Synttäreitään juhlinut Viljami aloitti juhlapäivänsä koronarokotteella – Kangasalla rokotettu jo muutamia satoja 5-11-vuotiaita

0
Viljami Uusitalo kävi äitinsä Annika Uusitalon kanssa hakemassa koronarokotteen keskusterveysasemalta tiistaina. Rokotteen jälkeen hän lähti juhlimaan 7-vuotissyntymäpäiväänsä. Kuva: Heli Keskinen

Viljami Uusitaloa hymyilyttää. Etukäteen jännittänyt koronarokotus on takana päin, ja nyt on aika siirtyä tärkeimpään; 7-vuotissyntymäpäivän juhlintaan.

– Vähän se sattui, ei paljon, hän sanoo keskusterveysaseman odotusaulassa.

Viljamin äiti Annika Uusitalo kertoo hänelle olleen itsestään selvää, että myös lapselle otetaan koronavirusrokote heti, kun se vain on mahdollista.

– Tämä antaa suojaa tautia vastaan. Itselläni on kaksi rokotetta ja tiesin, ettei se aiheuta pahoja sivuoireita, Annika Uusitalo sanoo.

Aamulla otetun rokotteen jälkeen Uusitalojen päivän jatkosuunnitelma on valmis.

– Äiti lupasi, että menemme tästä suoraan Tampereelle ostamaan minulle syntymäpäivälahjaa. Ajattelin valita Ninjago-legopaketin, Viljami hymyilee.

Kangasala muuta maakuntaa edellä

Kangasalan kaupungin hoitotyönjohtaja Jenni Aunio-Ahmavuo kertoo, että rokotukset etenevät Kangasalla tällä hetkellä erittäin hyvin.

– Olemme hieman Pirkanmaan ja koko Suomenkin keskiarvoa edellä rokotuksissa. Tällä hetkellä tilanne on se, että kaikki tarjolle tulevat ajat eivät enää edes mene, Aunio-Ahmavuo sanoo.

Muun muassa Tampereella kaikkien 5-11-vuotiaiden rokotusten ajanvaraus aukesi vasta alkuviikolla. Kangasalla ikäryhmää on rokotettu jo vuodenvaihteesta asti.

Tähän mennessä ikäryhmästä on rokotettu muutamia satoja lapsia. Aunio-Ahmavuon mukaan Kangasalla lasten kohdalla ei ole raportoitu rokotteiden aiheuttamista komplikaatioista.

Lapsille annettava koronarokotus on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapselle käytetään pienemmän annoksen valmistetta. Tehosteannos voidaan antaa 6-12 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta.

5-11-vuotiaat tulevat rokotukselle ensisijaisesti huoltajan kanssa. Rokottamiseen tulee olla molempien huoltajien suostumus.

Kouluille ei ole ainakaan toistaiseksi suunnitteilla erillisiä rokotuspäiviä.

– Massarokotuksia ei suunnitella kouluille lähinnä sen vuoksi, millaisia kokemuksia saimme 12-15-vuotiaiden rokotuspäivistä. Niille ei tullut tarpeeksi nuoria, koska suurin osa haluaa kuitenkin käydä hakemassa rokotteen omien vanhempien kanssa esimerkiksi terveysasemilla tai walk in -tapahtumissa, Aunio-Ahmavuo kuvaa.

Yhteistyötä työterveyshuollon kanssa

Myös muiden ikäryhmien rokotukset kulkevat Aunio-Ahmavuon mukaan tällä hetkellä jouhevasti. Eniten haetaan lasten rokotteita sekä kolmansia rokoteannoksia.

Kaupunkilaiset ovat ihmetelleet sitä, miksei Kangasalla tehdä yhteistyötä työterveysyksiköiden kanssa. Aunio-Ahmavuo huomauttaa, että yhteistyötä on tehty jo viime keväästä asti.

– Yksityisiltä terveysasemilta on lähetetty meille henkilökuntaa rokottajaresursseiksi. Lisäksi meiltä on toimitettu työterveysasemille rokotteita, jotta sieltä on voitu käydä antamassa niitä suoraan esimerkiksi työpaikoilla, Aunio-Ahmavuo huomauttaa.

Tiiviimpään yhteistyöhön ei tällä hetkellä ole hänen mukaansa tarvetta, sillä vapaita aikoja on Kangasalla tarjolla hyvin.

Myös walk in -tapahtumia järjestetään jatkossakin. Tapahtumissa voi hakea rokotteen ilman ajanvarausta.

Seuraava walk in -päivä järjestetään ensi sunnuntaina keskusterveysasemalla kello 8.30-15 ja tiistaina Sahalahden terveysasemalla kello 8.30-15.

Viimeisimmissä tapahtumissa ei ole syntynyt suuria ruuhkia.

– Loppiaisena ja viime viikonloppuna järjestetyissä päivissä olisi voinut olla väkeä enemmänkin. Olimme varautuneet huomattavasti suurempaan ihmismäärään, Aunio-Ahmavuo sanoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.