Taktiikka menee amerikkalaisessa jalkapallossa fysiikan edelle, sanoo joukkueensa kanssa EM-kultaa voittanut Sarina Forsblom

0
Sarina Forsblom, 28, odottaa motivoitunutta talvikautta amerikkalaisen jalkapallon parissa.

Kangasalalainen Sarina Forsblom, 28, pelaa viidettä kauttaan Tampere Saints-joukkueessa. Hän kuuluu myös Suomen maajoukkueeseen, joka voitti pari viikkoa sitten EM-kultaa Iso-Brita­nniassa. Lajin pariin hän päätyi avopuolisonsa kautta.

– Hän pelasi yhden kauden pari vuotta ennen kuin aloitin. Jo silloin innostuin lajista, ja sanoin, että kun Tampereelle perustetaan naisten joukkue, lähden heti pelaamaan, Forsblom kertaa.

Hän kertoo, että EM-kisat menivät odotettua tiukemmiksi. Suomi, Ruotsi ja Iso-Britannia olivat kamppailemassa kullasta viimeiseen asti.
Forsblom kuvailee melkein 50 pelaajan Tampere Saintsia monitasoiseksi joukkueeksi. Forsblom toivoo, että joukkueeseen tulisi enemmänkin pelaajia.

– Meillä on nuori, kehittyvä ja motivoitunut joukkue. Olemme olleet SM-sarjassa nyt kolme vuotta, sitä ennen voitettiin 1.­ divisioona selkeästi. Forsblomin mukaan joukkueen ensisijainen tavoite on kehittyä, menestys on vielä edessäpäin.

– Suomen mittapuulla olemme aika iso joukkue. Toivon, että saisimme aikaan kunnollista kehitystä ja jopa keskinäistä kilpailua.

Forsblom sanoo lajitoiminnan olevan Suomessa niin pienimuotoista, että käytännössä kaikki harrastajat aloittavat nollasta.

– Jenkkifutis on vielä marginaalinen laji ja sen näkyvyys mediassa on pientä. Kukaan ei tunne pelin sääntöjä aloittaessaan. Jokaisen kanssa aloitetaan siitä, mikä on jenkkifutiksen idea, Forsblom kertoo.

Tampere Saintsin koko joukkue. Kuva: Linda Mustakari

Tampereen puitteita lajin harrastamiseen, ja erityisesti Pyynikin urheilukenttää Forsblom kehuu hyviksi.

– Olemme saaneet kaupungilta ihan hyvin harjoitusaikoja. Viime syksynä Koivistonkylään tuli ihan uusi erikoislajien kenttä, jossa pelataan amerikkalaista jalkapalloa, rugbyä ja ultimatefrisbeetä.

Forsblomin mielestä amerikkalainen jalkapallo on ennen kaikkea taktinen laji. Hän on puolustuksen tukimies, joka pyrkii taklaamaan pallonkantajia.

– Moni ei ymmärrä sitä, että jos ei tunne lajin sääntöjä, peli näyttää siltä, että pelaajat juoksevat toisiaan päin.

Pohjalla ovat hyvin tarkat pelisuunnitelmat, strategiat ja kuviot.

– Jokaisella pelaajalla on tietty asema ja asia, jota he pyrkivät kentällä tekemään, Forsblom kertoo.

Forsblomin mukaan Kangas­alan urheilutoiminta painottuu junioritoimintaan.

– Yleisurheilu- ja jalkapallotoimintaa sekä junioreiden jääkiekkoa järjestetään, mutta aikuisurheilua on aika vähän. Tosin onhan Kangasalla mestaruusliigassakin pelaava naisten lentopallojoukkue, LP Kangasala.

Kotipaikkakunnan urheilukentät ovat hänelle kuitenkin tuttuja.

– Tällä hetkellä en treenaa Kangas­alla. Aiemmin kävin siellä kuntosalilla, mutta nyt meillä on seuran kanssa sopimus tamperelaiseen kuntosaliin. Urheilukentät ovat kuitenkin tuttuja, niillä olen juossut. Forsblom odottaa talvikautta.

– Meillä on iso halu kehittyä ja pärjätä sarjassa. Voitonnälkäinen joukkue tulee treenaamaan talvella. Joukkueestamme
viisi pelaajaa kuuluu Suomen maajoukkueeseen, Forsblom kertoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.