämään puoliaan vaan alistuu vahvemman tahtoon. Mistä alistuva saa voimaa, jotta voi ponnistaa irti ja tuntea tehneensä hankalassa tilanteessa oikein?

Vuoropuhelujen kautta lukijalle avautuvat väylät, jotka auttavat Alinaa määrittelemään rajansa uudelleen.

Roselli painottaa, ettei Alinan tarina ole Suvin tarina.

– Mukana on jossain määrin tapahtumia omasta elämästäni, mutta juonen ehdoilla sekoittuneina kuvitteelliseen kokonaisuuteen. Luonteenpiirteissämme ja arvoissamme on sen sijaan yhtäläisyyksiä.

Kuten Alinallekin, myös Rosellille omien ajatusten ja mielipiteiden julkituominen etenkin moraalikysymyksissä voi olla toisinaan vaikeaa.

– Kokemus on opettanut minut tarvittaessa salaamaan todelliset ajatukseni ja tietyllä tapaa typistämään itseäni, jotta en loukkaisi toisia näkemyksilläni.

Lupa kulkea omaa tietään

Esikoisteoksellaan Roselli haluaa virittää arvokeskustelua asioista, joita ei sosiaalisen median pinnallisessa viestintävirrassa käsitellä.

– Asioita voi muuttaa, vaihtoehtoja löytyy. Jokaisella on lupa olla oman tiensä kulkija, joka kyseenalaistaa vallalla olevia ajatus- ja toimintamalleja.

Roselli sanoo elämänkokemustensa niin hyvässä kuin pahassakin muokanneen hänestä herkän ja vahvan.

– Vahvan, muttei kovaa.

Aika näyttää, siirtyvätkö nuo kokemukset tekstiksi kirjan sivuille. Jos, niin teemoiksi saattavat nousta koulukiusaaminen ja läheisriippuvuus.

Suvi Roselli
Ikä:
43 vuotta
Perhe:
puoliso Marko Roselli ja 2 tytärtä                    
Suosikkikirjat:
Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla ja Alex Haleyn Juuret

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän