Taistelu kuntalaisten kuulemisen puolesta

0
Eino I Gustafsson, Mauno Ruokonen ja Terttu Koivisto ovat aktiivisia kansalaisia, joiden mielestä kuntalaisten ääntä olisi pitänyt kuulla kaupunkinimitysasiassa.

Kangasalalainen Terttu Koivisto ei jäänyt laakereilleen lepäämään, kun päätös kaupunkinimityksen käyttöönotosta tehtiin valtuustossa 13. helmikuuta.
Erityisesti häntä ärsyttää, että asiassa ei kuultu kuntalaisten ääntä.
Hän perusti saman tien sähköiseen kuntalaisaloite.fi-palveluun kaksi aloitetta. Kaksi sen vuoksi, että hän haluaa varmistaa sillä asian perusteellisen käsittelyn.

Toisessa aloitteessa vaaditaan, että päätös on kumottava. Toisessa vaaditaan kunnallisen kansanäänestyksen järjestämistä asiassa.
Lain mukaan kaksi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista voi tehdä kunnanvaltuuston toimivaltaan kuuluvassa asiassa aloitteen. Valtuuston on käsiteltävä asia.
Kaksi prosenttia kangasalalaisista äänioikeutetuista tarkoittaa noin 480 henkilöä. Tällä määrällä Koiviston aloite päätöksen kumoa­misesta saadaan valtuuston käsittelyyn. Tämä joukko on jo lähes koossa.
Toinen aloite koskee kansanäänestystä. Kun viisi prosenttia vaatii, valtuuston on otettava kantaa, pitääkö asiassa järjestää kunnallinen kansanäänestys.
Tässä aloitteessa on jo tarvittava äänimäärä koossa.

Koivisto on hämmentynyt, miten asia on lähtenyt lentoon. Hän myöntää rehellisesti, ettei uskonut saavansa riittävää määrää nimiä kokoon.
– Tämä on minun kotini, ja nyt joku kävi heittämässä kiviä minun ikkunastani sisälle. Ne, joille tämä on koti, ymmärtävät kyllä tämän tunteen, Koivisto sanoo.
Koivisto on saanut keräykseen apua kahdelta iäkkäältä, mutta edelleen erittäin aktiiviselta mieheltä, Eino I Gustafssonilta ja Mauno Ruokoselta.
He ovat tehneet raa’an jalkatyön keräämällä ihmisten allekirjoituksia kirjallisiin kuntalaisaloitteen kannatusilmoituksiin.
– Muutama kerrostalo torin laidalla ei pitäjää vielä kaupungiksi muuta, Ruokonen toteaa.
Miehet ovat kohdanneet keräystyössään paljon sykähdyttäviä hetkiä. Gustafssonin vihreä pakettiauto kyltteineen herättää huomiota, ja ihmiset tietävät, millä asialla mies liikkuu.
– Suoraman Nesteellä miehet antoivat minulle ja Maunolle viisikymppiset bensakulujen kattamiseen. Heidän mielestään olemme hyvällä asialla, Gustafsson kertoo edelleen asiasta liikuttuneena.

Koiviston mukaan nimien kerääminen jatkuu ainakin huhtikuun loppuun saakka. Nimiä kerätään yli tavoitteen, koska osa saatetaan vielä hylätä esimerkiksi epäselvän käsialan vuoksi.
– Tavoitteena on selvittää samalla kuntalaisten mielipiteen laajuutta, eli pyrimme saamaan mahdollisimman paljon nimiä kokoon.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.