Syyslomakartoilla

0

Jotta välttyisin kaikenlaisen syysmyräkän aiheuttamalta pahoinvoinnilta, olen tiukasti päättänyt nauttia maakrapuna olemisesta. Mahdollisuuksia tähän tarjoutuu yltäkylläisesti lähimaastosta kulttuurikompassin avulla.
Kuukauden kuluttua alkava syyslomakausi pistää puolestaan monessa kodissa viimeistään nyt hakemaan kalkulaattorit ja kartat esille; minne suunnata vai suunnatako minnekään?
Koulujen lomakausien rytmittämän lomakalenterin lopputulemat ovat ylihinnoiteltuja ja ruuhkaisia sesonkeja, jotka käyvät perheiden kukkaroille. Silloin syntyy eittämättä mieleen kiusaus siirtää lomaa viikolla tai parilla, mikäli suinkin mahdollista.
Mutta mitäpä siitä tuumataan työpaikalla nimeltä koulu?

Nyt on jälleen se aika, kun Kangasalan kunnan koulujen omille sivuille ja Wilma-tiedotusjärjestelmästä kotikoneille on pompahtanut erilaisia syystiedotelehdyköitä. Nopealla satunnaisvilkaisulla niistä löytyy otsikoita: loma-aikojen siirrot ja huoltajan vastuu lapsen oppimisesta.
Kouluopetus seuraa lasta kuin takiainen, vaikka oltaisiin omalla anotulla lomalla. Tuttu opettaja vaihtuu silloin vastuulliseen huoltajaan ja etukäteen sovittuihin koulutehtäviin.
Omalomalle nikkaroitu henkilökohtainen työjärjestys merkitsee opettajalle aina töitä töiden päälle, joten toisen loma on toisen lisätyö.
Maailma on suuri oppikirja, ja matkailu avartaa aina, vaikka retki ulottuisi vain tuttuun lähimaastoon. Oppi ei ehkä kaada ojaan, mutta tutuilta poluilta poikkeaminen on soveltuvin kääntein toivottavaa läpi koko elämän.

Käteeni sattui tarttumaan kirjastossa, paperinkerääjä kun olen, Kangasalan Kulttuurikortteli kutsuu -esite. Kutsu kuului: tehdään yhdessä Kulttuurikortteli.
Aiemmin olen kritisoinut Visit Kangasala -maantievarsimainosta, jossa tyttönen kellii suu avoimena kuvitteellisella nurmella. Toivottavasti hän vihdoin syksyn saavuttua saa edes lehtipeiton lämmittämään. Muuten tämä matkailukutsu alkaa elää katsojalleen aivan muuta kuin mihin se oli varmaankin tarkoitettu.
Sen sijaan Kulttuurikortteli-esite on toisenlainen Kangasala: omintakeinen ja rohkea. Esitettä lukiessani kompassini korvaa kartta, josta löytyy olennainen tieto helposti ja selkeästi.
Tyylipisteitä ropisee kuin sieniä sateella. Kaikkea ei tarvitse olla saatavilla vain netissä.

Toinen Kangasalan kulttuurikortteliesite on tallennettu mieleeni. Tosin esite on myös saatavilla paperiversiona taiteilija Maaretta Murasen kuvituksin.
Kangasalan Lepokoti on tapahtumia ja juhlia tupa täynnä ympäri vuoden. Lisäksi koti kunnioittaa alkuperäistä ajatustaan luovuttaa huone korvausta vastaan eri alojen taiteilijoille ja tieteentekijöille sekä satunnaisille matkailijoille.
Tunsin muutama viikko sitten olleeni olennaisen äärellä. Tuijotin silmästä silmään mustavalkoista kulkurikissaa Lepokodin saunakammarin ikkunasta. Mistähän lie sekin kotoisin?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.