Taakse jää 35 vuotta kirjastoelämää

0
Kirjastosihteeri Mervi Kortelahti jää perjantain jälkeen vapaalle työelämän kuvioista. Takana on 35 vuotta Kuhmalahden kirjaston palveluksessa.

Kirjastosihteeri Mervi Kortelahti tekee ensi perjantaina viimeisen työpäivänsä Kuhmalahdella.

Hän tuli kylälle 35 vuotta sitten aikana, jolloin kunnan pääkirjasto sijaitsi Pohjan koulun nykyisessä opettajainhuoneessa.

Padasjoen nuorisosihteerinä työuransa aloittanut Kortelahti muutti Kuhmalahdelle löydettyään sieltä itselleen aviomiehen. Muuton jälkeen alkoi seuraavan työpaikan etsiminen.

– Mietin, mahtaako täällä olla edes kirjastoa. Olihan sellainen olemassa, ja siellä oli vieläpä kirjastonhoitajan tehtävä auki.

Kortelahti haki paikkaa, jonka hän myös sai. Hän oli sattumoisin ainoa hakija.

Määräaikaisena alkanut työsuhde muuttui vakinaiseksi sen jälkeen, kun kirjastotoimen pätevyyteen tarvittavat opinnot olivat koossa.

Pari ensimmäistä työvuotta kuluivat kirjaston kannalta vaatimattomissa oloissa. Kirjastotalo valmistui vuonna 1984.

– Uudet tilat olivat huikea edistysaskel. Siitä alkoi kehitys nykyaikaiseksi kirjastoksi, Kortelahti painottaa.

Kirjaston laajennus valmistui vuonna 2008.

Kävijämäärä pysyi pitkään totutulla hyvällä tasolla. Kuhmalahden liitos Kangasalaan kolme vuotta myöhemmin ei vienyt kirjastolta asiakkaita.

Kun Kuhmalahden sivuterveysasema sulki ovensa reilut kaksi vuotta sitten, kyläläisten kirjastokäynnit alkoivat vähentyä.

Kirjaston ovi käy kuitenkin edelleen kohtalaiseen tahtiin. Palvelut ovat monipuolistuneet nykyajan hengen mukaisesti.

– Kirjastossa toimii Postin palvelupiste, josta kirjaston henkilöstö huolehtii. Postipalvelut ovat tuoneet lisää asiakkaita, ja ne myös istuvat hyvin kirjaston toimenkuvaan, Kortelahti arvioi.

Kirjastotyön sisältö on mullistunut monelta osin kuluneiden vuosikymmenten aikana. Kirja- ja lainaustietojen hallinta perustui alkuun käsin ylläpidettyyn kortistoon ja kirjanpitoon.

Sittemmin Kortelahti on käyttänyt useita sähköisiä kirjastojärjestelmiä. Nyt Kuhmalahden kirjasto on osa Tampereen seudun Piki-kirjastoja.

Sähköiset palvelut laajenevat jatkuvasti.

– Kirjastojen verkottuminen on hieno asia. Nyt asiakas voi tilata kirjan mistä tahansa kirjastosta, ja asiakkaat käyttävätkin palvelua ahkerasti.

Kirjat ovat olleet Kortelahdelle aina tärkeä osa elämää. Ne antavat mahdollisuuden uppoutua toisiin maailmoihin.

Lukeminen on ollut tärkeää myös työn kannalta. Esimerkiksi uutuustilauksien tekeminen on vaikeaa ilman tuntumaa eri kirjailijoiden tuotantoihin.

Asiakkaat pyytävät lukusuosituksia. Jotkut etsivät tiettyä kirjaa tietämättä kirjan tai kirjailijan nimeä.

Kortelahti löytää joskus juuri sen, mitä toinen etsii.

– Kun asiakas on tyytyväinen, itsellekin tulee hyvä mieli. Ihmisten kohtaaminen on ollut tämän työn parasta antia.

Eläkevuodet koittaisivat Kortelahdelle kahden vuoden kuluttua. Viime vuodelle osunut vakava sairaus asetteli asioita uudenlaiseen tärkeysjärjestykseen, ja siksi hän jää jo nyt pois työelämästä.

Sairasloman aikana Kortelahti sai huomata, että kirjaston elämä jatkuu ilman häntäkin. Työ on edelleen mukavaa, mutta mieli kaipaa jotain muuta.

– Haluan nauttia elämästä ilman aikatauluja ja herätyskelloa.

Lopettamispäätös syntyi lopulta pitkän mietinnän tuloksena. Kortelahti arvelee, että hänelle tulee ikävä erityisesti kirjastossa asioineita ja tutuiksi tulleita ihmisiä.

Kortelahti on kasvanut kiinni Kuhmalahteen, ja siellä hän aikoo myös pysyä.

– Elämäni on jatkossa lähinnä liikuntaa, lukemista ja laiskottelua. Lähden myös ihmisten ilmoille, joten tapaamme varmasti tuttujen kanssa edelleenkin, Kortelahti vakuuttaa.

Kuhmalahden kirjasto juhlistaa Mervi Kortelahden viimeistä työiltaa pienimuotoisella konsertilla kirjaston tiloissa. Konsertti alkaa torstaina kello 18, ja kahvia on tarjolla kello 17 lähtien.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.