Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Talouden tasapainotus jatkuu

Uutiset - 27.10.2015 kello 8.21

Kangasalan talous on kääntymässä alijäämäisestä ylijäämäiseksi seuraavan kolmen vuoden aikana.
Kunnanjohtaja Oskari Auvisen mukaan velkaantuminen hidastuu ja talouden tasapaino löytyy, kun suunnitellut säästöt toteutetaan seuraavalla kolmivuotiskaudella.
– Menot sekä tulot saadaan tasapainoon vuodesta 2018 alkaen, hän uskoo.

Osana kunnan talouden kuntokuuria on jo lakkautettu Suoraman kirjasto, Kuhmalahden terveysasema ja Lahdenkulman koulu.
Lisäksi on päätetty lakkauttaa Pikkolan hammashoitola, ja Rekolan vanhainkoti ajetaan alas. Vanhukset siirtyvät asumaan tehostetun palveluasumisen paikkoihin.
Seuraavan talousarvion hyväksymisen yhteydessä marraskuussa päätetään Raikun ja Kautialan koulujen kohtaloista.
Lisäksi kunnassa toteutetaan laaja organisaatiouudistus, ja työntekijöitä vähennetään jatkuvasti luonnollisen poistuman kautta. Vuodesta 2014 tämän vuoden loppuun mennessä vakanssien arvioidaan vähentyvän yhteensä 81 kappaleella.

Kunnan velkamäärä on kasvanut viime vuosina jatkuvasti. Vuonna 2010 velkaa oli 48,2 miljoonaa euroa, ensi vuonna sen arvioidaan olevan 62,8 miljoonaa.
Viime vuoden tilinpäätöksen mukaan kunnalla oli 2 171 euroa lainaa per kuntalainen.
Nyt käsillä oleva talousarvio ja siihen kiinteästi liittyvät seuraavat suunnitteluvuodet pyrkivät nimenomaan katkaisemaan kunnan velkaantumiskierteen.
Auvisen arvion mukaan esitetyillä toimilla vuoden 2018 kunnan tuloslaskelma osoittaisi jo 1,3 miljoonan euron ylijäämää.
–Vuosina 2016–2018 yhteenlaskettu alijäämä on kuitenkin 1,7 miljoonaa, joten talouden tasapainottaminen vaatii kaikki käytössä olevat mahdolliset keinot, niin menojen vähentämisen kuin tulojen lisäämiseen.

Kunnanhallitus käsitteli kunnanjohtajan esitystä talousarvioksi kokouksessaan maanantai-iltana, kun Kangasalan Sanomat oli jo painossa.
Kunnanjohtajan esitys ei pitänyt sisällään mitään erityistä uutispommia.
Tuloveroa kunta kerännee edelleen 21 prosentin mukaan, ja kiinteistöverot säilynevät ennallaan: yleinen kiinteistövero 0,90, vakituiset asuinrakennukset 0,43 ja rakentamattomat asuinpaikat 2,0.
Auvinen oli erityisen tyytyväinen siihen, että talousarvion valmistelu sujui kunnanhallituksen asettamassa raamissa lautakuntatasolta lähtien.
Vaikka kunnassa vallitsee yleinen kulukuri, joitain investointeja on sentään ensi vuoden listalle päässyt. Kaiken kaikkiaan kunta aikoo investoida eri palvelukeskuksissaan noin 14,8 miljoonaa euroa.
Konkreettisia investointikohteita ovat muun muassa Pitkäjärven koululaajennus, Vatialan koululaajennuksen suunnittelu sekä Huutijärven koulun laajennuksen loppuunsaattaminen.
Kunnassa on nostettu tärkeäksi tavoitteeksi sähköisten palveluiden kehittäminen. Käytännössä tämä näkyy muun muassa kotihoidossa, jonne hankitaan mobiililaitteita ja toiminnanohjausjärjestelmä. Tällä uudistuksella pyritään lisäämään asiakkaan luona vietettävää aikaa.
Hyvä uutinen on myös se, että omaishoidontukeen saadaan todennäköisesti kauan toivottu korotus. Määrärahaa on tarkoitus lisätä entisestä 200 000 eurolla.

Tuorein tieto tulevasta talousarviosta ja kunnanhallituksen maanantai-illan päätöksistä löytyy tiistaina aamupäivän aikana Kangasalan Sanomien verkkosivuilta. Uutisoimme asiasta lisää myös perjantain lehdessä.
Valtuusto käsittelee talousarviota maanantaina 16.11. kello 15 alkaen. Kokous järjestetään Kangasala-talon valtuustosalissa.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös