Talousarvio: Kangasalan talous pysyy tasapainossa täpärästi

0

Kangasalan kaupungin talousarvio on niukasti positiivinen ja talous juuri ja juuri tasapainossa, tiedottaa kaupunki. Syyksi kerrotaan kuntatalouden tulojen ja menojen valtakunnallisen epätasapainon, jonka arvioidaan jatkuvan mittavana myös tulevina vuosina.

Tuore kaupunginhallituksen hyväksymä talousarvioesitys pyrkii säilyttämään edellisvuosien tilinpäätöksissä saavutetun talouden tasapainon.

Valmistunut talousarvioehdotus lisää kaupungin menoja huomattavasti. Vuoden 2020 talousarvion ulkoiset toimintatuotot ovat yhteensä 43,8 miljoonaa euroa. Summassa on vähennystä vuoden 2018 tilinpäätökseen 0,6 miljoonaa euroa ja 1,4 prosenttia.

Ulkoiset toimintakulut ovat yhteensä 209,5 miljoonaa euroa. Niissä kasvua on edelliseen tilinpäätökseen 9,1 miljoonaa euroa ja 4,5 prosenttia.

Lue myös: Uusi asuntoalue, Kuhmalahden koulu, Ruutanan monitoimitalo – Kangasalla on nyt investointien aika, mikä näkyy myös lainanotossa

– Suurin osa menokehyksistä on pakollisia ja ne kytkeytyvät erityisesti henkilöstön kulujen lisäykseen sekä erikoissairaanhoitoon ja ikäihmisten palveluihin, talousjohtaja Seppo Saarinen sanoo.

Verotulot ovat yhteensä 138,5 miljoonaa euroa. Lisäystä kuluvan vuoden arvioon nähden on 6,4 prosenttia, eli 8,3 miljoonaa euroa.

Valtionosuudet ovat 40,8 miljoonaa euroa. Niissä kasvua on 12,4 prosenttia, eli 4,5 miljoonaa euroa. Talousarviovuonna 2020 lainakanta asukasta kohden on noin 2 733 euroa ja nousee siten, että taloussuunnitelmavuonna 2022 lainakanta asukasta kohden on noin 4 337 euroa.

Vuosikate jää 3-5 miljoonaa euroa liian alhaiseksi sekä talousarvio- että suunnitelmavuosien osalta. Samoin vuotuinen ylijäämä on liian pieni kattaakseen riittävän osan investoinneista ja kasvaneista toimintakuluista, joten kaupungin velkamäärä kasvaa, mutta suunnitellusti.

Vuoden 2020 talousarvion tulos on 0,3 miljoonaa euroa plussalla, mutta painuu suunnitelmakausilla alijäämäiseksi. Arvioitu tulos vuonna 2021 on -1,0 miljoonaa euroa ja -0,8 miljoonaa euroa vuonna 2022.

Merkittävimpiä investointeja ensi vuonna ovat muun muassa Ruutanan monitoimitalo, Lamminrahkan infran rakentamisen jatkaminen ja eri hankkeiden, kuten Pikkolan päiväkodin suunnittelun aloittaminen. Kokonaisuutena investoinnit sekä kuluvalta vuodelta että seuraavalta kolmivuotiskaudelta ovat yhteensä yli 150 miljoonaa euroa.

– On tärkeää rakentaa Kangasalasta jatkuvasti houkuttelevaa ja viihtyisää elinympäristöä, jotta pärjäämme alati kovenevassa kilpailussa kaupunkiseudulla. Kasvava kaupunki ja uudet asukkaat mahdollistavat samalla uusia palveluita ja tuovat tullessaan myös lisää veronmaksukykyä, kaupunginjohtaja Oskari Auvinen toteaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.