Koti Uutiset Taivaalle räjähtää iloa – Käytä silti suojalaseja

  Taivaalle räjähtää iloa – Käytä silti suojalaseja

  0
  Samuli Kela (vas.) innostui hankkimaan jotain pientä aktiiviaikojen muistoksi. Tommi Talvio (oik.) laittaa kokemuksella tavaraa tiskiin. Ellen ja Atte seurasivat toimitusta.

  Ilotulitteiden ensimmäisenä myyntipäivänä torstaiaamuna huisketta on vain tiskin takana. Hong Kongin myymäläpäällikkö Jukka-Pekka Niemi, osastonhoitaja Tommi Talvio ja myyjä Tuomas Tervonen lappavat tavaraa metallihyllyihin.

  Äkäiset anopit, paukut, pommit, tykit ja monsterit kilpailevat kuluttajien huomiosta, mutta vielä viisi päivää ennen uudenvuodenaattoa kiinnostus on laimeata.

  Pari muovikassillista lähtee yksittäisen nuoren miehen matkaan, mutta sitten on pitkä tauko. Tommi Talvion mukaan kuvio on tuttu aiemmilta vuosilta.

  – Ennen ilotulitteita jonotettiin ensimmäisenä myyntipäivänä. Nyt ostokset keskittyvät lähemmäs aattoa, tietää 12 vuotta ilotulitteita myynyt Talvio.

  Hänen mukaansa ilotulitteiden myynti on pysynyt jo muutaman vuoden tasaisena, sen enempää notkahduksia kuin nousuja ei ole nähty.

  Pitkään kestäviä ja näyttäviä patoja menee eniten, Talvio kertoo.

  Aleostoksilla piipahtanut Samuli Kela pysähtyy valaisemaan suhdettaan ilotulitteisiin.

  Hän sanoo ampuneensa aiemmin raketteja runsaasti. Asian harrastajana hän hoiti usein ilotulitukset lähipiirin juhlissa, nyt into on vaimentunut.

  Kelan mielestä ilotulitteista valitetaan paljon siihen nähden, kuinka paljon ne kuitenkin tuottavat iloa.

  – Meillä säästettiin koko vuosi rakettipossuun rahaa. Joulukin oli vain pieni etappi ennen uuttavuotta, jolloin ammuttiin raketteja, Kela muistaa.

  Muistelut innostavat sen verran, että Kela innostuu pysähtymään myyntipisteen luona.

  – Ostetaanko joitain pikku pörinöitä? Samuli Kela kysyy lapsiltaan ja ehdotus kelpaa.

  Ainakin papatteja lähtee isän matkaan, mutta vielä tässä vaiheessa Elleniä ja Attea kiinnostavat enemmän uudet lelut kuin paukut.

  Atte kertoo seuraavansa ilotulitusta sisältä, koska äänet ovat liian kovia.

  Helena ja Hannu Siiriäinen täydensivät kynttilävarastoja, ilotulitteet saivat jäädä kaupan hyllyyn.

  – Emme ole enää 10 vuoteen ostaneet raketteja. Silloin vielä ammuttiin, kun mukulat olivat kotona, Hannu Siiriäinen kertoilee.

  – Vähän se tuntuu kuin rahaa ammuttaisiin taivaalle, ja kyllähän se roskaa ympäristöäkin, Helena Siiriäinen myötää.

  Pariskunta katselee ilotulitusta pihamaalta, ellei vain uni korjaa ensin. Kotikatu kuulema puhdistuu viimeistään seuraavana päivänä talkoilla hylsyistä ja muusta roskasta.  

  – Suojalaseja suosittelen kaikille, myös katsojille, Tommi Talvio muistuttaa sekä ilotulittajia että yleisöä.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän