Taajama-alueelle keskittyvä muovinkeräys ei ole innostanut kangasalalaisia taloyhtiöitä

0
Kangasalan Kesossa asuva Riitta Arola lajittelee muovit kotona ja tuo ison lastin Prisman ekopisteeseen tarpeen mukaan, yleensä kuukauden tai kahden välein. – Muovinkierrätys tuntuu luontevalta. Muovisaastetta on ihan riittävästi ja liikaakin. Kaikki mitä saadaan talteen on hyvä, hän toteaa.
Kangasalan Kesossa asuva Riitta Arola lajittelee muovit kotona ja tuo ison lastin Prisman ekopisteeseen tarpeen mukaan, yleensä kuukauden tai kahden välein. – Muovinkierrätys tuntuu luontevalta. Muovisaastetta on ihan riittävästi ja liikaakin. Kaikki mitä saadaan talteen on hyvä, hän toteaa.

Pirkanmaan Jätehuolto aloitti kiinteistökohtaisen muovipakkausten keräämisen Kangasalla vuoden alusta.

Palveluasiantuntija Sari Lehtisen mukaan keräys ei ole vielä saavuttanut suurta suosiota.

– Tähän mennessä viisi kiinteistöä on lähtenyt mukaan ­keräykseen, Lehtinen keroo.

Kangasalla muovipakkausten keräysalue on ydiskeskusta ja sen ympärillä olevat taajama-alueet. Esimerkiksi Sahalahdella sijaitsevat taloyhtiöt eivät voi ostaa muovinkeräystä.

– Keräysalue on mietitty tarkkaan ympäristöhyöty huomioiden. Ei ole hyödyllistä lajitella, jos keräysauto kuormittaa ympäristöä enemmän kuin kerättävästä jätteestä saadaan hyötyä, Lehtinen toteaa.

Taloyhtiöt voivat liittyä keräykseen omalla syväsäiliöllä. Pirkanmaan Jätehuolto myös vuokraa maan pinnalle asennettavia pintasäiliöitä.

Lehtinen kertoo, että muovipakkaussäiliön tyhjennyshinta on hieman edullisempi kuin sekajätteen.

Muovit päätyvät Pirkanmaalta Fortumin muovijalostamoon Riihimäelle.

Mutta onko muovien kierrättäminen ekoteko, kun niitä joudutaan kuljettamaan pitkiä matkoja?

Lehtisen mukaan kierrätyksessä on huonoja ja hyviä puolia.

Muuovipakkauksista pystytään hyödyntämään vain osa ja lopusta tehdään energiaa.

– Jos muovipakkaukset laittaa sekäjätteen joukkoon, ne hyödynnetään energiana Tammervoimassa, Lehtinen kertoo.

Etenkin monikerrosmuovista valmistettujen ­elintarvikepakkausten jalostaminen uudelleen on hankalaa.   Lisäksi muovi on erittäin kevyt materiaali, joten kertymät eivät ole kovin suuria.

Lehtinen kuitenkin huomauttaa, että materiaalien talteenotto on hyödyllistä. Kierrätykseen ohjaavat myös EU:n kierrätystavoitteet.

Omakotikiinteistöjen asukkaat voivat viedä muovit ekopisteisiin, joita ylläpitää pakkausmateriaalien tuottajien edustaja Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy.

Kangasalla palveli aikaisemmin 12 ekopistettä, joista neljässä kerättiin myös muovia.

Viime viikolla Rinki lopetti niistä yhden, Vatialan- ja Holvastien risteyksessä sijaitsevan pisteen.

Ringin Länsi- ja Pohjois-Suomen aluepäällikön Harri Patanan mukaan kaupunki kehotti siirtämään pistettä liikennejärjestelyiden vuoksi, mutta uutta paikkaa ei löytynyt. Muovinkeräysastiat ovat 10 kuutiometrin kokoisia ja niiden eteen tarvitaan 17 metriä tilaa.

Tällä hetkellä muoveja voi viedä kolmeen ekopisteeseen,jotka sijaitsevat S-marketin parkkipaikalla, Ellintiellä K-supermarketin läheisyydessä ja Prisman pihassa.Pisteitä ei ole ainakaan toistaiseksi tulossa lisää.

– Katsoimme, että Prisman keräyspiste toimii Vatialan- ja Holvastintien risteyksestä poistetun korvaajana, Patana kertoo.

Prisman pisteellä muovi- ja kartonkipakkausten keräys hoidetaan puristimilla, joten niihin mahtuu enemmän jätettä kuin pintakeräysastioihin.

Patanan mukaan S-marketin keräysastiaan tuodaan runsaasti muoveja ja se täyttyy nopeasti. Ellintien keräysmäärät ovat pienempiä.

Patana kertoo, että muovinkeräyspisteitä käytetään pääasissa oikein. Enemmän harmia aiheuttaa ekopisteille toisinaan tuotavat, sinne kuulumattomat jätteet, kuten huonekalut, kodinkoneet ja rakennusjätteet.

Aluejätepisteet pysyvät paikoillaan kesän

Pirkanmaan Jätehuolto harkitsi viime kesänä Pelisalmen aluejätepisteen poistamista, koska sinne tuotiin paljon pisteelle kuulumatonta tavaraa.

Pistettä ei kuitenkaan lakkautettu eikä olla toistaiseksi lakkauttamassa.

 – Alueella on kuitenkin suuri määrä pistettä oikein käyttäviä mökkiläisiä, aluepäällikkö Tero Haapala perustelee.

Tänä vuonna jonkin verran harmia ja lisätyötä on aiheuttanut Sahalahdella sijaitseva Moltsiantien piste.

Haapala kertoo, että Moltsiantien kaltaisiin, isomman tien läheisyydessä tai levähdysalueilla sijaitseviin aluejätepisteisiin, jätetään usein niille kuulumatonta jätettä.

Myös muiden kuin haja-asutusalueiden asukkaiden on helppo kipata jätekuorma pisteelle. Toisinaan jäteauton kuljettajaa voivat odottaa esimerkiksi remonttijätteet tai huonekalut, jotka pitäisi viedä itse ­Kangasalan tai Kuhmalahden jäteasemalle tai Tarastenjärven kaatopaikalle.

Haapalan mukaan aluejätepisteitä käytetään Kangasalla kuitenkin pääasiassa hyvin ja ongelmat keskittyvät muutamille tietyille paikoille.

Hän kertoo, että Kangasalan aluejätepisteiden sijaintia ja määrää tarkastellaan uudelleen syksyllä.

– Kesken kesän ei ole tulossa muutoksia.

Jätepisteet ovat täysimmillään helteisten kesäviikonloppujen jälkeen, vaikka suurimpia niistä tyhjennetään myös viikonloppuisin.

Kaikki pisteet tyhjennetään yleensä vähintään kaksi kertaa viikossa.

– Moltsiassa ja Pelisalmella käydään kolme kertaa.

FAKTA

  • Keräykseen saa laittaa: elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, pesuaine- ja shampoopakkaukset, muovipullot, -kanisterit ja -purkit (mieluiten litistettynä) sekä muovipussit ja -kääreet.
  • Ei saa laittaa: sekäjätettä, PVC-pakkauksia, muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia.
  • Irrota pakkauksista korkit ja kannet ja laita ne oikeaan keräykseen erillään.
  • Pakkausten tulee olla tyhjiä, puhtaita ja kuivia.
  • Lähde: Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.