Taloyhtiökin voi nyt kerätä muovipakkauksia vaikka kimpassa

0
Aini (kuvassa) ja Kyösti Seppäsen mukaan kimppasäiliöt soveltuisivat pienelle taloyhtiölle. Muovit he vievät lenkin yhteydessä Ellintien ekopisteeseen.

Taloyhtiöt voivat sopia muovipakkausten keräämisestä Pirkanmaan Jätehuollon kanssa myös Kangasalan taajama-alueilla ensi vuoden alusta.

Kangasalla taajama-alue ulottuu nauhataajamasta Ruutanaan, Suinulaan, Havisevaan ja Huutijärvelle. Muovipakkaukset kerätään isoista, ajoneuvonosturin avulla tyhjennettävistä jäte­säiliöistä.

Jätehuollon teknisen päällikön Timo Varsalan mukaan pienin astia on 2,5 kuution kokoinen. Säiliötä ei tarvitse välttämättä kaivaa maan sisään.

Jos taloyhtiöllä on jo syväkeräysastioita, jonkun niistä voi muuttaa muovin keräykseen. Astian voi myös vuokrata jäteyhtiöltä 18,60 euron kuukausivuokralla.

– Taloyhtiöt ovat toivoneet muovipakkausten keräystä ja kiinnostus lisääntyy koko ajan. Noin 100 kiinteistöä pilottialueilla Tampereella ja Pirkkalassa kerää jo muovia, Varsala sanoo.

Varsalan mukaan jätehuolto halua tuottaa lähipalveluja ja tukea siten vastuullista keräystä ja kierrätystä.

Kiinteistöjen oma keräyspiste helpottaa kierrätystä, kun muoveja ei tarvitse kuljettaa yleisiin Rinki-ekopisteisiin. Pienissä kerrostaloasunnoissa voi olla vaikea lajitella ja säilöä eri jakeita.

– Keskittymällä taajamiin ja isoihin keräysvälineisiin haluamme varmistaa muovinkeräyksen ympäristöhyödyt. Vierekkäiset kerrostalot voivat myös hankkia yhteisen keräysastian, Varsala kertoo.

Isännöitsijät ovat ilmaisseet huolensa vedenkulutuksen kasvusta, jos asukkaat ryhtyvät pesemään muoveja puhtaalla, lämpimällä vedellä.

Varsalan mukaan likaisia muoveja ei kannatakaan pestä erikseen, vaan elintarvikejäämiä sisältävät muovit kannattaa laittaa sekajätteeseen.

Kerätty pakkausmuovi kuljetetaan tuottajien terminaaliin Itä-Tampereelle Hankkioon, missä se puristetaan paaleiksi ja kuljetetaan Riihimäelle. Rinki-ekopisteistä muovit viedään suoraan Riihimäelle jatkokäsittelyyn.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.