Syntymäpäivän kynnyksellä Seppo Jarvan mielessä on päällimmäisenä kiitollisuus

0
Seppo Jarva muistuttaa, että kannamme kaikki historiaa mukanamme. Siksi se on hyvä tuntea.

Pian 60 vuotta täyttävän kirkkoherra Seppo Jarvan juhlapäivää vietetään huomenna sunnuntaina, jonka kirkollisena aiheena on kiitollisuus.
Sama tematiikka jatkuu koko juhlapäivän ohjelmassa, ja hän haluaa nostaa kiitollisuuden esiin myös syntymäpäivähaastattelussaan.

– Tässä vaiheessa ikävuosia voin sanoa, että kiitollisuuden aiheita on paljon. Olen saanut elää rauhallista, mutta silti erittäin mielenkiintoista elämää. Missään vaiheessa en onnekseni ole joutunut miettimään elämän mielekkyyttä tai pohtimaan, olenko oikeissa hommissa.

– Sanalla sanoen elämä on sujunut johdatetusti, kirkkoherra pohtii.

Kaikissa työpaikoissaan Jarva on kokenut olevansa tarvittu. Hänen osaamistaan on osattu hyödyntää, ja hän itse on päässyt kehittymään tehtävissään. Vuorovaikutteinen yhteistyö, jossa kumpikin osapuoli antaa ja saa, on ihanteellinen.

15 vuotta Kangasalan kirkkoherrana olleelle Jarvalle on tärkeää, että henkilökunta tuntee johtajansa ja tämän periaatteet. Näin ollen ihmiset uskaltavat tehdä itsenäisesti päätöksiä. Molemminpuolisen luottamuksen periaatteiden mukaisesti johtaja myös seisoo tarpeen tullen työntekijänsä takana.

Seurakunnan toimintaympäristön muuttuessa kirkkoherra kannattaa lämpimästi erilaisia tapoja kohdata ihmisiä. Kirkon on mentävä ihmisen luo, ei päinvastoin. Jo toteutuneita hyviä esimerkkejä Kangasalla ovat muun muassa citypapin ja perheterapeutin toimet.

Talousarviossa oleva inno­vaatio­raha kannustaa omalta osaltaan uusiin kokeiluihin. Summan varaaminen on Jarvan mukaan ennen kaikkea symbolinen signaali.

– Osa uusista kokeiluista voi jäädä käytäntöön, osa ei. Tämä riski on otettava. Opimme ehkä kuitenkin eniten epäonnistumisista.
Luottamushenkilöt saavat kiitosta halustaan kehittää toimintaa.

– Heidän kanssaan ei ole tarvinnut taistella, Jarva hymyilee.

– Myös kaikki talousjohtajamme ovat vieneet seurakuntaa eteenpäin toiminnan, ei säästämisen kautta, hän sanoo.

Opettavainen kokemus. Näin Jarva kuvailee kolmen vuoden pestiä Pikkolan yläasteen opettajana 1980–90-lukujen taitteessa. Tuhannen oppilaan laitos järkytti joitakin ulkopuolisia, mutta Jarvan mukaan koulu oli hyvin johdettu ja huomattavasti mainettaan parempi.

Hän oppi tuntemaan yläasteiän hankaluudet ja sai huomata, että oma paikka elämässä löytyy lähes kaikille. Kirkkoherran virkaan tultuaan hän pääsi ilokseen vihkimään entisiä oppilaitaan tai kastamaan heidän lapsiaan.

– Emme koskaan saisi ajatella, että jonkun elämä on ennalta määrätty. Aikuisen lausumista vääristä sanoista voi pahimmassa tapauksessa tulla itseään toteuttava ennuste.

Kun vapaa-aikaa liikenee, Jarva viettää sitä mieluusti reserviläistoiminnan parissa.

Seurakunnan ja reserviläisjärjestöjen yhteistyössä järjestämät itsenäisyyspäivän ja kaatuneiden muistopäivän juhlallisuudet sankarihautausmaalla ovat hänestä olennainen osa suomalaista perinnettä.

– Veteraanien rivit harvenevat. On tärkeää, että heidän tekonsa pysyvät muistissa ja tunnemme historiamme.
Iltapainotteinen työ sallii toisenkin harrastuksen, joka on Lions Club -toiminta.

Jarva näkee, että kirkkoherran on tarpeellista verkostoitua omalla paikkakunnallaan. Sitä paitsi toiminta ihmisten parissa on hänestä mukavaa.

Hän muistuttaa että koko Kangasalan kaupunki kaikkine seuroineen ja yhdistyksineen ajaa yhtä ja sama asiaa; kaupunkilaisten hyvinvointia.

Seppo Jarvan syntymäpäiväjuhlat sunnuntaina 22.9. alkavat kello 10 messulla kirkossa. Kahvit Pitopalvelu Mäkimaalla kello 11.30 ja konsertti kello 17 kirkossa. Ei kukkia eikä lahjoja. Mahdolliset muistamiset Kangasalan seurakunnan tilille OP FI 5251 0400 1000 2073, viestikenttään maininta Kirkkoherra 60 v. Tuotto ohjataan ystävyysseurakunnille aids-orpojen parissa tehtävään työhön Tansanian Mwikassa ja nuorisotyöhön Viron Põltsamaalla. Myös messun kolehti menee näihin kohteisiin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.