Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Taidetta ja taiteilijoita Kangasalta

Kimmo Pyykkö -taidemuseon uusi näyttely Kohtauspaikkana Kangasala esittelee paikkakunnalla vaikuttaneita taiteilijoita ja toisaalta Kangasalaa taideteosten aiheena. Lauantaina 16.9. avautuvassa näyttelyssä on mukana 59 teosta 40 eri taiteilijalta.

Uutiset - 16.9.2017 kello 8.00
Juha Jäntti
Taidetta ja taiteilijoita Kangasalta
Kuvanveistäjä Alpo Sailo on ikuistanut pronssiin Kesäpäivä Kangasalla -laulun säveltäjän, Gabriel Linsénin. Einar Ilmoni on puolestaan maalannut vahvatunnelmaisen omakuvan. Teoksia esittelee näyttelyn kuraattori, taidemuseon intendentti Soila Kaipiainen.

Nyt avautuva näyttely sai alkunsa, kun Kangasala-talon hallitus tilasi näyttelyn sen nimen mukaisella teemalla. Taidemuseon intendentti Soila Kaipiainen on käynyt valmistelutyön yhteydessä läpi suuren määrän kotimaista taidetta ja taiteen tekijöitä.

– Oli todella mielenkiintoinen matka selvittää taiteilijat ja teokset, jotka liittyvät jollakin tavalla Kangasalaan. Tavoitteeni on ollut esitellä laaja kirjo tekijöitä eri aikakausilta, Kaipiainen kertoo.

Vanhimmat esille saadut työt ovat 1800-luvun puolivälistä. Uusimmat ovat valmistuneet tämän vuoden aikana. Esillä on teoksia nykypäivän nuorista taiteilijoista varhaisempien aikojen tunnettuihin nimiin.

Teokset ovat peräisin eri taidemuseoiden kokoelmista ja yksityishenkilöiltä. Mukana on maalauksia ja veistoksia, jotka ovat harvoin yleisesti nähtävillä.

Magnus von Wrightin neljä lyijykynäpiirrosta Sorolasta ja Kirkkoharjulta 1800-luvulla ovat näyttelyn harvinaisempaa antia. Työt kuuluvat Ateneumin taidemuseon kokoelmiin. 

Tunnetuimmista taiteilijoista mukana ovat esimerkiksi Wäinö Aaltonen, Emil Wikström ja Alpo Sailo. Kangasalan omina tekijöinä nousevat esille Mauno Juvonen ja Einar Ilmoni, Martta Aarnikotka ja Kauko Rantala.

Paikkakunnalla nykyisin työskenteleviä taiteilijoita ovat Aaron Helo, Anssi Kasitonni, Maria Stereo, Marianne Laiti, Anitta Toivio ja Leena Vainio.

Näyttely tuo esille Kangasalan maisemia ja tunnelmia. Mukana on myös henkilökuvia maalauksina ja veistoksina. 

– Tämä on yhden ihmisen näkemys ja valinta siitä, mitä kaikkea on Kangasala. Näyttely on tarina historiasta tähän päivään osin tuttujen, osin vähemmän tunnettujen näkymien kautta, Kaipiainen luonnehtii.

Yleisö pääsee tutustumaan näyttelyyn avajaispäivänä klo 11-13, jolloin taidemuseoon on vapaa pääsy.

 

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös